r
Nosalty Logó

Rozsos-magos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rozsos-magos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 780 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3125 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    27 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2742 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    2091 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    168.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1643 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 780 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    108 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10967.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    585 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    378 mg
  • Foszfor
    1460 mg
  • Nátrium
    8365 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    465.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    675.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1500 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    849 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6573 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 3125 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    470 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kefírt egy nagy bögrében kicsit meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kk cukrot és félretesszük, amíg fel nem fut.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót. Kb. 1 percre ezt is a mikróba tesszük, nagyon fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen.
  3. Lereszeljük a répát és az almát, hozzáadjuk a szárazanyaghoz. Végül ráöntjük a felfuttatott élesztőt és kézi mixer dagasztó fokozatával elkezdjük kidolgozni. Langyos vizet adagolunk hozzá, de csak nagyon óvatosan, inkább kicsit keményebb legyen a tészta. Ha túl lágy, elterül a kenyér. Aki kihagyja az almát, több vizet tegyen.
  4. Sokáig dagasztjuk, hólyagosnak nagyon jól kidolgozottnak kell lennie.
  5. Felolvasztjuk a margarint/ kókuszolajat és hozzáadjuk a tésztához, tovább dagasztjuk. Ha jól dolgoztunk, szinte gombóccá áll össze.
  6. Kelesztőtálba tesszük, vagy letakarjuk amibe dagasztottuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Benti hőmérséklettől függ, kb 1,5-2 óra.
  7. Gyúrólapra/ deszkára borítjuk és két egyenlő osztjuk a tésztát. Mindkét gombócot jól kidolgozzuk, gyorsnak kell lenni, nehogy az első már kelni kezdjen. Szilikon/ teflon lapot teszünk a tepsibe és rátesszük a két kenyeret egymástól távol.
  8. A tetejét mélyen bevágjuk éles késsel és megkenjük, vagy bepermetezzünk vízzel. A tetejét tetszés szerint megszórjuk maggal, pehellyel.
  9. A sütőt bekapcsoljuk 250 fokra légkeverésre, és a sütő aljába egy fém edénybe vizet teszünk.
  10. Mire felfűt a sütő, kb megkel a kenyér is, hőmérséklettől függően kb. 30 percre van szükség.
  11. Újra lefújjuk vízzel a kenyeret és betesszük a sütőbe, 250 fokon 7-8 percre. Tilos közben kinyitni a sütőt!
  12. Az idő lejártával kinyitjuk a sütőt, lefújjuk vízzel a kenyeret, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (légkeverésen), és 50 perc alatt készre sütjük. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt.
  13. Sütőből kivéve rácsra (esetleg deszkára) tesszük, konyharuhával letakarjuk és megvárjuk, amíg kihűl.
  14. Ezután konyharuhába csavarjuk, és nylon zacskóba tesszük. Hűvös helyen egy hétig is eltartható. Csak hidegen szeleteljük. Kb. 2 darab 600-700 g-os kenyeret kapunk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 58 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9379
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Elegem lett a silány minőségű, száraz, penészedő kenyerekből, ami pedig minőségi, horror +áfa kategóriába tartozik. A családban mindenki imádja, kicsit időigényes, de megéri! Gyakorlott, kelt tésztában jártasaknak ajánlom, vagy kísérletezőknek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...