r
Nosalty Logó

Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

Libamell

Parmezánchips

Tálalás

Összesen 2766 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

Libamell

Parmezánchips

Tálalás

Összesen 11070 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

Libamell

Parmezánchips

Tálalás

Összesen 305 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.2 g

Zsír

  • Összesen
    260.3 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2408.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    1132 mg
  • Nátrium
    682 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    425.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    238 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 2766 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    285 g

Zsír

  • Összesen
    1041.4 g
  • Telített zsírsav
    258 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    506 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    217 g
  • Koleszterin
    1426 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9635.5 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    1472 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    575 mg
  • Foszfor
    4527 mg
  • Nátrium
    2727 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.5 g
  • Cukor
    97 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1700.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1056 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    181 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1041 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    953 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    789 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 11070 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 305 kcal

Hozzávalók

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

Libamell

Parmezánchips

Tálalás

Elkészítés

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

  1. Az öt céklából négyet tegyünk fel egy nagy lábosban, fedő alatt, közepes lángon főni. Két céklát még félig nyersen vegyünk ki a főzővízből (30 perc után), és hagyjuk hűlni (ezek kellenek a savanyított és sült céklához). A többi céklát még legalább fél órán keresztül főzzük, az utolsó 15 percben adjunk hozzá egy krumplit is héjastul - ez opcionális, de ettől krémesebb lesz a püré. Amíg a céklák főnek, addig előkészítjük a libamelleket (lásd: 'Libamell').
  2. Céklachips: A nyers céklát alaposan mossuk meg, és mandolinon szeleteljük vékonyra (kb. 1,5 mm vastagra). A napraforgóolajat hevítsük közepes hőmérsékletre, és süssük meg a céklaszirmokat. Akkor jó, ha kissé felpöndörödik a széle, és még élénk marad a színe. Ne hagyjuk bebarnulni, ezért süssük lassan, egyenletesen! Szórjuk meg durva szemű sóval, majd tegyük félre tálalásig. Készíthetjük egyébként sütőben is, kevés olajjal összekeverve, befűszerezve, 180 fokon, 10-12 perc alatt.
  3. A két fél nyers céklát pucoljuk meg. Az egyiket vágjuk kis, 1x1 centis kockákra, a másikat pedig közepes cikkekre (csónak alakúra). Savanyított cékla: Készítsünk egy marinádot, amiben pácolódik majd a cékla. Öntsük egy tálkába a langyos vizet, cukrot, egy kávéskanál sót, ecetet, majd facsarjuk bele a narancsot, és adjunk hozzá egy kávéskanál tormát (opcionális). Keverjük el alaposan, hogy elolvadjon a só és a cukor. Tegyük bele a még kissé langyos céklát, és tálalásig hagyjuk benne állni. Időnként kavargassuk át. Sült cékla: A céklacikkeket keverjük össze kevés olívaolajjal, sóval, borssal és mézzel. Melegítsünk fel egy száraz serpenyőt, és a céklaszeletek mindkét oldalát alaposan pirítsuk le, hagyjuk, hogy szépen megkaramellizálódjon. (Ezt a fázist érdemes tálalás előtt elvégezni, hogy langyos maradjon.)
  4. Céklapüré: A megfőtt, kissé kihűlt céklákat pucoljuk meg, és vágjuk kockákra, a burgonyát szintén. Tegyük őket turmixgépbe, adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, egy csipet római köményt és sózzuk-borsozzuk. Turmixoljuk teljesen simára, ha kell, adjunk hozzá egy kevés folyadékot (bár nem biztos, hogy szükség lesz rá, mert akkor nagyon híg lesz). Ha nem viszi a gép, kicsit rázzuk össze, vagy kavarjuk át az egészet. Tálalásig tegyük félre.

Libamell

  1. A libamellek bőrét óvatosan irdaljuk be, ügyelve arra, hogy ne vágjunk bele a húsába. Sózzuk, borsozzuk alaposan.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. A melleket hideg serpenyőben, közepes hőfokon kezdjük el bőrükkel lefelé sütni, hogy kisüljön a zsír, és jó ropogósak legyen. A kisülő zsírt sülés közben öntögessük le róla.
  4. Amikor a bőr már kellően ropogós, fordítsuk meg a melleket, és pirítsuk oda a másik oldalukat is.
  5. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, az enyhén zúzott fokhagymát és egy kocka vajat.
  6. Kicsit locsolgassuk meg a fűszeres, vajas, zsíros szafttal, majd toljuk a 180 fokos sütőbe 8-10 percre. Miután kivettük a sütőből, tálalás elött hagyjuk pár percig pihenni.

Parmezánchips

  1. A parmezánt lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  2. Egy serpenyőt szárazon elkezdünk felmelegíteni. Egyszerre 4 tallért fogunk sütni. Halmozzunk 1-1 evőkanálnyi kis sajtkupacokat a serpenyőbe, egyszerre négyet, és terítsük szét egyenletesen. Próbáljunk négy kis kört formázni.
  3. Amikor a zsír és víz nagy része kisült a sajtból, a sajt elkezd pirulni és megkeményedni. Kis lukacsok keletkeznek rajta, ekkor egy szilikonlapáttal alányúlunk, és mindegyiket megfordítjuk, majd aranybarnára sütjük a másik oldalukat is. Ugyanígy járunk el a többi sajttal is.

Tálalás

  1. Találáskor elszabadulhat a fantáziánk és kreativitásunk. Érdemes valamilyen natúr, letisztult színű és formájú tányért választani, hogy ez a vibráló étel kellőképpen tudjon rajta érvényesülni.
  2. Elsőként a püré kerüljön a tányérra, ez az egyik meghatározó köretelem. Tetszőlegesen formázhatjuk, akár habzsákból vagy kanál segítségével is. Mi a tányér közepére halmoztuk, és egy evőkanál segítségével félkörívesen elsimítottuk.
  3. Jöhetnek rá a további elemek rusztikusan vagy tematikusan elhelyezve. A pürére helyeztünk 3-4 cikk (bőven elég lesz) sült céklát, ugyanennyi cékla- és parmezánchipset. Jöhetnek köré a savanyított céklakockák (amiket kiszedtünk a pácból, és lecsöpögtettünk).
  4. Utolsó elemként kerüljön föl a libamell, ami pihent egy picit. Szeletelhetjük srégen, vagy ahogy a képen látható, függőlegesen, hosszában felvágva, így gyönyörűen látszik majd a még rózsaszín, szaftos husi. Végül szórjuk meg friss kakukkfűvel vagy petrezselyemlevelekkel, illetve különböző mikrozöldeket vagy csírákat is használhatunk a látvány és az íz fokozásáért.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 73
  • Össznézettség: 2513
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Íme egy szuper Márton-napi recept, ami kicsit elegánsabb köntösbe bújtatja a libahúst. Készítettünk egy kívül ropogós bőrű, belül szaftos libamellet, hozzá különböző céklatextúrákat, méghozzá egy selymes céklapürét, roppanós céklachipset, továbbá sült és savanyított cékladarabokat. Ráadásként még egy gyors parmezánchipset is összedobtunk, csak hogy fokozzuk az élményt! Bonyolultnak tűnhet elsőre, ám minden folyamatnak megvan a maga menete és főzési ideje. Ezeket összehangolva egy különleges és látványos ételt kreálhatunk, éttermi minőségben.

Hozzávalók

Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)

Libamell

Parmezánchips

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...