r
Nosalty Logó

Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

Összesen 1305 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

Összesen 5222 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

Összesen 114 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31.1 g

Zsír

  • Összesen
    91.5 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1139.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    250 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    489 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    658.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    348 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    220 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2033 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    60 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 1305 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    124.5 g

Zsír

  • Összesen
    365.9 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    171 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4557.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    998 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    517 mg
  • Foszfor
    1955 mg
  • Nátrium
    923 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    373.9 g
  • Cukor
    183 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    2634.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1394 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    879 mg
  • D vitamin:
    187 micro
  • K vitamin:
    538 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    562 mg
  • Retinol - A vitamin:
    714 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8132 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    4032 micro
Összesen 5222 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 114 kcal

Hozzávalók

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

Elkészítés

Sült kacsacomb

  1. A megtisztított kacsacombokról leitatjuk a nedvességet, beirdaljuk a bőrét (kockásan), és a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Az egész vöröshagymát és a fokhagymát felkarikázzuk, és a hőálló tál aljára ágyazzuk (a tál méretétől függően több hagymára is szükség lehet). A tál legyen mély, hogy a kisült zsírban süljön a hús! A hagymaágyra fektetjük a kacsacombokat bőrrel lefelé, a vizet aláöntjük, és alufóliával lefedve (pár lyukat is tegyünk rá) a sütőbe helyezzük.
  3. 30 perc múlva már láthatóan elkezd kisülni a zsír a bőréből, ekkor elkezdhetjük locsolgatni, hogy ne száradjon ki a hús. A fóliával természetesen mindig fedjük vissza, és 25 percenként ismételjük meg a locsolást (én 5x locsoltam). A fehérbort öntsük egy kis tálba, a mézet adjuk hozzá - hogy legyen ideje feloldódni -, majd tegyünk félre.
  4. A harmadik locsolásnál már elég sok zsírt kell kapjunk; egy kis tálkába szedjünk ki ízlés szerint (kb. 10 evőkanál) zsírt a burgonyapüréhez. Fordítsuk meg a combokat, és a fehérboros-mézes keverékkel locsolgassuk* meg őket. Ismét lefedve, visszatesszük a sütőbe. * a boros keveréket ne vigyük túlzásba, hogy ne a bor íze domináljon: hagyjuk érvényesülni a kacsa és a fűszerkeverék ízét!
  5. A negyedik locsolásnál ismét meglocsoljuk a zsírjával, majd ismét egy réteg fehérboros-mézes "szósszal". Ínyencek itt akár a bőrt bekenhetik egy kis mézzel is. :) Itt már nem tesszük vissza a fóliát a tálra: következik a pirosra pirulás. Nekem ez 30 perc volt, a combok méretétől függően ez változhat. Ettől függetlenül mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy rendesen megpuhult-e! Tálaláskor a zsírjával finoman borítsuk nyakon.

Párolt lila káposzta

  1. A káposztát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk. Az olajat és a cukrot az edénybe öntjük, és folyamatos kavargatás mellett karamellizáljuk.
  2. Amikor még folyékony állapotban van, beletesszük a káposztát, hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köményt, és összekeverjük.
  3. Amint kicsit összeesett, hozzáadjuk az ecetet is (ízlés szerint, én a fent írt anyaghányadot használtam, s így nem érződött az ízén - 500 g lila káposztával). Ekkor öntjük hozzá a vizet, és lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük, 7-8 percenkénti keverés mellett. A vizet érdemes pótolni, de egyszerre mindig csak kis mennyiségben!
  4. Én 30 percig pároltam, ekkor kellemes puha és ropogós is volt, ízlés szerint korábban vagy később is lekapcsolhatjuk (függ a káposzta vastagságától is).

Burgonyapüré

  1. A megtisztított, megpucolt krumplikat ujjnyi vastagra felkockázzuk. Sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főzzük.
  2. Krumplinyomóval egyenletesen lepasszírozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, vajat, és ha szükséges, egy kis sót. Lazításra körülbelül 1 dl tejet használtam, de ez az állagtól függ: ha elég "híg", ez elhagyható.
  3. A kacsa alól korábban félretett zsírt ekkor keverjük hozzá, ízlés szerint. Egyébként minél több, annál jobb, viszont ügyeljünk rá, hogy ne tocsogjon a zsírtól: több hullámban keverjük hozzá, és rögtön dolgozzuk el, hogy lássuk, fel tudta-e venni a burgonya!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 13178
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 28.

Ajánló

Igazi ünnepi étel, főleg karácsonykor ideális! Mártásként narancsszószt vagy pecsenyeszószt tálalhatunk mellé, de figyeljünk az ízek kiteljesedésére. A szárnyasokhoz alapvetően friss, gyümölcsös borok illenek: a kacsasült jól kiegészülhet egy vörösborral (10-14°C-re hűtve).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számomra a kacsahús egy tejesen új alapanyag volt, nem kis félelemmel álltam neki az elkészítéséhez. Viszont ez végül egy nagyszerű alapot adott, mert mindennemű félelem nélkül - jó, ez talán kis túlzás! :) - kezdhettem az elkészítést, a saját ötleteim szerint. Az alapötletet a párom szolgáltatta - ódákat zengett a kacsasültekről, s ez amolyan "felkérés volt egy táncra". :) Édesanyám tippjeit ötvözve különböző receptekkel, általam újragondolva született meg az alábbi recept, mely szerencsére beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Remélem, hogy a Tiéteket is elfogja! :) Az általam használt fűszerkeverék a Fűszerésztől származó "Kacsasült". (tengeri só, paprika, hagyma, curry, petrezselyem, bors, zsálya, kakukkfű, oregano, rozmaring, szerecsendió virág) Eddig csak egy helyen találtam ilyet (interneten is megtalálható), de ha van kedvenc fűszerkeverék, az is tökéletesen megteszi.

Hozzávalók

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...