r
Nosalty Logó

Somlói galuska Csupasüti konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csupasüti
Somlói galuska Csupasüti konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 563 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 6763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 240 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    117.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 563 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122 g

Zsír

  • Összesen
    407.5 g
  • Telített zsírsav
    213 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    2365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6432.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    1596 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    814 mg
  • Foszfor
    2650 mg
  • Nátrium
    1108 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    687.2 g
  • Cukor
    513 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1407.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2742 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    167 mg
  • D vitamin:
    432 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    463 micro
  • Kolin:
    1432 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2661 micro
  • α-karotin
    89 micro
  • β-karotin
    802 micro
  • β-crypt
    287 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1888 micro
Összesen 6763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 240 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. Piskóta készítése: A piskótát a hagyományos módon elkészítjük, a tojássárgát cukorral kikeverjük, a lisztet a sütőporral átszitáljuk, és hozzáadjuk a kikevert sárgájához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fokozatosan, hogy ne törjük, hozzákeverjük a sárgájához.
  2. A kész masszát 3 részébe osztjuk: egyharmadába belekeverjük a kakaót, másik egyharmadába belekeverjük a diót, utolsó harmadát simán hagyjuk. Tepsibe öntjük, és 165 C-on megsütjük kb. 15-20 perc alatt.
  3. Természetesen ha nincs időnk, el lehet készíteni előresütött somlói piskótából is, de tény, ezzel sokkal finomabb!
  4. Szirup készítés: A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, és szárazra töröljük, a héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. Egy mércés bögrébe öntjük mindkettőt, és adunk hozzá annyi vizet, hogy 200 ml legyen. Majd hozzáadjuk a cukorhoz, és összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, hozzáöntjük a rumot. Ez nagyon fontos, hogy ne spóroljuk ki a rumot!
  5. Vanília készítés: (Nos, ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg a piskótákat, de ha neked nincs időd, vagy már nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan hidegen elkészíthető, 3 perces vanília pudingport.) A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát csomómentesre kikeverjük, és felforraljuk, míg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.
  6. Csokoládéöntet: az egészet egyneművé olvasztjuk, hogy szép folyékony legyen. És most jön a lényeg, összeállítjuk a sütinket:
  7. Kezdjük a kakaós piskótával, meglocsoljuk sziruppal, megszórjuk a darált dióval, mazsolával, leöntjük vaníliasodóval. A következő réteg a diós piskóta, szintén ugyanígy járunk el. Az utolsó a sima vaníliás piskóta, ezt alaposan megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral.
  8. Dobozba tesszük, jól lezárjuk, majd mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára, hogy jól átjárják az ízek!
  9. Tálalás: evőkanállal kiszaggatunk egy szép adagot, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és megcsurgatjuk csokiöntettel.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 23738
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 09.

Ajánló

Ajánlok hozzá: Egy finom presszókávét, aminek a kesernyés íze különösen jól harmonizál a somlói gazdag ízvilágával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Somlói galuska Csupasüti konyhájából
Csupasüti 59 recept

Ez a kitűnő desszert Gollerits Károly ételkreációja, aki 16 évig volt a Gundel-étterem vezető főpincére. Mindig is szerettem használni a Gundel szakácskönyvet, hiszen hagyományos alapreceptek vannak benne, amit fiai, Gundel Ferenc és Gundel Imre adott ki 1984-ben. Már akkor is a desszertek csábítottak.:) Egy kissé átvariáltam, megköszönve az én big chef barátomnak, akitől a mai napig is sokat tanulok. Vendégváráshoz a legjobb, hiszen előre elkészíthető, és csak szervírozzuk.:)

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Címlapról ajánljuk