Padlizsános-fetás baklava
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Előkészületek
-
70g padlizsán17 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
0g só0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
23g kapor10 kcal
-
8g datolya20 kcal
-
1g nádcukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g menta0 kcal
-
1g vörösborecet0 kcal
-
37 kcal
-
19g feta sajt50 kcal
-
44g réteslap129 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
9g méz29 kcal
A töltelék elkészítése
Baklava összeállítása és sütése
Összesen
431
kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Előkészületek
-
560g padlizsán133 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
64g datolya162 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g menta1 kcal
-
5g vörösborecet1 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
150g feta sajt398 kcal
-
350g réteslap1033 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
75g méz228 kcal
A töltelék elkészítése
Baklava összeállítása és sütése
Összesen
3429
kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Előkészületek
-
26g padlizsán6 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.4g vöröshagyma3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
18.6g konzerv paradicsom3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8.4g kapor4 kcal
-
3g datolya8 kcal
-
0.5g nádcukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g menta0 kcal
-
0.2g vörösborecet0 kcal
-
2.3g mandulapehely14 kcal
-
7g feta sajt18 kcal
-
16.3g réteslap48 kcal
-
4.6g vaj33 kcal
-
3.5g méz11 kcal
A töltelék elkészítése
Baklava összeállítása és sütése
Összesen
160
kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 636.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 163.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1373 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
431
kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 168 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5094.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 1519 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 424 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 1905 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 410.8 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 1304.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1664 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 229 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 859 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1304 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10980 micro
-
Lut-zea 582 micro
Összesen
3429
kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 510 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
Előkészületek
-
2 kis db padlizsán
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 kávéskanál fahéj
-
1 csokor kapor
-
1 ek nádcukor
-
1 csipet só
-
bors ízlés szerint
-
1 ek vörösborecet
-
5 dkg mandulapehely
-
15 dkg feta sajt
-
14 db réteslap
-
10 dkg vaj
-
3 ek méz
A töltelék elkészítése
Baklava összeállítása és sütése
Elkészítés
Előkészületek
- A hagymát felezzük és vágjuk vékony csíkokba.
- A padlizsánt hosszanti irányban vágjuk 5mm-es csíkokba, és ecset segítségével kenjük meg mindkét felükön olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval.
- A megmosott és leszárított kaprot aprítsuk fel.
- A datolyát magozzuk ki és vágjuk apró kockákba.
A töltelék elkészítése
- Egy nagy, vastag talpú serpenyőben, alacsony lángon hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat. Ebben szép lassan, néha átkeverve pároljuk üvegesre a vékonyan csíkozott hagymát.
- Közben egy másik (lehetőleg rácsozott aljú, grillező) serpenyőben süssük meg a padlizsánszeleteket, mindkét felükön úgy 2-3 percig, majd szedjük ki papírtörlőre.
- A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítjuk.
- Adjuk a párolt hagymához a 2-3 kanál paradicsomlevet a konzervből, az apróra vágott fokhagymát, a fahéjat, és 3 perc alatt forraljuk össze.
- Most tegyük bele a apró paradicsomkockákat, egy kevés cukrot, az apróra vágott kaprot, ecetet és egy csipet sót, borsot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be a szószt, majd hagyjuk lehűlni. Ezt akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük.
Baklava összeállítása és sütése
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kisebb tálkában olvasszuk meg a vajat.
- Tekerjük ki a rétestésztát, és fektessünk rá egy nedves konyharuhát, hogy ki ne száradjon. Mindig csak az aktuális lapmennyiséget vegyük ki alóla.
- Az olvasztott vajjal kenjünk ki egy kb. 30x20 cm-es tepsit, majd fektessünk bele hat méretre vágott réteslapot egyenként vajjal megkenve.
- Öntsük a tésztára a szósz felét, majd takarjuk be a padlizsánszeletek felével. Ekkor jöhet egyenként vajazva megint 4 réteslap (a tetején is). Nyomkodjuk le egy kicsit, hogy nagyjából vízszintes legyen.
- Öntsük rá a maradék szószt, szórjuk rá az magozott, aprított datolyát vagy fügét, morzsoljuk rá a fetát, hogy mindenhová jusson, szórjuk meg pirított mandulapehellyel, majd fedjük le az egészet a maradék padlizsánszeletekkel.
- A rakottas tetejére az utolsó 4 réteslap kerüljön, egyenként vajazva (a tetején is). Ekkor is nyomkodjuk le, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelék és nagyjából vízszintes legyen a teteje, amire a végén kerüljön egy kevés víz, permet vagy locsolás formájában.
- Végül egy éles késsel óvatosan vágjuk fel a baklavát (nem lesz nehéz): először 8 kockára, majd azokat megfelezve, 16 háromszögbe, és mehet a sütőbe úgy 30-35 percre, míg aranybarnára nem sül a teteje.
- A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak utána szedjük tányérokra, ekkor locsoljuk meg a szeleteket egy kevés mézzel. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 117
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 5394
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 09.
Ajánló
Tálald humusszal és készíts hozzá zöldsalátát: frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsold, amit apróra vágott lila (Kalamata) görög olívabogyókkal díszíthetsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját láthatjátok. Ilyen szuper sós-édes sütit még nem kóstoltatok, úgyhogy próbáljátok ki! Itt a recept, ami alapján dolgoztam.