Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)
-
314g cékla90 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
13g almaecet3 kcal
-
11g narancslé5 kcal
-
8g barna cukor29 kcal
-
0g víz0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
2g méz5 kcal
Libamell
-
375g libamell1391 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
5g rozmaring7 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
8g vaj54 kcal
Parmezánchips
-
20g parmezán sajt78 kcal
Tálalás
Összesen
2766
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)
-
1255g cékla362 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
50g almaecet11 kcal
-
45g narancslé21 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
7g méz21 kcal
Libamell
-
1500g libamell5565 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
30g vaj215 kcal
Parmezánchips
-
80g parmezán sajt314 kcal
Tálalás
Összesen
11070
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)
-
34.4g cékla10 kcal
-
2.7g burgonya2 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.6g napraforgó olaj103 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
1.4g almaecet0 kcal
-
1.2g narancslé1 kcal
-
0.8g barna cukor3 kcal
-
0g víz0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
0.2g méz1 kcal
Libamell
-
41.1g libamell153 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
Parmezánchips
-
2.2g parmezán sajt9 kcal
Tálalás
Összesen
305
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.2 g
Zsír
-
Összesen 260.3 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2408.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 368 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 1132 mg
-
Nátrium 682 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 425.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 238 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
2766
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 285 g
Zsír
-
Összesen 1041.4 g
-
Telített zsírsav 258 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 506 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 217 g
-
Koleszterin 1426 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9635.5 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 1472 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 575 mg
-
Foszfor 4527 mg
-
Nátrium 2727 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.5 g
-
Cukor 97 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1700.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1056 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 181 mg
-
C vitamin: 166 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1041 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 953 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 789 micro
-
β-crypt 67 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
11070
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
305
kcal
Hozzávalók
Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)
-
5 közepes db cékla
-
1 közepes db burgonya
-
50 g vaj
-
1 csipet római kömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 dl napraforgó olaj
-
3 ek olívaolaj
-
2 szál kakukkfű
-
50 ml almaecet
-
1 fél narancsból nyert narancslé
-
3 ek barna cukor
-
torma ízlés szerint
Libamell
Parmezánchips
-
80 g parmezán sajt
Tálalás
-
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
Céklatextúrák (püré, chips, sült és savanyított cékla)
- Az öt céklából négyet tegyünk fel egy nagy lábosban, fedő alatt, közepes lángon főni. Két céklát még félig nyersen vegyünk ki a főzővízből (30 perc után), és hagyjuk hűlni (ezek kellenek a savanyított és sült céklához). A többi céklát még legalább fél órán keresztül főzzük, az utolsó 15 percben adjunk hozzá egy krumplit is héjastul - ez opcionális, de ettől krémesebb lesz a püré. Amíg a céklák főnek, addig előkészítjük a libamelleket (lásd: 'Libamell').
- Céklachips: A nyers céklát alaposan mossuk meg, és mandolinon szeleteljük vékonyra (kb. 1,5 mm vastagra). A napraforgóolajat hevítsük közepes hőmérsékletre, és süssük meg a céklaszirmokat. Akkor jó, ha kissé felpöndörödik a széle, és még élénk marad a színe. Ne hagyjuk bebarnulni, ezért süssük lassan, egyenletesen! Szórjuk meg durva szemű sóval, majd tegyük félre tálalásig. Készíthetjük egyébként sütőben is, kevés olajjal összekeverve, befűszerezve, 180 fokon, 10-12 perc alatt.
- A két fél nyers céklát pucoljuk meg. Az egyiket vágjuk kis, 1x1 centis kockákra, a másikat pedig közepes cikkekre (csónak alakúra). Savanyított cékla: Készítsünk egy marinádot, amiben pácolódik majd a cékla. Öntsük egy tálkába a langyos vizet, cukrot, egy kávéskanál sót, ecetet, majd facsarjuk bele a narancsot, és adjunk hozzá egy kávéskanál tormát (opcionális). Keverjük el alaposan, hogy elolvadjon a só és a cukor. Tegyük bele a még kissé langyos céklát, és tálalásig hagyjuk benne állni. Időnként kavargassuk át. Sült cékla: A céklacikkeket keverjük össze kevés olívaolajjal, sóval, borssal és mézzel. Melegítsünk fel egy száraz serpenyőt, és a céklaszeletek mindkét oldalát alaposan pirítsuk le, hagyjuk, hogy szépen megkaramellizálódjon. (Ezt a fázist érdemes tálalás előtt elvégezni, hogy langyos maradjon.)
