r
Nosalty Logó

Indiai spenótos csirke (Saagwala)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Indiai spenótos csirke (Saagwala)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

537
Kalória
61.6g
Fehérje
16.8g
Szénhidrátok
25.3g
Zsír
438.2g
Víz
195.9g
Koleszterin
5.6g
Rost
6.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 537 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2146 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    61.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1231.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    656 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    438.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    470 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    395 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    235 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4866 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3088 micro
  • Lut-zea
    9979 micro
Összesen 537 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    246.4 g

Zsír

  • Összesen
    101.4 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    784 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4926.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    600 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    655 mg
  • Foszfor
    2626 mg
  • Nátrium
    771 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    1753 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1880 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1580 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    103 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    832 micro
  • Kolin:
    941 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19463 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    12353 micro
  • Lut-zea
    39918 micro
Összesen 2146 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    75 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    832 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    528 micro
  • Lut-zea
    1707 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

  1. Ha friss spenótlevekkel dolgozunk, mossuk meg alaposan, vágjuk le és dobja ki a gyökérrészt, majd helyezzük a leveleket és a szárakat egy hőálló tálba. Öntsünk a spenótlevelekre forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 1 percig. Lecsepegtetjük, majd turmixgépben pürésítjük. Ha gyorsfagyaszott parajkrémmet használunk, a főzés előtt engedjük fel.
  2. Egy nagy serpenyőben melegítsünk olajat vagy vajat, majd a hagymát pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetés mellett pirítsuk további 2 percig.
  3. Ha az indiai fűszerek illata már átjárta a konyhánkat, azonnal adjuk hozzá a paradicsomot. Körülbelül 2 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.
  4. Hozzáadjuk a csirkét, majd 3 percig pirítjuk. Ezután mehet hozzá a só és a cukor, majd belekeverjük a spenótpürét. Közepes lángon pároljuk, amíg a csirke megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
  5. Végezetül adjuk hozzá a kókuszkrémet vagy a tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges fűszerezzük, meglocsolhatjuk friss citrom levével. Ha krémesebb állagot szeretnénk, adjuk hozzá egy kis vajat. Közvetlenül tálalás előtt csorgassunk tejszínt a curryre, tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

A saagwala az észak-indiai konyhában elterjedt, könnyű curry-étel, ami valójában kurkumával, fahéjjal, garam masalával és friss spenóttal ízesített, serpenyőben sült csirkével készült könnyű szósz. Számos indiai étterem étlapján az egyik egészségesebb étel. A „ saag ” pandzsábi kifejezés, amelyet az összes zöld leveles készítményre használnak , amelyek spenótlevéllel, görögszéna levelekkel, mustárlevéllel vagy gallérlevéllel készülnek. Ez a receptúra egyébként sokféle elnevezéssel létezik szerte a világban, a saagwala mellett például úgy is nevezik, mint palak murgh, palak chicken, saag murgh vagy saag csirke. Mindegyik ugyanazt jelenti. A palak jelentése spenót, a murgh pedig csirke. A receptben is szereplő garam massala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Sokféle változatban készül, a legáltalánosabb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág. Ha esetleg nem kapunk a boltban, használjuk bátran külön is az olyan fűszereket, mint az őrölt kurkuma, római kömény, koriander, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, stb. (pontos lista a hozzávalók között). A fűszereken kívül nincs szükség sok hozzávalóra, hiszen ennek a spenótos-csirkés currys ételelkészítéséhez minden egyéb alapanyaga bárhol és bárkinek elérhető. Tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Steak-taco

Ez a szuper, színes steak-taco gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nagyon látványos és finom: igazi, szájban olvadó ízrobbanás. A steaket pácoljuk, szaftosra sütjük, majd melegített ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Brutális összeget költ a PENNY béremelésre

A PENNY Magyarország 2025-ben 3,5 milliárd forintot fordít béremelésre, amelynek köszönhetően a kereset átlagosan 7,8%-kal emelkedik. Emellett a munkatársak számára elérhető juttatások és kedvezmények körét is bővítették, többek között a munkavállalói vásárlási kedvezményt.

Így nyisd ki és töltsd újra a bolti borsőrlőt –...

Napi Tippünk ezúttal abban segít, hogy pikk-pakk ki tudjuk nyitni a bolti bors- és fűszerőrlőket - a feladat ugyanis sokszor lehetetlennek tűnik, pedig szívünk szerint az eszközt is megtartanánk és újratöltenénk, meg ugye kedvünk sincs újat venni, a meglevőt pedig kidobni.

Top Receptek

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!