Indiai spenótos csirke (Saagwala)
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
6g vaj45 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
250g csirkemellfilé300 kcal
-
113g spenót19 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
113g konzerv paradicsom18 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
38g kókuszkrém124 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
25g vaj179 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
1000g csirkemellfilé1200 kcal
-
450g spenót75 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
5g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
450g konzerv paradicsom72 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
150g kókuszkrém495 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1.1g vaj8 kcal
-
7.7g vöröshagyma3 kcal
-
42.8g csirkemellfilé51 kcal
-
19.2g spenót3 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.2g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
19.2g konzerv paradicsom3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
-
6.4g kókuszkrém21 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 61.6 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1231.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 656 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 438.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 470 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 395 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 235 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4866 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3088 micro
-
Lut-zea 9979 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 246.4 g
Zsír
-
Összesen 101.4 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 784 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4926.1 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 237 mg
-
Kálcium 600 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 655 mg
-
Foszfor 2626 mg
-
Nátrium 771 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1753 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1880 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 183 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1580 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 103 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 832 micro
-
Kolin: 941 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19463 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 12353 micro
-
Lut-zea 39918 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 832 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 528 micro
-
Lut-zea 1707 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál cukor
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Ha friss spenótlevekkel dolgozunk, mossuk meg alaposan, vágjuk le és dobja ki a gyökérrészt, majd helyezzük a leveleket és a szárakat egy hőálló tálba. Öntsünk a spenótlevelekre forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 1 percig. Lecsepegtetjük, majd turmixgépben pürésítjük. Ha gyorsfagyaszott parajkrémmet használunk, a főzés előtt engedjük fel.
- Egy nagy serpenyőben melegítsünk olajat vagy vajat, majd a hagymát pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetés mellett pirítsuk további 2 percig.
- Ha az indiai fűszerek illata már átjárta a konyhánkat, azonnal adjuk hozzá a paradicsomot. Körülbelül 2 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.
- Hozzáadjuk a csirkét, majd 3 percig pirítjuk. Ezután mehet hozzá a só és a cukor, majd belekeverjük a spenótpürét. Közepes lángon pároljuk, amíg a csirke megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
- Végezetül adjuk hozzá a kókuszkrémet vagy a tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges fűszerezzük, meglocsolhatjuk friss citrom levével. Ha krémesebb állagot szeretnénk, adjuk hozzá egy kis vajat. Közvetlenül tálalás előtt csorgassunk tejszínt a curryre, tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 5678
- Feltöltés dátuma: 2022. április 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A saagwala az észak-indiai konyhában elterjedt, könnyű curry-étel, ami valójában kurkumával, fahéjjal, garam masalával és friss spenóttal ízesített, serpenyőben sült csirkével készült könnyű szósz. Számos indiai étterem étlapján az egyik egészségesebb étel. A „ saag ” pandzsábi kifejezés, amelyet az összes zöld leveles készítményre használnak , amelyek spenótlevéllel, görögszéna levelekkel, mustárlevéllel vagy gallérlevéllel készülnek. Ez a receptúra egyébként sokféle elnevezéssel létezik szerte a világban, a saagwala mellett például úgy is nevezik, mint palak murgh, palak chicken, saag murgh vagy saag csirke. Mindegyik ugyanazt jelenti. A palak jelentése spenót, a murgh pedig csirke. A receptben is szereplő garam massala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Sokféle változatban készül, a legáltalánosabb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág. Ha esetleg nem kapunk a boltban, használjuk bátran külön is az olyan fűszereket, mint az őrölt kurkuma, római kömény, koriander, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, stb. (pontos lista a hozzávalók között). A fűszereken kívül nincs szükség sok hozzávalóra, hiszen ennek a spenótos-csirkés currys ételelkészítéséhez minden egyéb alapanyaga bárhol és bárkinek elérhető. Tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.