Paradicsomba töltött muszaka
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelék elkészítése
-
240g paradicsom43 kcal
-
67g padlizsán16 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
67g darált marhahús95 kcal
-
9 kcal
-
17g vörösbor14 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
2g menta1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
A sajtos besamel elkészítése
-
3g vaj24 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
67g tej37 kcal
-
8g sajt29 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás, sütés, tálalás
Összesen
334
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelék elkészítése
-
1440g paradicsom259 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
52 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
12g menta8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
A sajtos besamel elkészítése
-
20g vaj143 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
400g tej224 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás, sütés, tálalás
Összesen
2018
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelék elkészítése
-
47.1g paradicsom8 kcal
-
13.1g padlizsán3 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
13.1g darált marhahús19 kcal
-
2.1g sűrített paradicsom2 kcal
-
3.3g vörösbor3 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
0.4g menta0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
A sajtos besamel elkészítése
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.7g finomliszt2 kcal
-
13.1g tej7 kcal
-
1.6g sajt6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás, sütés, tálalás
Összesen
65
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.4 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 699.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 270 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 378 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 246 micro
-
β-karotin 1382 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9243 micro
-
Lut-zea 532 micro
Összesen
334
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.2 g
Zsír
-
Összesen 96.9 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4195.5 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 1123 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 396 mg
-
Foszfor 1619 mg
-
Nátrium 860 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 2267.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1073 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 261 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 532 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 413 micro
-
Kolin: 526 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 1473 micro
-
β-karotin 8291 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 55460 micro
-
Lut-zea 3192 micro
Összesen
2018
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 271 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1814 micro
-
Lut-zea 104 micro
Összesen
65
kcal
Hozzávalók
A töltelék elkészítése
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
400 g darált marhahús
-
4 ek sűrített paradicsom
-
1 dl vörösbor
-
1 marék menta
-
2 kávéskanál fahéj
-
1 kk oregánó
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A sajtos besamel elkészítése
-
20 g vaj
-
20 g finomliszt
-
400 ml tej
-
1 csipet szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Összeállítás, sütés, tálalás
Elkészítés
A töltelék elkészítése
- A hagymát pucoljuk és kockázzuk, a fokhagymát a héja eltávolítása után nagyon apróra vágjuk. A padlizsánt az eredeti leírás alapján először sütjük, aztán kockázzuk, de mi mosás és vékonyra szeletelés után kockáztuk, ezért én így írom le itt a receptben.
- A hagymát közepes lángon, 2 ek olívaolajon, egy szószos edényben megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, de vigyázunk, ne piruljon, csak illatozzon.
- Ekkor jöhet a darált hús, melyet kifehéredésig pirítunk, immáron magasabb lángon. Közben hozzáadjuk a fűszereket: fahéj, só, bors, oregánó.
- Közben a mosott paradicsomok tetejét levágjuk és félretesszük. A közepüket pedig kanállal kivájjuk úgy, hogy biztosan ne sértsük meg a húsát, héját. Az üreges paradicsomokat egy olívaolajjal kikent tálba helyezzük, a kivájt részeket apróra vágjuk, és egy tálban a levével együtt félretesszük.
- Az illatos húshoz hozzáadjuk menet közben a padlizsánkockákat, majd pár perc múlva a bort, a félretett paradicsom belsejét és a paradicsompürét. Addig főzzük a tölteléket, hogy a levének nagy részét elfője. Ekkor hozzákeverjük az aprított zöldfűszerelket, a mentát és a petrezselymet, majd levesszük a lángról.
A sajtos besamel elkészítése
- Miközben lassan rotyog a töltelék, elkészítjük a paradicsom tetejére a besamelt. Folyamatosan keverjük, csak akkor hagyhatjuk abba, ha elájulnánk a nagy munkában. Mindent helyezzünk a kezünk ügyébe, és dolgozzon a karizom!
- Egy szószos edényben vajat olvasztunk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítjuk picit.
- Adagokban hozzáöntjük a tejet, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és végül a reszelt sajtot is hozzászórjuk. Ha elértük a kellő állagot, ami nem folyós, de nem is kőkemény, akkor lehúzzuk a tűzről.
Összeállítás, sütés, tálalás
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az olívaolajjal kikent tepsiben álló üreges paradicsomokat megtöltjük a húsos-padlizsános töltelékkel, jól belenyomkodjuk, hogy minél több férjen bele, de ne öntsük túl a pereménél.
- Aztán leöntjük sajtos besamellel a töltött paradicsomokat.
- A levágott paradicsomkalapokat állítva a paradicsomok közé tesszük sülni. Tálalás előtt, ha van kedvünk, akkor a sült besamelre tesszük a kalapokat, de enélkül is csinosak lesznek. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2279
- Feltöltés dátuma: 2019. január 18.
Ajánló
Vendégfogadásra nagyszerű fogás, a csodásan pirult paradicsomokkal nagy hatást gyakorolhatunk a meghívottakra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol ezt a nagyszerű moussaka-változatot, és még 4 görög ételkülönlegességet készítettünk. Ezek közül további két receptet megtalálsz a szakácsprofilomban, érdemes megtekinteni őket!