Sütőtökös francia krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A krémhez
-
13g tojássárgája43 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
67g tej37 kcal
-
0 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
3g zselatin11 kcal
-
37g sütőtök14 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tejszínhabhoz
-
56g habtejszín162 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g zselatin7 kcal
Az összeállításhoz
-
44g leveles tészta165 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
8g habtejszín23 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g vaj40 kcal
Összesen
691
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A krémhez
-
120g tojássárgája386 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
600g tej336 kcal
-
0 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
30g zselatin101 kcal
-
330g sütőtök125 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tejszínhabhoz
-
500g habtejszín1460 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g zselatin67 kcal
Az összeállításhoz
-
400g leveles tészta1484 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
70g habtejszín204 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g vaj359 kcal
Összesen
6210
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
A krémhez
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
4.5g tojásfehérje2 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
22.5g tej13 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
4.5g finomliszt16 kcal
-
1.1g zselatin4 kcal
-
12.4g sütőtök5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tejszínhabhoz
-
18.7g habtejszín55 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g zselatin3 kcal
Az összeállításhoz
-
15g leveles tészta56 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
2.6g habtejszín8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.9g vaj13 kcal
Összesen
234
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 39.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 486.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.6 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 429 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 260 micro
-
α-karotin 262 micro
-
β-karotin 1360 micro
-
β-crypt 1073 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
691
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 143.6 g
Zsír
-
Összesen 354.2 g
-
Telített zsírsav 197 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 2042 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4379.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 1407 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 1067 mg
-
Nátrium 1573 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 617 g
-
Cukor 359 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 791.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3864 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 393 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 1103 mg
-
Retinol - A vitamin: 2343 micro
-
α-karotin 2357 micro
-
β-karotin 12241 micro
-
β-crypt 9661 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1334 micro
Összesen
6210
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 88 micro
-
β-karotin 458 micro
-
β-crypt 362 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
234
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A krémhez
-
6 db tojássárgája
-
3 db tojásfehérje
-
150 g cukor
-
600 ml tej
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
120 g finomliszt
-
1 teáskanál fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
1 teáskanál gyömbérpor
-
0.5 teáskanál szerecsendió
A tejszínhabhoz
-
500 ml habtejszín
-
1 ek porcukor
-
1 teáskanál fahéj
Az összeállításhoz
-
150 g cukor
-
70 ml habtejszín
-
1 teáskanál fahéj
-
50 g vaj
Elkészítés
A krémhez
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat pedig simára keverjük a cukorral, liszttel és 100 milliliter tejjel. A maradék tejet felmelegítjük a vaníliával (ne forraljuk, csak kézmeleg legyen), majd fokozatosan és óvatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos keverékhez (ezzel hőkiegyenlítést végzünk). Az egészet visszaöntjük a fazékba, majd alacsony lángon sűrű krémet főzünk belőle.
- Miután teljesen kihűlt a sárgakrém, elkeverjük a sütőtökpürével és a fűszerekkel. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a tökös krémhez. Ekkor hozzáadjuk az expressz zselatint is és simára keverjük.
A tejszínhabhoz
- A tejszínt elkezdjük felverni a fahéjjal és a porcukorral, majd ha már félúton járunk, hozzáadjuk a zselatint is, ezzel pedig teljesen kemény habbá verjük.
Az összeállításhoz
- A leveles tésztából kivágunk két kicsit nagyobb lapot, mint amekkora a formánk (sülés közben összemegy). Villával megszurkáljuk őket, majd 180 fokon 15 perc alatt kisütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az első lapot, ha kell, formára vágjuk, majd belehelyezzük a tepsi aljába. Rákanalazzuk a sütőtökös krémet, elegyengetjük, majd legalább 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Érdemes tesztelni a további lépések előtt, hogy kellően beállt-e a krém.
- A megdermedt süteményt kivesszük a hűtőből, majd elegyengetjük rajta a tejszínhabot. Visszatesszük a hűtőbe.
- Elkészítjük a karamellt: egy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot (kevergetés nélkül), majd hozzáöntjük a langyos tejszínt. Hagyjuk felforrni, majd simára főzzük, a végén hozzáadjuk a vajat és a fahéjat is. A még forró karamellt a második lapra öntjük és elegyengetjük.
- Enyhén dermedni hagyjuk, majd a karamellás tésztát akkora lapokra vágjuk, amekkora krémeseket szeretnénk szelni. A tejszínhabra fektetjük őket és ezek mentén felvágjuk a süteményt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 143
- Össznézettség: 2639
- Feltöltés dátuma: 2023. november 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Teljesen magukkal ragadták az őszies ízek a cukrászdák kedvencét: a tornyos francia krémes alapból is sárga színben pompázó krémje egy fokkal mélyebb árnyalatra váltott a sütőtökpüré hozzáadásával. Mellé csatlakoztak a legaromásabb fűszerek és természetesen a kötelező tejszínhab, légies tészta és fényes karamellkalap sem maradhatott el. Felejtsük el a krémport és a hóka kávés mázat: ez egy igazi, belevaló házi krémes lesz!