Paprikás burgonya tejfölös uborkasalátával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paprikás burgonyához
-
125g kápia paprika27 kcal
-
113g burgonya65 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
11g kacsazsír0 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
Az uborkasalátához
-
38g tejföl74 kcal
-
2g lapzselatin5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
3g ecet0 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Összesen
492
kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paprikás burgonyához
-
500g kápia paprika107 kcal
-
450g burgonya260 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
45g kacsazsír0 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
Az uborkasalátához
-
150g tejföl297 kcal
-
6g lapzselatin21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Összesen
1968
kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paprikás burgonyához
-
27g kápia paprika6 kcal
-
24.3g burgonya14 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
10.8g kolbász49 kcal
-
2.4g kacsazsír0 kcal
-
1.1g vöröshagyma0 kcal
Az uborkasalátához
-
8.1g tejföl16 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21.6g kígyóuborka3 kcal
-
0.5g ecet0 kcal
-
1.4g méz4 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Összesen
105
kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1142.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 875 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 291.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 152 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 1719 micro
-
β-crypt 528 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
492
kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 67.6 g
Zsír
-
Összesen 135.1 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4570.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 315 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 534 mg
-
Nátrium 3500 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.4 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1166.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 849 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 608 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 280 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 125 micro
-
β-karotin 6875 micro
-
β-crypt 2111 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 338 micro
Összesen
1968
kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 372 micro
-
β-crypt 114 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
105
kcal
Hozzávalók
A paprikás burgonyához
-
0.5 kg kápia paprika
-
1 ek balzsamecet
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 gerezd fokhagyma
Az uborkasalátához
-
15 dkg tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 db kígyóuborka
-
2 ek ecet
Elkészítés
A paprikás burgonyához
- Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra, és kapcsold be a grillt. A burgonyából 1-2 kisebb szemet hámozz meg, és sós vízben tedd fel főni, a többit alaposan mosd meg, és héjastul vágd cikkekre. Forgasd össze pár gerezd hámozatlan fokhagymával, amit a kés lapjával kicsit megnyomsz, sózd, borsozd, adhatsz hozzá zöld fűszereket és/vagy csilipelyhet, és végül a kacsazsírral is locsold meg. Fóliával lefedve a sütő alsó harmadában süsd fél órát.
- A paprikákat vágd félbe és magozd ki, majd a vágott felükkel lefelé rendezd tepsire. Bedugdoshatsz alá fokhagymát (úgy ahgy a krumplinál is) és zöld fűszereket is, és ugyanabba a sütőbe, ahol a burgonya van, tedd a grill alá, egészen addig, míg a bőre néhol kissé elszenesedik. Vigyázz, ez gyorsan megy! Azonnal tedd egy tálba, és fedd le műanyag fóliával, hogy gőzölődjenek.
- Közben a burgonyáról fél óta után vedd le a fóliát, és hagyd pirulni, sőt, tedd a tetejére a kolbászokat is megszurkálva, hogy ott süljenek meg, és a finom zsírjuk is összekeveredjen a krumplival.
- Mindeközben van egy pár perces feladatod, Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe, legalább 5 percre. Melegítsd fel a tejfölt, de ne forrald, sózd, borsozd, majd az alaposan kicsavart zselatint keverd el benne úgy, hogy teljesen elolvadjon. Tedd kis üveg(ek)be, és mehet a hűtőbe. Ha vékony a réteg, nagyon hamar megdermed, de gyorsíthatod a folyamatot úgy is, hogy a mélyhűtőbe teszed a zselét.
- A hámozatlan uborkát kockázd fel kb. 1x1 cm-s darabokra. Keverd össze az ecetet és a mézet, sózd ízlés szerint, és adj hozzá csilipelyhet, ha csípősen szereted. Én néha mazsolát, datolyát, vagy más aszalt gyümölcsöt is áztatok az ecetes öntetbe, most, mivel paprikás krumpli mellé készül, ezeket a közel-keleti ihletésű hozzávalókat kihagyom belőle. Simán csak az öntetet keverem össze az uborkával, és kicsit hagyom állni.
- Közben a paprika is kigőzölődött annyira, hogy le lehessen húzni a bőrét. Ha az összeset megtisztítottad, akkor mehet a turmixba a főtt krumplival együtt. Add hozzá az olívaolajat és a balzsamecetet, és turmixold krémesre, ha szükséges, passzírozd is át. Hígíthatod ízlés szerint vízzel alaplével, stb.
- Meg is vagy, már csak tálalni kell. Kanalazz a szószból egy mélytányérba, helyezd bele a megsült kolbászt, majd a megpirult burgonyát is halmozd rá. A megdermedt tejfölre szűrőkanállal kanalazd rá az uborkasalátát, és szórd meg a pirított hagymával, és kész!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7499
- Feltöltés dátuma: 2018. január 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ugye ti se gondoltátok, hogy egy sima paprikás krumplit mutatok nektek? Nem is, hanem a Lakatos Műhely emblematikus, saját paprikás krumpliját, a csúcsszuper Lakatos Műhely kolbásszal, persze bármilyen grillkolbásszal jó! Mellé a tejfölös uborkasaláta receptet is megcsavartam egy kicsit: még egy kis pikáns tejfölzselét is készítettem a szuperfriss uborkachutneyhoz, amit tényleg csak néhány perc összedobni.