Libamell

Libamell

Leírás

Libamell – receptek, leírás, tippek

A libamell a liba mellrészéből származó hús, amely rendkívül ízletes, sötétebb és zsírosabb, mint például a csirkemell. A libahús karakteres ízű. Magyarországon és más európai országokban is népszerű alapanyag, főleg ünnepi ételként vagy különleges alkalmakra készítik el.

A libamell zamatos, bőrével és zsírjával együtt elkészítve pedig kifejezetten szaftos lehet. A húsáért tartott liba melle a legnagyobb. A liba mellét lehet sütni, rántani, tölteni, konfitálni, az eredmény minden esetben fenséges lakoma.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a libamell?

A liba barna húsú, magas zsírtartalmú szárnyas. A vadliba költöző madár, de igen régen háziasították, már az ókori görgök, rómaiak, egyiptomiak is fogyasztották a húsát. Létezik fehér és szürke tollú fajtája, ez utóbbi akár a 12 kg-os súlyt is elérheti, míg a fehér tollú libák kb. 5-6 kg-osak. Bizonyos libafajtákat kifejezetten a tollukért, másokat hízott májukért vagy sütnivaló húsukért tartanak. A libamell a máj után a legkeresettebb része az állatnak.

Hogyan vásároljuk?

Libamell vásárlásakor a hús rugalmas, feszes állagú legyen. A bőrös libamellnél a bőr sima, világos színű kell legyen, ha elszíneződést vagy foltokat találunk, ne vegyük meg. Megbízható forrásból szerezzük be a libamellet, ha lehet, akkor hentesnél vagy hazai tenyésztőtől. Ha nem készítjük el rögtön, akkor hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tároljuk a friss libamellet. Ha fagyasztani szeretnénk, helyezzük megfelelően lezárt tasakba, a fagyasztóban több hónapig is eláll.

Mire jó a libamell?

A libamell gazdag vasban, B-vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban, de zsírosabb, mint sok más szárnyashús, így egy kis odafigyeléssel érdemes fogyasztani viszonylag magas kalóriatartalma miatt. 100 grammjában körülbelül 370 kcal van.

Mi készülhet a libamellből?

Készíts erdélyi káposztás libamellet, libamellet vörösáfonyás zöldsalátával, rozmaringos libamellrizottót vagy egyszerű sült libamellet. Az illatos pácolt libamell igazi ünnepi fogás, de a frissen sült libamell meleg salátával szintén csodásan finom. Ha pedig szeretnétek lenyűgőzni mindenkit főztötökkel, akkor a rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel a tuti befutó.

Még több libamelles receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, a nagyobb élelmiszerboltokban leginkább vákuumozva, frissen pedig a hentesnél.

hogyan tároljam

Hűtőben pár napig tartható el, mélyhűtőben hónapokat is kibír.

100g Libamell

fehérjetartalom

15.86 g

zsírtartalom

80031.31 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

49.66 g

gramm libamell?

Top ásványi anyagok

Foszfor

234 mg

Nátrium

73 mg

Magnézium

18 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.39 g

C vitamin

4.2 mg

Niacin - B3 vitamin

3.608 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.294 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.86 g

Zsír

telített zsírsav

9.78 g

egyszeresen telített zsírsav

17.77 g

többszörösen telített zsírsav

3.76 g

koleszterin

80 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

2.5 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

234 mg

Nátrium

73 mg

Cink

1.72 mg

Réz

0.27 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

14.4 µg

szénhidrát

víz

49.66 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.085 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.245 mg

Niacin - B3 vitamin

3.608 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.294 mg

Folát

4 µg

Retinol

17 µg

B12 vitamin

0.34 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

4.2 mg

B6 vitamin

0.39 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...