Libamell
Leírás
Libamell – receptek, leírás, tippek
A libamell a liba mellrészéből származó hús, amely rendkívül ízletes, sötétebb és zsírosabb, mint például a csirkemell. A libahús karakteres ízű. Magyarországon és más európai országokban is népszerű alapanyag, főleg ünnepi ételként vagy különleges alkalmakra készítik el.
A libamell zamatos, bőrével és zsírjával együtt elkészítve pedig kifejezetten szaftos lehet. A húsáért tartott liba melle a legnagyobb. A liba mellét lehet sütni, rántani, tölteni, konfitálni, az eredmény minden esetben fenséges lakoma.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a libamell?
A liba barna húsú, magas zsírtartalmú szárnyas. A vadliba költöző madár, de igen régen háziasították, már az ókori görgök, rómaiak, egyiptomiak is fogyasztották a húsát. Létezik fehér és szürke tollú fajtája, ez utóbbi akár a 12 kg-os súlyt is elérheti, míg a fehér tollú libák kb. 5-6 kg-osak. Bizonyos libafajtákat kifejezetten a tollukért, másokat hízott májukért vagy sütnivaló húsukért tartanak. A libamell a máj után a legkeresettebb része az állatnak.
Hogyan vásároljuk?
Libamell vásárlásakor a hús rugalmas, feszes állagú legyen. A bőrös libamellnél a bőr sima, világos színű kell legyen, ha elszíneződést vagy foltokat találunk, ne vegyük meg. Megbízható forrásból szerezzük be a libamellet, ha lehet, akkor hentesnél vagy hazai tenyésztőtől. Ha nem készítjük el rögtön, akkor hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tároljuk a friss libamellet. Ha fagyasztani szeretnénk, helyezzük megfelelően lezárt tasakba, a fagyasztóban több hónapig is eláll.
Mire jó a libamell?
A libamell gazdag vasban, B-vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban, de zsírosabb, mint sok más szárnyashús, így egy kis odafigyeléssel érdemes fogyasztani viszonylag magas kalóriatartalma miatt. 100 grammjában körülbelül 370 kcal van.
Mi készülhet a libamellből?
Készíts erdélyi káposztás libamellet, libamellet vörösáfonyás zöldsalátával, rozmaringos libamellrizottót vagy egyszerű sült libamellet. Az illatos pácolt libamell igazi ünnepi fogás, de a frissen sült libamell meleg salátával szintén csodásan finom. Ha pedig szeretnétek lenyűgőzni mindenkit főztötökkel, akkor a rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel a tuti befutó.
Még több libamelles receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor, a nagyobb élelmiszerboltokban leginkább vákuumozva, frissen pedig a hentesnél.
hogyan tároljam
Hűtőben pár napig tartható el, mélyhűtőben hónapokat is kibír.
100g Libamell
fehérjetartalom
15.86 g
zsírtartalom
80031.31 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
49.66 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
234 mg
Nátrium
73 mg
Magnézium
18 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.39 g
C vitamin
4.2 mg
Niacin - B3 vitamin
3.608 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.294 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
15.86 g
Zsír
telített zsírsav
9.78 g
egyszeresen telített zsírsav
17.77 g
többszörösen telített zsírsav
3.76 g
koleszterin
80 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
2.5 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
234 mg
Nátrium
73 mg
Cink
1.72 mg
Réz
0.27 mg
Mangán
0.02 mg
Szelén
14.4 µg
szénhidrát
víz
49.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.085 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.245 mg
Niacin - B3 vitamin
3.608 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.294 mg
Folát
4 µg
Retinol
17 µg
B12 vitamin
0.34 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
4.2 mg
B6 vitamin
0.39 g