Panettone 2.
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
25g tej14 kcal
-
25g marsala82 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
40 kcal
-
40 kcal
A tetejére
-
13g vaj90 kcal
-
10 kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g marsala327 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
A tetejére
-
50g vaj359 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
37.4g finomliszt136 kcal
-
7.5g tej4 kcal
-
7.5g marsala24 kcal
-
2.2g élesztő2 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
11.2g vaj81 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.5g mazsola22 kcal
-
12 kcal
-
12 kcal
A tetejére
-
3.7g vaj27 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 51.7 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 339 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 593 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.5 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 462 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 452 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 244 micro
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 78.1 g
Zsír
-
Összesen 207 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1356 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2372.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 451 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 1155 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 697.9 g
-
Cukor 292 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 238.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1847 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 496 micro
-
Kolin: 777 mg
-
Retinol - A vitamin: 1810 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 426 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 977 micro
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 177.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
1 dl tej
-
1 dl marsala
-
30 g élesztő
-
4 db tojássárgája
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
100 g mazsola
A tetejére
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- Langyos tejbe tegyünk teáskanálnyi cukrot és lisztet, majd az élesztőt, a bort és keverjük simára. Futtassuk fel. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal.
- Adjuk hozzá egyszerre a tojássárgáját, a már kicsit kihűlt olvasztott vajat ésa felfuttatott élesztőt.
- Kézzel dolgozzuk ki szépen a tésztát (kb. 5-10 perc). Elég lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk majd.
- Langyosítsuk be a sütőt jó kézmeleg hőmérsékletűre, és egy tálban letakarva tegyük be a tésztát pihenni kb. 1 órát, amíg legalább kétszeresére nem kel.
- Ezután vegyük ki, tegyük nyújtódeszkára, a kezünkkel húzzuk picit szét, majd szórjuk meg a mazsolával és a kandírozott gyümölcshéjjal, és szépen dolgozzuk bele. Finoman gyúrjuk át a tésztát, amíg ezek egyenletesen el nem oszlanak benne. Ezután kelesszük meg újra, legalább 2 órára! (Ezt még egyszer megismételheti, aki szeretné, kb. 5x érdemes újrakeleszteni, ezért is tart 2 napig, mire elkészül...)
- Ezután tegyük a formába. Ha nincs hagyományos panettone sütőnk, tegyük a következőt: 1. vagy süssük ki egy nagyobb, még nem használt hosszúkás agyag virágcserépben vagy 2. fogjunk egy min. 20-22 cm átmérőjű és legalább 15 cm magas rozsdamentes edényt, amit lehet sütőbe is tenni. Vajazzuk ki az egészet, majd tegyünk sütőpapírt az aljára. Ezután vágjunk le egy olyan hosszú vagy kicsivel hosszabb sütőpapír darabot, mint az edény kerülete körben. Hajtsuk hosszában ketté, hogy dupla vastagságú legyen, majd mindenhol tűzzük össze tűzőgéppel. Ezután bele lehet állítani az edénybe, és a bevajazott felülethez fog ragadni. Ha túl magas lenne, vágjunk le belőle pár centit, hogy rálássunk a tésztára, miközben sül, de legalább 10 centivel legyen magasabb az edény pereménél. A papír edényböl kilógó részét még tekerjük körbe alufóliával is, mert a sütöpapír magában nem véd a hő ellen és így a lábasból kilógó rész megéghet, mielőtt a többi megsülne.
- Ezután ebbe tegyük már a tésztát pihenni, újra be a langyos sütőbe, 1 órára. Ha gyorsabban kel meg és szökni próbál, nyugodtan kezdjük el sütni.
- Ha megkelt, csak tekerjük fel a sütő hőmérsékletét 210 fokra, alul-felül álláson, és tegyük a süteményt a legalsó "polcra". Süssük így az első 10 percben (a 210 fok elérésétől számítva), amíg szépen meg nem nő. Utána vegyük vissza lassan 190-ra, és így süssük kb. 30 percig. Már az elején tegyünk a kürtőre lazán egy darab alufóliát, és hagyjuk rajta a sütés végéig.
- Olvasszuk fel a vajat, keverjük el benne a vaníliás cukrot, és a sütőben kenjük rá a sütemény tetejére a 40. perc környékén. Így süssük még kb. 15-20 percig, alufóliával még mindig a tetején. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, ekkor legyünk nagyon körültekintőek, mert a kis hamis sokszor késznek tűnik, és mégsem az. Több helyen ellenőrizzük.
- Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk legalább 15 percig a formában hűlni, majd nagyon óvatosan borítsuk ki belőle.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 346
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 86
- Össznézettség: 53797
- Feltöltés dátuma: 2009. december 16.
Ajánló
Élettani hatása: erösen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Otthon is elkészíthető változata az olasz karácsonyi kalácsnak. Persze sosem lesz olyan, mintha Olaszországban ennénk, de kicsit talán hasonlít rá... Eredete, nagyjából, mint majdnem minden olasz ételnek, egy sztorira nyúlik vissza. Azt mondják egy karácsonyi vacsorán felszolgálni készült elrontott desszerttel kezdődik a történet, az esemény házigazdája, mentve a menthetőt, az elrontott édességet felhasználva alkotta meg ezt a kalácsot, ezzel igyekezett bevágódni a főméltóságú vendégseregnél. Olyannyira sikerült a dolog, hogy a vendégek élénken érdeklődtek az édesség iránt és kérdezték, mi volt az. A szakács tétlenségében csak annyit tudott mondani: Pane de Toni - azaz Toni (a házigazda) kenyere. Így lett belőle Panettone. Az olaszok azóta ezt eszik karácsonykor. Persze lehet máskor is kapni, de panettoni fogyasztása nem karácsonykor, gyalázatnak számít. :-) Ez itt sajnos csak a "gyorsított" változat. Bár az eredeti közel 2 napig (vagy akár hetekig) tart, még ennek az expressz verziónak az elkészítése is kicsit bajos, de az összmunka vele kb. 20 perc, a többi csak a sütés és a kelesztés. Ez utóbbit érdemes rendesen kivárni, különben nem lesz szép a tészta - mint kelt tésztáknál logikus. Azalatt meg csinálhatunk mást. :-) Megéri a fáradságot. Ennél a sütinél érvényes a "sosem lehet tudni". Több, különböző sütőben sütöttem már, mindegyiknél más volt a sütési idő. Nagyon ügyeljünk rá.