r
Nosalty Logó

Paradicsomba töltött muszaka

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Paradicsomba töltött muszaka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 2018 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 65 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    378 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    246 micro
  • β-karotin
    1382 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9243 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4195.5 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    1123 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1619 mg
  • Nátrium
    860 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    2267.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1073 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    261 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    532 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    1473 micro
  • β-karotin
    8291 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    55460 micro
  • Lut-zea
    3192 micro
Összesen 2018 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    271 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1814 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Elkészítés

A töltelék elkészítése

  1. A hagymát pucoljuk és kockázzuk, a fokhagymát a héja eltávolítása után nagyon apróra vágjuk. A padlizsánt az eredeti leírás alapján először sütjük, aztán kockázzuk, de mi mosás és vékonyra szeletelés után kockáztuk, ezért én így írom le itt a receptben.
  2. A hagymát közepes lángon, 2 ek olívaolajon, egy szószos edényben megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, de vigyázunk, ne piruljon, csak illatozzon.
  3. Ekkor jöhet a darált hús, melyet kifehéredésig pirítunk, immáron magasabb lángon. Közben hozzáadjuk a fűszereket: fahéj, só, bors, oregánó.
  4. Közben a mosott paradicsomok tetejét levágjuk és félretesszük. A közepüket pedig kanállal kivájjuk úgy, hogy biztosan ne sértsük meg a húsát, héját. Az üreges paradicsomokat egy olívaolajjal kikent tálba helyezzük, a kivájt részeket apróra vágjuk, és egy tálban a levével együtt félretesszük.
  5. Az illatos húshoz hozzáadjuk menet közben a padlizsánkockákat, majd pár perc múlva a bort, a félretett paradicsom belsejét és a paradicsompürét. Addig főzzük a tölteléket, hogy a levének nagy részét elfője. Ekkor hozzákeverjük az aprított zöldfűszerelket, a mentát és a petrezselymet, majd levesszük a lángról.

A sajtos besamel elkészítése

  1. Miközben lassan rotyog a töltelék, elkészítjük a paradicsom tetejére a besamelt. Folyamatosan keverjük, csak akkor hagyhatjuk abba, ha elájulnánk a nagy munkában. Mindent helyezzünk a kezünk ügyébe, és dolgozzon a karizom!
  2. Egy szószos edényben vajat olvasztunk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítjuk picit.
  3. Adagokban hozzáöntjük a tejet, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és végül a reszelt sajtot is hozzászórjuk. Ha elértük a kellő állagot, ami nem folyós, de nem is kőkemény, akkor lehúzzuk a tűzről.

Összeállítás, sütés, tálalás

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az olívaolajjal kikent tepsiben álló üreges paradicsomokat megtöltjük a húsos-padlizsános töltelékkel, jól belenyomkodjuk, hogy minél több férjen bele, de ne öntsük túl a pereménél.
  3. Aztán leöntjük sajtos besamellel a töltött paradicsomokat.
  4. A levágott paradicsomkalapokat állítva a paradicsomok közé tesszük sülni. Tálalás előtt, ha van kedvünk, akkor a sült besamelre tesszük a kalapokat, de enélkül is csinosak lesznek. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2281
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 18.

Ajánló

Vendégfogadásra nagyszerű fogás, a csodásan pirult paradicsomokkal nagy hatást gyakorolhatunk a meghívottakra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol ezt a nagyszerű moussaka-változatot, és még 4 görög ételkülönlegességet készítettünk. Ezek közül további két receptet megtalálsz a szakácsprofilomban, érdemes megtekinteni őket!

Hozzávalók

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...