r
Nosalty Logó

Somlói galuska torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Somlói galuska torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 6897 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 212 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    808.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    452 micro
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    149.4 g

Zsír

  • Összesen
    240.5 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    3156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6469.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    295 mg
  • Kálcium
    1646 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    670 mg
  • Foszfor
    2598 mg
  • Nátrium
    1194 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    975.8 g
  • Cukor
    735 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1073.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1716 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    665 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    2359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1690 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3612 micro
Összesen 6897 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 212 kcal

Hozzávalók

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Elkészítés

A sima piskóta tortalaphoz

  1. A tortalapok elkészítése: a tojásfehérjét habbá verjük, majd mixerrel fokozatosan belekeverjük a cukrot ésa tojássárgáját. A lisztet már mixer nélkül, óvatosan keverjük el (a diósnál a diót, a kakaósnál pedig a kakaót is). Egyenként sütőpapírral bélelt formába tesszük, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  2. Vaníliás krém elkészítése: a tejet felforraljuk, majd beletesszük a vanília aromát. Külön edényben összedolgozzuk a tojásságráját a cukorral és a liszttel, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Végül gőz fölött 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  3. Szirup elkészítése: a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd beletesszük a reszelt citromhéjat, és még pár percig forraljuk. Tűzről levéve beltesszük a mazsolát is, és ha kihűlt, a rumot is.
  4. Csokiöntet elkészítése: a hozzávalókat összefőzzük, és hagyjuk visszahűlni.
  5. Összeállítása: a tortaforma aljára a kakaós tésztalap kerül. Erre öntünk egy kis rumos szirupot, rászórjuk a vagdalt vagy darált diót, majd rákenjük a vaníliás krém egy részét. Erre kerül a diós tészta, itt ugyanígy rétegezünk, majd a sima piskóta lap tetejére is kerül a rumos szirupból és vaníliás krémből (a dióból már nem). A vaníliás krém utolsó részével a torta oldalát fedjük be. Legvégül a torta tetejét megszórjuk egy kis kakaóporral, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Tálalás: a tortaszeleteket tejszínhabbal és a csokiöntettel kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 171
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 293
  • Össznézettség: 66844
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 18.

Ajánló

A rumos szirupot és a csokiöntetet a tortához nem használtuk fel teljesen, de hogy semmi se vesszen kárba, gyermekeimet megleptem egy-egy bögre forró csokival,  a férjemmel pedig rumos sziruppal ízesített teát kortyolgattunk. Senki sem panaszkodott. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Férjem egyik kedvenc desszertje a somlói galuska, amit most születésnapi tortaként készítettem el neki. Bár az elkészítése elég időigényes, a végeredmény és az általa kiváltott hatásért már megérte belevágni. :)

Hozzávalók

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...