Pacalleves Cárevicstől
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cárevics
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
100g pacal85 kcal
-
25g füstölt tarja45 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
40g fehérrépa26 kcal
-
27g fehér hagyma10 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
9g olívaolaj75 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
300g csontlé21 kcal
-
30g tejföl59 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
Burgonyagombóc
-
15g burgonya9 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
401
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
1000g pacal850 kcal
-
250g füstölt tarja450 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
400g fehérrépa255 kcal
-
270g fehér hagyma98 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g tárkony3 kcal
-
3000g csontlé210 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
Burgonyagombóc
-
150g burgonya87 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4002
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
16.5g pacal14 kcal
-
4.1g füstölt tarja7 kcal
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
6.6g fehérrépa4 kcal
-
4.5g fehér hagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
49.6g csontlé3 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
Burgonyagombóc
-
2.5g burgonya1 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.9g tojás1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
64
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.1 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1843 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 1478 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 201.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2957 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
401
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 200.8 g
Zsír
-
Összesen 218.2 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18429.6 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 1381 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 392 mg
-
Foszfor 1625 mg
-
Nátrium 14785 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 255.4 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 2012.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3424 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 126 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 183 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 487 micro
-
Kolin: 2224 mg
-
Retinol - A vitamin: 440 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 29574 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1212 micro
Összesen
4002
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 489 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
64
kcal
Hozzávalók
Leves
-
1 kg pacal
-
25 dkg füstölt tarja
-
40 dkg sárgarépa
-
40 dkg fehérrépa
-
3 közepes db fehér hagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 dl olívaolaj
-
2 teáskanál tárkonyecet
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 szál tárkony
-
3 l csontlé
-
3 dl tejföl
Burgonyagombóc
-
15 dkg burgonya
-
10 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 csipet szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Leves
- A füstölt tarját megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd csíkokra vágjuk.
- A pacalt csíkokra vágás után a zöldségekkel együtt, sós vízben feltesszük főni. Ameddig fől, kevés olajon a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ebbe tesszük majd a megfőtt pacalt. Vigyázzunk, a zöldség ugye előbb puhul meg, mint a hús, ezért azt, amikor megfőtt, kivesszük a gyomor mellől, hasábra vágjuk, félretesszük. A pacalt a hagymán megsózzuk és borsozzuk, kevés tárkonnyal fűszerezzük, majd a fokhagymával együtt még pároljuk. Felengedjük csontlével, és egy kis tárkonyecetet teszünk bele.
- Míg felforr a levesünk, az előzően megfőtt burgonyát áttörjük, liszttel meg a tojással összegyúrjuk, sót, borsot, kevés reszelt szerecsendiót teszünk bele, és vizes kézzel apró gombócokat formálunk, amit a lobogva forró levesbe teszünk.
- Amikor megfőttek a gombócok, a tejfölből liszt hozzáadásával habarást készítünk, és a forró levest ezzel sűrítjük.
- Tálaláskor a levesbe tesszük a csíkokra vágott tarját, zöldségeket. Citrom gerezddel díszítve, egy kis zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3949
- Feltöltés dátuma: 2014. május 28.
Ajánló
Ezt a cseh eredetű finom levest bátran ajánlom a pacal szerelmeseinek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Cárevics
11 recept
A hentesemet már sikerült párszor elkápráztatnom különleges kívánságaimmal. Egyszer pacalt kértem tőle, de nem a százrétűt, mondván levesbe lesz. Levesbe? Kérdezte, és hozzátette, hogy ő csak pörköltbe ismeri. Pedig milyen finom levesbe, rántva, savanyúan is, soroltam. Elképedt, hogy ezt a kitűnő marhahúst, ami régebben kizárólag csak a szegények eledele volt, mennyi mindenre felhasználható a gasztronómia területén. Ezúton a "Pilzeni pacallevest" alakítottam át, egy kicsit "Cáratyuska" módon.