Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Sült kacsacomb
-
250g kacsacomb727 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
13g édes fehérbor10 kcal
-
25g méz76 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0 kcal
Párolt lila káposzta
-
375g vöröskáposzta93 kcal
-
25g víz0 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
4g ecet1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Burgonyapüré
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Sült kacsacomb
-
1000g kacsacomb2909 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
50g édes fehérbor41 kcal
-
100g méz304 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0 kcal
Párolt lila káposzta
-
1500g vöröskáposzta372 kcal
-
100g víz0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
15g ecet3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Burgonyapüré
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Sült kacsacomb
-
21.6g kacsacomb63 kcal
-
7.3g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.1g édes fehérbor1 kcal
-
2.2g méz7 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
0 kcal
Párolt lila káposzta
-
32.4g vöröskáposzta8 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
0.6g cukor3 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.3g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Burgonyapüré
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 31.1 g
Zsír
-
Összesen 91.5 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1139.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 250 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 489 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 658.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 220 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 134 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2033 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 60 micro
-
Lut-zea 1008 micro
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 124.5 g
Zsír
-
Összesen 365.9 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 673 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4557.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 998 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 517 mg
-
Foszfor 1955 mg
-
Nátrium 923 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 373.9 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 2634.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1394 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 879 mg
-
D vitamin: 187 micro
-
K vitamin: 538 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 562 mg
-
Retinol - A vitamin: 714 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8132 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 240 micro
-
Lut-zea 4032 micro
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 98.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
Sült kacsacomb
-
4 közepes db kacsacomb
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 ek méz
-
1 dl víz
Párolt lila káposzta
-
1 közepes fej vöröskáposzta
-
1 dl víz
-
3 ek cukor
-
4 ek olívaolaj
-
3 ek ecet
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Burgonyapüré
-
1 kg burgonya
-
3 ek tejföl
-
3 ek teavaj
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Sült kacsacomb
- A megtisztított kacsacombokról leitatjuk a nedvességet, beirdaljuk a bőrét (kockásan), és a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- Az egész vöröshagymát és a fokhagymát felkarikázzuk, és a hőálló tál aljára ágyazzuk (a tál méretétől függően több hagymára is szükség lehet). A tál legyen mély, hogy a kisült zsírban süljön a hús! A hagymaágyra fektetjük a kacsacombokat bőrrel lefelé, a vizet aláöntjük, és alufóliával lefedve (pár lyukat is tegyünk rá) a sütőbe helyezzük.
- 30 perc múlva már láthatóan elkezd kisülni a zsír a bőréből, ekkor elkezdhetjük locsolgatni, hogy ne száradjon ki a hús. A fóliával természetesen mindig fedjük vissza, és 25 percenként ismételjük meg a locsolást (én 5x locsoltam). A fehérbort öntsük egy kis tálba, a mézet adjuk hozzá - hogy legyen ideje feloldódni -, majd tegyünk félre.
- A harmadik locsolásnál már elég sok zsírt kell kapjunk; egy kis tálkába szedjünk ki ízlés szerint (kb. 10 evőkanál) zsírt a burgonyapüréhez. Fordítsuk meg a combokat, és a fehérboros-mézes keverékkel locsolgassuk* meg őket. Ismét lefedve, visszatesszük a sütőbe. * a boros keveréket ne vigyük túlzásba, hogy ne a bor íze domináljon: hagyjuk érvényesülni a kacsa és a fűszerkeverék ízét!
- A negyedik locsolásnál ismét meglocsoljuk a zsírjával, majd ismét egy réteg fehérboros-mézes "szósszal". Ínyencek itt akár a bőrt bekenhetik egy kis mézzel is. :) Itt már nem tesszük vissza a fóliát a tálra: következik a pirosra pirulás. Nekem ez 30 perc volt, a combok méretétől függően ez változhat. Ettől függetlenül mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy rendesen megpuhult-e! Tálaláskor a zsírjával finoman borítsuk nyakon.
Párolt lila káposzta
- A káposztát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk. Az olajat és a cukrot az edénybe öntjük, és folyamatos kavargatás mellett karamellizáljuk.
- Amikor még folyékony állapotban van, beletesszük a káposztát, hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köményt, és összekeverjük.
- Amint kicsit összeesett, hozzáadjuk az ecetet is (ízlés szerint, én a fent írt anyaghányadot használtam, s így nem érződött az ízén - 500 g lila káposztával). Ekkor öntjük hozzá a vizet, és lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük, 7-8 percenkénti keverés mellett. A vizet érdemes pótolni, de egyszerre mindig csak kis mennyiségben!
- Én 30 percig pároltam, ekkor kellemes puha és ropogós is volt, ízlés szerint korábban vagy később is lekapcsolhatjuk (függ a káposzta vastagságától is).
Burgonyapüré
- A megtisztított, megpucolt krumplikat ujjnyi vastagra felkockázzuk. Sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főzzük.
- Krumplinyomóval egyenletesen lepasszírozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, vajat, és ha szükséges, egy kis sót. Lazításra körülbelül 1 dl tejet használtam, de ez az állagtól függ: ha elég "híg", ez elhagyható.
- A kacsa alól korábban félretett zsírt ekkor keverjük hozzá, ízlés szerint. Egyébként minél több, annál jobb, viszont ügyeljünk rá, hogy ne tocsogjon a zsírtól: több hullámban keverjük hozzá, és rögtön dolgozzuk el, hogy lássuk, fel tudta-e venni a burgonya!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 13178
- Feltöltés dátuma: 2016. október 28.
Ajánló
Igazi ünnepi étel, főleg karácsonykor ideális! Mártásként narancsszószt vagy pecsenyeszószt tálalhatunk mellé, de figyeljünk az ízek kiteljesedésére. A szárnyasokhoz alapvetően friss, gyümölcsös borok illenek: a kacsasült jól kiegészülhet egy vörösborral (10-14°C-re hűtve).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Számomra a kacsahús egy tejesen új alapanyag volt, nem kis félelemmel álltam neki az elkészítéséhez. Viszont ez végül egy nagyszerű alapot adott, mert mindennemű félelem nélkül - jó, ez talán kis túlzás! :) - kezdhettem az elkészítést, a saját ötleteim szerint. Az alapötletet a párom szolgáltatta - ódákat zengett a kacsasültekről, s ez amolyan "felkérés volt egy táncra". :) Édesanyám tippjeit ötvözve különböző receptekkel, általam újragondolva született meg az alábbi recept, mely szerencsére beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Remélem, hogy a Tiéteket is elfogja! :) Az általam használt fűszerkeverék a Fűszerésztől származó "Kacsasült". (tengeri só, paprika, hagyma, curry, petrezselyem, bors, zsálya, kakukkfű, oregano, rozmaring, szerecsendió virág) Eddig csak egy helyen találtam ilyet (interneten is megtalálható), de ha van kedvenc fűszerkeverék, az is tökéletesen megteszi.