Sütőtökös zöldség sabji
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g sütőtök19 kcal
-
67g burgonya39 kcal
-
53g sárgarépa19 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
24 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
3g koriander1 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g sütőtök113 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
18g gyömbér14 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
15g koriander3 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
17.8g sütőtök7 kcal
-
23.8g burgonya14 kcal
-
19g sárgarépa7 kcal
-
9.5g zeller3 kcal
-
14.3g karalábé3 kcal
-
8 kcal
-
1.1g gyömbér1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g görögszéna0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
11.9g főzőtejszín16 kcal
-
0.9g koriander0 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1144.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 863 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 196.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 661 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 2002 micro
-
β-karotin 5820 micro
-
β-crypt 1463 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 23.3 g
Zsír
-
Összesen 41 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6866.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 583 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 797 mg
-
Nátrium 5180 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1178.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3967 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 257 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 12010 micro
-
β-karotin 34921 micro
-
β-crypt 8777 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 887 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 70.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 714 micro
-
β-karotin 2077 micro
-
β-crypt 522 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
-
300 g sütőtök
-
4 közepes db burgonya
-
1 kis db zeller
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál édesköménymag
-
1 teáskanál görögszéna
-
1 teáskanál koriandermag
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál kurkuma
-
1 teáskanál aszatgyanta
-
2 dl főzőtejszín
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk. Asütőtököt és burgonyát kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépát, karotta répát, zellert, karalábét kb. 1x1x3 cm-es hasábokra vágjuk.
- (Ha karfiolt használunk, megmossuk és rózsáira szedjük.)
- A wokot felhevítjük, és beletesszük az étolajat.Ebbe dobjuka reszelt gyömbért, és a fűszereket (a kurkuma és az aszatgyanta kivételével), majdaddig hevítjük,míg a magok pattogni kezdenek.
- Ezután beletesszük a felaprított répaféléket, jól összekeverjük és kicsit pirítjuk.
- Végül hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt és a kurkumával, aszatgyantával és sóval ízesítjük.
- Nagyon kevés vizet öntünk alá, majd lefedjük és puhára pároljuk.
- Ügyeljünk rá, hogy ne főjjenek szét a zöldségek.
- Amikor már puha, hozzákeverjük a főzőtejszínt és összeforraljuk.
- Tálaláskor a durvára vágott friss zöldfűszerrel meghintjük.
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 22404
- Feltöltés dátuma: 2008. május 13.
Ajánló
Az indiai étkezési hagyományok szerint a különböző sabji-khoz, rizshez nem illik evőeszközt kérni. Jobb kezünk hüvelyk-, mutató- és középső ujjával a szószból és rizsből gombócokat kell gyúrni, és azt a szánkba tenni. Másik módja, ha a különféle kenyerekből (pl. @{chapati):chapati} falatnyi darabot törünk, és annak a segítségével fogjuk meg az ételt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Két éve részt vettem egy vegetariánus indiai főzőtanfolyamon, ahol megtanulhattunk néhány alapreceptet, köztük a sabji (ejtsd: szabdzsi) receptjét is. A sabji általában zöldségekből, például burgonyából, répából, padlizsánból készült fűszeres curry-étel. Az indiai konyhaművészet gyakorlásához azonban két jelentősebb befektetésre van szükség: egyrészt egy jó minőségű, lehetőleg öntöttvas wokra; másrészt pedig a sok-sok féle fűszer beszerzésére. Elsőre nagyon soknak hangzik (sőt másodszorra sem kevés!) ennyi fűszer használata, de a főzés végén hozzáadott tejszín, vagy joghurt "lágyít" az ízeken. Én szívesen készítek indiai fogásokat például nagyobb vendégség esetében, mert az elkészítésük nagyon egyszerű (a nyersanyagok előkészítés gyakorlatilag sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a főzés), és a különleges ízvilágot mindig elismerő szavakkal fogadja a közönség.