Somlói galuska Csupasüti konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csupasüti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
4 kcal
-
3g dió22 kcal
A sziruphoz
A vaníliasodóhoz
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokoládéöntethez
-
4 kcal
-
3g dió22 kcal
-
23 kcal
-
2g mazsola5 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
1g rum3 kcal
Összesen
563
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
120g tojássárgája386 kcal
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
46 kcal
-
40g dió262 kcal
A sziruphoz
A vaníliasodóhoz
-
400g főzőtejszín524 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g kukoricaliszt36 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokoládéöntethez
-
46 kcal
-
40g dió262 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g rum37 kcal
Összesen
6763
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
8.6g tojásfehérje4 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.4g dió9 kcal
A sziruphoz
A vaníliasodóhoz
-
14.3g főzőtejszín19 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0.4g kukoricaliszt1 kcal
-
0g vanília0 kcal
A csokoládéöntethez
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.4g dió9 kcal
-
3.6g sárgabaracklekvár10 kcal
-
0.8g mazsola2 kcal
-
17.8g habtejszín52 kcal
-
7.1g étcsokoládé39 kcal
-
7.1g főzőtejszín9 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0.6g rum1 kcal
Összesen
240
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 536 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 117.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Összesen
563
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122 g
Zsír
-
Összesen 407.5 g
-
Telített zsírsav 213 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 2365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6432.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 1596 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 814 mg
-
Foszfor 2650 mg
-
Nátrium 1108 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 687.2 g
-
Cukor 513 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1407.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2742 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 167 mg
-
D vitamin: 432 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 463 micro
-
Kolin: 1432 mg
-
Retinol - A vitamin: 2661 micro
-
α-karotin 89 micro
-
β-karotin 802 micro
-
β-crypt 287 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1888 micro
Összesen
6763
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
240
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojássárgája
-
6 db tojásfehérje
-
6 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A sziruphoz
A vaníliasodóhoz
-
4 dl főzőtejszín
-
1 db tojássárgája
-
3 ek cukor
-
1 csapott ek kukoricaliszt
A csokoládéöntethez
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg sárgabaracklekvár
-
1 marék mazsola
-
2 dl főzőtejszín
-
30 g vaj
-
2 ek rum
Elkészítés
A tésztához
- Piskóta készítése: A piskótát a hagyományos módon elkészítjük, a tojássárgát cukorral kikeverjük, a lisztet a sütőporral átszitáljuk, és hozzáadjuk a kikevert sárgájához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fokozatosan, hogy ne törjük, hozzákeverjük a sárgájához.
- A kész masszát 3 részébe osztjuk: egyharmadába belekeverjük a kakaót, másik egyharmadába belekeverjük a diót, utolsó harmadát simán hagyjuk. Tepsibe öntjük, és 165 C-on megsütjük kb. 15-20 perc alatt.
- Természetesen ha nincs időnk, el lehet készíteni előresütött somlói piskótából is, de tény, ezzel sokkal finomabb!
- Szirup készítés: A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, és szárazra töröljük, a héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. Egy mércés bögrébe öntjük mindkettőt, és adunk hozzá annyi vizet, hogy 200 ml legyen. Majd hozzáadjuk a cukorhoz, és összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, hozzáöntjük a rumot. Ez nagyon fontos, hogy ne spóroljuk ki a rumot!
- Vanília készítés: (Nos, ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg a piskótákat, de ha neked nincs időd, vagy már nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan hidegen elkészíthető, 3 perces vanília pudingport.) A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát csomómentesre kikeverjük, és felforraljuk, míg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.
- Csokoládéöntet: az egészet egyneművé olvasztjuk, hogy szép folyékony legyen. És most jön a lényeg, összeállítjuk a sütinket:
- Kezdjük a kakaós piskótával, meglocsoljuk sziruppal, megszórjuk a darált dióval, mazsolával, leöntjük vaníliasodóval. A következő réteg a diós piskóta, szintén ugyanígy járunk el. Az utolsó a sima vaníliás piskóta, ezt alaposan megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral.
- Dobozba tesszük, jól lezárjuk, majd mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára, hogy jól átjárják az ízek!
- Tálalás: evőkanállal kiszaggatunk egy szép adagot, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és megcsurgatjuk csokiöntettel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 23790
- Feltöltés dátuma: 2013. május 09.
Ajánló
Ajánlok hozzá: Egy finom presszókávét, aminek a kesernyés íze különösen jól harmonizál a somlói gazdag ízvilágával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Csupasüti
59 recept
Ez a kitűnő desszert Gollerits Károly ételkreációja, aki 16 évig volt a Gundel-étterem vezető főpincére. Mindig is szerettem használni a Gundel szakácskönyvet, hiszen hagyományos alapreceptek vannak benne, amit fiai, Gundel Ferenc és Gundel Imre adott ki 1984-ben. Már akkor is a desszertek csábítottak.:) Egy kissé átvariáltam, megköszönve az én big chef barátomnak, akitől a mai napig is sokat tanulok. Vendégváráshoz a legjobb, hiszen előre elkészíthető, és csak szervírozzuk.:)