Szabolcsi almás máktorta Mónikától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Horváth Mónika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
10g mák55 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
10g cukor40 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
8g tej5 kcal
-
63 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g alma8 kcal
A vaníliás krémhez
-
58g tej33 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
Az almakrémhez
A díszítéshez
Összesen
628
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
125g mák656 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
4g só0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g tej56 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g alma94 kcal
A vaníliás krémhez
-
700g tej392 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
Az almakrémhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A díszítéshez
Összesen
7510
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
3g mák16 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
2.4g tej1 kcal
-
18 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
4.8g alma2 kcal
A vaníliás krémhez
-
16.7g tej9 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
12g habtejszín35 kcal
Az almakrémhez
-
23.9g alma11 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A díszítéshez
Összesen
180
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1093 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 391 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 330 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.6 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 147.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
628
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.3 g
Zsír
-
Összesen 359.8 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 1926 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13116.6 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 4694 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 744 mg
-
Foszfor 3954 mg
-
Nátrium 3436 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 967.2 g
-
Cukor 637 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 1775.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1977 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 405 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 449 micro
-
Kolin: 1240 mg
-
Retinol - A vitamin: 1902 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 742 micro
-
β-crypt 196 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2104 micro
Összesen
7510
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 313.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
180
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
125 g cukor
-
1 kávéskanál só
-
1 csomag sütőpor
-
1 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
4 db tojás
-
1 db alma
A vaníliás krémhez
-
7 dl tej
-
3 db tojássárgája
-
20 dkg cukor
-
3 púpozott ek finomliszt
-
5 dl habtejszín
Az almakrémhez
-
4 nagy db alma
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
fahéj ízlés szerint
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához valókból kevert tésztát készítünk két adagban. Mindkét adagból 3-3 lapot sütünk. Ha valaki nagyon ügyes, megsütheti egyben is, és akkor három fele kell vágni mindkét tésztát. A lényeg, hogy a végén 6 lapunk legyen.
- A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a liszttel kikeverjük, ha nagyon sűrű, lehet hozzáönteni a tejből, majd felfőzzük, mint a pudingot. Teljesen kihűtjük, és a felvert tejszínnel összekeverjük.
- Az almákat lereszeljük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal megfőzzük, mint az almás pitének. Ezt is hagyjuk kihűlni.
- A tésztákat úgy rétegezzük egymásra, hogy krém-alma-krém-alma-krém a töltelék sorrendje. A végén az egészet bekenjük a maradék krémmel.
- Mákkal és almagerezdekkel díszítjük, amiket előtte megpároltunk, mint a kompótot.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 9441
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Horváth Mónika
4 recept
Mi is megkóstoltuk az Ország tortáját, nagyon ízlett, és úgy döntöttem, hogy én is megcsinálom. Az eredeti receptje szerint igen drága és nehéz feladat lett volna, így egy kicsit továbbgondoltam, és ez lett belőle. Elég nagy torta lett, de így is két nap alatt elfogyott.