Sárgaborsó indiai fűszerezéssel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Dina
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A borsó főzése
-
75g felesborsó273 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
1g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
A fűszeres alap hozzávalói
-
71 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g chili0 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A feltét hozzávalói
Összesen
408
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A borsó főzése
-
300g felesborsó1092 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
4g só0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A fűszeres alap hozzávalói
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g chili0 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A feltét hozzávalói
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
Összesen
1636
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A borsó főzése
-
11g felesborsó40 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
73.4g víz0 kcal
A fűszeres alap hozzávalói
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6.6g paradicsom1 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A feltét hozzávalói
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
Összesen
59
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 18.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 842.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 416 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 587 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 45 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
408
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 73.6 g
Zsír
-
Összesen 60.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3369 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 252 mg
-
Foszfor 1111 mg
-
Nátrium 1664 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 2347.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 498 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 182 micro
-
β-karotin 1077 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 229 micro
Összesen
1636
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 86.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 170 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
59
kcal
Hozzávalók
A borsó főzése
-
30 dkg felesborsó
-
1 db babérlevél
-
1 kávéskanál kurkuma
-
1 kávéskanál só
A fűszeres alap hozzávalói
-
4 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 nagy db paradicsom
-
1 db fekete kardamom
-
3 db zöld kardamom
-
5 db szegfűszeg
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kávéskanál kurkuma
A feltét hozzávalói
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
3 szál koriander
Elkészítés
A borsó főzése
- A sárgaborsót előző este beáztatjuk, de ha aznap készítjük, áztassuk be legalább 2 órát.
- A megáztatott borsót beletesszük egy lábasba, és hozzáöntjük a vizet. A sót, a kurkumát, babérlevelet is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg borsó puha nem lesz.
A fűszeres alap hozzávalói
- Amíg fő a sárgaborsó, egy másik lábasba beleöntjük az olajat, kissé felhevítjük, és rádobjuk a köménymagot. Pár kavarás erejéig közepes lángon kavargatjuk, hogy süljön, de ne égjen meg.
- Ezután mehet bele a fahéj, a szegfűszeg, a fekete és a zöld kardamom egészben. Kicsit kavargatjuk, kb. 4-5 másodpercig.
- Ezután mehet bele az őrölt koriandermag. Megkavarjuk párszor.
- Majd beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
- Ezután mehet bele az apróra vágott zöld chili, de aki nem szereti a csípős ételt, az el is hagyhatja, esetleg zöld húsú paprikával helyettesítheti. Kavargassuk meg párszor.
- Aztán mehet bele az apróra vágott vagy reszelt gyömbér és az apróra vágott fokhagyma. Párszor megkavarjuk.
- Ezután adjuk hozzá a kurkumát és a fűszerpaprikát. Fél percig kavargatjuk. (Aki nem szeret ráharapni az egészben belekerült fűszerekre, most már egy evőkanállal ki is lehet szedni ezeket, kifőttek belőlük a finom ízek.)
- Végül hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott paradicsomot és a sót. Megkavarjuk, és közepes lángon, lefedve pároljuk 5-6 percig. Néha megkavarjuk, vigyázva, nehogy odaégjen.
- Ezután a kész, leveses, nem túl sűrű borsót a levével együtt hozzáöntjük a fűszeres alaphoz. Korianderzölddel megszórjuk, majd megkavarjuk. Utána még egy percig fedő alatt főzzük, majd elzárjuk a lángot alatta.
A feltét hozzávalói
- Az olajat egy kis lábasban felhevítjük, majd hozzáadjuk a chiliket, és párszor megkavargatjuk.
- Végül beletesszük a fűszerpaprikát, és átkavarjuk. Elzárjuk a lángot.
- Tányérra merjük a borsót, meglocsoljuk a sült chilis, paprikás olajjal és az apróra vágott korianderzölddel.
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2284
- Feltöltés dátuma: 2017. november 27.
Ajánló
Csopatival, kenyérrel vagy főtt rizzsel fogyasztható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Dina
4 recept
A sárgaborsót nem csak mi, magyarok használjuk, de az indiai és pakisztáni térségben is szeretik. Sokkal több fűszerrel ízesítik, és ráadásul úgy kombinálják ezeket, hogy az ízhatás kitűnő. Érdekes módon a fahéj, a szegfűszeg megfér a köménymaggal és társaival. A pirított köménymagnak isteni az illata, és ha még hozzápirítjuk a fahéjat és a többi hozzávalót, nálunk még nem annyira ismert illatokat és aromákat fogunk érezni. Megéri kipróbálni. Én itt most kicsit sűrűbbre főztem, mint ahogy egyébként ők fogyasztják, de így is ugyanolyan finom.