Fűszeres libapecsenye zúzamártással
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
A pecsenyéhez
-
200g libacomb386 kcal
-
200g libamell742 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
A zúzamártáshoz
-
63g zúza59 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
150g szárnyas alaplé11 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
0g ecet0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
A pecsenyéhez
-
800g libacomb1543 kcal
-
800g libamell2968 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
A zúzamártáshoz
-
250g zúza235 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
600g szárnyas alaplé42 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1g ecet0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
A pecsenyéhez
-
27.1g libacomb52 kcal
-
27.1g libamell100 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.8g víz0 kcal
A zúzamártáshoz
-
8.5g zúza8 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g libazsír5 kcal
-
0.7g finomliszt2 kcal
-
20.3g szárnyas alaplé1 kcal
-
5.1g főzőtejszín7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g ecet0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62 g
Zsír
-
Összesen 111.8 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1924.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 871 mg
-
Nátrium 773 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 301.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 248.1 g
Zsír
-
Összesen 447.2 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 231 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 1640 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7699.1 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 485 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 306 mg
-
Foszfor 3483 mg
-
Nátrium 3093 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1205.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 40.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
A pecsenyéhez
A zúzamártáshoz
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 dkg finomliszt
-
1.5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A pecsenyéhez
- A megtisztított szárazra törölt libacombokat, libamellet besózzuk, majd bedörzsöljük szárított kakukkfűvel, rozmaringgal és egy gerezd zúzott fokhagymával.
- Egy fedeles edénybe sorakoztatjuk a húsokat, rátesszük a rozmaringágat, és a fokhagymagerezdeket héjastól közéjük szórjuk. (A húst először megpároljuk, így omlósabb lesz, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható.)
- Kevés (1-2 dl) vizet adunk a libahúshoz és fedő alatt, közepes lángon 40-60 percen át pároljuk, közben ha szükséges a vizet pótoljuk.
- Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tovább a libahúst 20-30 percig, majd levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük a pecsenyét.
- A zúzamártáshoz a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a libazsíron dinsztelni kezdjük.
- A főtt libazúzát kisebb darabokra szeleteljük.
- Amikor a hagyma üveges, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk az így kapott hagymás rántást, majd felöntjük levessel, és hozzáadjuk a tejszínt. Ízesítjük sóval, kevés cukorral és ecettel, majd összeforraljuk.
- A mártáshoz adjuk a felszeletelt libazúzát, és 10-15 percig lassú tűzön főzzük. (Ha túl sűrű a mártás, adhatunk hozzá még levest vagy vizet.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 29560
- Feltöltés dátuma: 2010. november 11.
Ajánló
A fűszeres libapecsenyét libazúza mártással tálaljuk, amelyhez adhatunk burgonyalángost, pirítóst, fehér kenyeret, amelyekkel igen finom a libapecsenye mellett héjában sült krémes fokhagyma.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A néphit szerint Márton napján azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni az elkövetkező hónapok időjárását. Ha fehér a csont, havas, fagyos, kopogós lesz a tél, viszont ha piros, fekete, esős karácsonyra és télre lehet számítani. Aztán azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert az álmoskönyv szerint lúdhúst enni, jót jelent…Fogadjuk meg a népi bölcsességeket és készítsünk libapecsenyét, amelyet egy manapság már sültekhez kevésbé kínált mártással, a zúzamártással tálaljunk. (A legtöbb régi szakácskönyvben megtalálható a libazúzából vagy aprólékból készült mártás, amely a libalevesben főtt zúzából, illetve húsból és zöldségekből készíthető. Tálalható főtt húsok és sültek mellé, de kínálható zsemlegombóccal is.) További képek itt láthatóak.