Rozsos-magos kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g rozsliszt218 kcal
-
75g kefir46 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
3g sikér11 kcal
-
2g rozspehely5 kcal
-
5g müzli mix16 kcal
-
5g lenmag27 kcal
-
3g zabpehely11 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
5g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
50g alma23 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
25g víz0 kcal
-
25g margarin179 kcal
Összesen
780
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rozsliszt873 kcal
-
300g kefir183 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
12g sikér44 kcal
-
6g rozspehely22 kcal
-
20g müzli mix65 kcal
-
20g lenmag107 kcal
-
12g zabpehely45 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
21g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g alma94 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
100g margarin717 kcal
Összesen
3125
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
17.9g finomliszt65 kcal
-
17.9g rozsliszt62 kcal
-
21.5g kefir13 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.9g sikér3 kcal
-
0.4g rozspehely2 kcal
-
1.4g müzli mix5 kcal
-
1.4g lenmag8 kcal
-
0.9g zabpehely3 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
1.5g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
5.7g sárgarépa2 kcal
-
14.3g alma7 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
7.2g víz0 kcal
-
7.2g margarin51 kcal
Összesen
224
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 20.9 g
Zsír
-
Összesen 27 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2742 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 365 mg
-
Nátrium 2091 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 168.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 375 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1643 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Összesen
780
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 108 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10967.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 585 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 378 mg
-
Foszfor 1460 mg
-
Nátrium 8365 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 465.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 675.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1500 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6573 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 956 micro
Összesen
3125
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 784.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 598 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 48.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 177 micro
-
β-karotin 470 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
-
250 g finomliszt
-
250 g rozsliszt
-
3 dl kefir
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 ek sikér
-
2 ek müzli mix
-
2 ek zabpehely
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál koriander
-
1 kávéskanál mustármag
-
3 tk só
-
1 késhegynyi aszkorbinsav
Elkészítés
- A kefírt egy nagy bögrében kicsit meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kk cukrot és félretesszük, amíg fel nem fut.
- A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót. Kb. 1 percre ezt is a mikróba tesszük, nagyon fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen.
- Lereszeljük a répát és az almát, hozzáadjuk a szárazanyaghoz. Végül ráöntjük a felfuttatott élesztőt és kézi mixer dagasztó fokozatával elkezdjük kidolgozni. Langyos vizet adagolunk hozzá, de csak nagyon óvatosan, inkább kicsit keményebb legyen a tészta. Ha túl lágy, elterül a kenyér. Aki kihagyja az almát, több vizet tegyen.
- Sokáig dagasztjuk, hólyagosnak nagyon jól kidolgozottnak kell lennie.
- Felolvasztjuk a margarint/ kókuszolajat és hozzáadjuk a tésztához, tovább dagasztjuk. Ha jól dolgoztunk, szinte gombóccá áll össze.
- Kelesztőtálba tesszük, vagy letakarjuk amibe dagasztottuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Benti hőmérséklettől függ, kb 1,5-2 óra.
- Gyúrólapra/ deszkára borítjuk és két egyenlő osztjuk a tésztát. Mindkét gombócot jól kidolgozzuk, gyorsnak kell lenni, nehogy az első már kelni kezdjen. Szilikon/ teflon lapot teszünk a tepsibe és rátesszük a két kenyeret egymástól távol.
- A tetejét mélyen bevágjuk éles késsel és megkenjük, vagy bepermetezzünk vízzel. A tetejét tetszés szerint megszórjuk maggal, pehellyel.
- A sütőt bekapcsoljuk 250 fokra légkeverésre, és a sütő aljába egy fém edénybe vizet teszünk.
- Mire felfűt a sütő, kb megkel a kenyér is, hőmérséklettől függően kb. 30 percre van szükség.
- Újra lefújjuk vízzel a kenyeret és betesszük a sütőbe, 250 fokon 7-8 percre. Tilos közben kinyitni a sütőt!
- Az idő lejártával kinyitjuk a sütőt, lefújjuk vízzel a kenyeret, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (légkeverésen), és 50 perc alatt készre sütjük. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt.
- Sütőből kivéve rácsra (esetleg deszkára) tesszük, konyharuhával letakarjuk és megvárjuk, amíg kihűl.
- Ezután konyharuhába csavarjuk, és nylon zacskóba tesszük. Hűvös helyen egy hétig is eltartható. Csak hidegen szeleteljük. Kb. 2 darab 600-700 g-os kenyeret kapunk.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 58 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9379
- Feltöltés dátuma: 2013. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Elegem lett a silány minőségű, száraz, penészedő kenyerekből, ami pedig minőségi, horror +áfa kategóriába tartozik. A családban mindenki imádja, kicsit időigényes, de megéri! Gyakorlott, kelt tésztában jártasaknak ajánlom, vagy kísérletezőknek.