- Céklapüré: A megfőtt, kissé kihűlt céklákat pucoljuk meg, és vágjuk kockákra, a burgonyát szintén. Tegyük őket turmixgépbe, adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, egy csipet római köményt és sózzuk-borsozzuk. Turmixoljuk teljesen simára, ha kell, adjunk hozzá egy kevés folyadékot (bár nem biztos, hogy szükség lesz rá, mert akkor nagyon híg lesz). Ha nem viszi a gép, kicsit rázzuk össze, vagy kavarjuk át az egészet. Tálalásig tegyük félre.
Libamell
- A libamellek bőrét óvatosan irdaljuk be, ügyelve arra, hogy ne vágjunk bele a húsába. Sózzuk, borsozzuk alaposan.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A melleket hideg serpenyőben, közepes hőfokon kezdjük el bőrükkel lefelé sütni, hogy kisüljön a zsír, és jó ropogósak legyen. A kisülő zsírt sülés közben öntögessük le róla.
- Amikor a bőr már kellően ropogós, fordítsuk meg a melleket, és pirítsuk oda a másik oldalukat is.
- Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, az enyhén zúzott fokhagymát és egy kocka vajat.
- Kicsit locsolgassuk meg a fűszeres, vajas, zsíros szafttal, majd toljuk a 180 fokos sütőbe 8-10 percre. Miután kivettük a sütőből, tálalás elött hagyjuk pár percig pihenni.
Parmezánchips
- A parmezánt lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Egy serpenyőt szárazon elkezdünk felmelegíteni. Egyszerre 4 tallért fogunk sütni. Halmozzunk 1-1 evőkanálnyi kis sajtkupacokat a serpenyőbe, egyszerre négyet, és terítsük szét egyenletesen. Próbáljunk négy kis kört formázni.
- Amikor a zsír és víz nagy része kisült a sajtból, a sajt elkezd pirulni és megkeményedni. Kis lukacsok keletkeznek rajta, ekkor egy szilikonlapáttal alányúlunk, és mindegyiket megfordítjuk, majd aranybarnára sütjük a másik oldalukat is. Ugyanígy járunk el a többi sajttal is.
Tálalás
- Találáskor elszabadulhat a fantáziánk és kreativitásunk. Érdemes valamilyen natúr, letisztult színű és formájú tányért választani, hogy ez a vibráló étel kellőképpen tudjon rajta érvényesülni.
- Elsőként a püré kerüljön a tányérra, ez az egyik meghatározó köretelem. Tetszőlegesen formázhatjuk, akár habzsákból vagy kanál segítségével is. Mi a tányér közepére halmoztuk, és egy evőkanál segítségével félkörívesen elsimítottuk.
- Jöhetnek rá a további elemek rusztikusan vagy tematikusan elhelyezve. A pürére helyeztünk 3-4 cikk (bőven elég lesz) sült céklát, ugyanennyi cékla- és parmezánchipset. Jöhetnek köré a savanyított céklakockák (amiket kiszedtünk a pácból, és lecsöpögtettünk).
- Utolsó elemként kerüljön föl a libamell, ami pihent egy picit. Szeletelhetjük srégen, vagy ahogy a képen látható, függőlegesen, hosszában felvágva, így gyönyörűen látszik majd a még rózsaszín, szaftos husi. Végül szórjuk meg friss kakukkfűvel vagy petrezselyemlevelekkel, illetve különböző mikrozöldeket vagy csírákat is használhatunk a látvány és az íz fokozásáért.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 73
- Össznézettség: 2513
- Feltöltés dátuma: 2021. október 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- szüret ,
- hanuka
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Íme egy szuper Márton-napi recept, ami kicsit elegánsabb köntösbe bújtatja a libahúst. Készítettünk egy kívül ropogós bőrű, belül szaftos libamellet, hozzá különböző céklatextúrákat, méghozzá egy selymes céklapürét, roppanós céklachipset, továbbá sült és savanyított cékladarabokat. Ráadásként még egy gyors parmezánchipset is összedobtunk, csak hogy fokozzuk az élményt! Bonyolultnak tűnhet elsőre, ám minden folyamatnak megvan a maga menete és főzési ideje. Ezeket összehangolva egy különleges és látványos ételt kreálhatunk, éttermi minőségben.