Osztrák almatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
10g margarin75 kcal
-
10g cukor40 kcal
-
10g finomliszt38 kcal
-
29 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
28 kcal
-
3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
Összesen
290
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
125g margarin896 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
343 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g kókuszreszelék330 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A töltelékhez
Összesen
3470
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
8.2g margarin59 kcal
-
8.2g cukor32 kcal
-
8.2g finomliszt30 kcal
-
5.9g vaníliás pudingpor23 kcal
-
7.2g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g kókuszreszelék22 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
Összesen
230
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
290
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 40.4 g
Zsír
-
Összesen 160.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2957.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 659 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1303 mg
-
Nátrium 670 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 481.6 g
-
Cukor 240 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 736.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1199 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 132 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 1115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 946 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 708 micro
Összesen
3470
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
12.5 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
1 csipet só
-
5 dkg kókuszreszelék
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez
-
3 nagy db alma
-
2 evőkanál búzadara
-
2 ek sárgabaracklekvár
-
1 ek rum
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítése: a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindig robotgéppel egyneműsítjük. A kókuszreszeléket, lisztet, vaníliás pudingot, fahéjat és sütőport összekeverjük egy nagyobb tálban, majd apránként hozzáadjuk a cukros-vajas masszát, és összegyúrjuk. Hideg helyen tároljuk.
- A töltelék elkészítése: az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és a cikkeket felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. Majd megszórjuk tetszőleges mennyiségű cukorral vagy mézzel, a darált dióval (mandulával), hozzáadjuk a baracklekvárt és a rumot is, és kevés búzadarát. Összekeverjük óvatosan, hogy az almát ne törjük össze.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (eléggé szakad a tészta, de több liszttől már nem lesz ugyanolyan finom, ezért ajánlott vastagon lisztezni, a sütőpapírral kibélelt tortaformába gyorsan belecsempészni, az se baj, ha a szélét csak belenyomkodjuk, és nem tökéletesen egyenletes).
- A tortaformát kibéleljük a tésztával, lekenhetjük egy kevés lekvárral a tetejét, valamint megszórjuk étkezési búzadarával, és így borítjuk rá az almás tölteléket. A tetejére apróra vágott diót szórunk, illetve kevés darabolt sárgabarackdarabokat (de ez el is hagyható).
- Előmelegített sütőben sütjük.
- Mikor teljesen kihűlt tudjuk csak szeletelni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 194
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 13731
- Feltöltés dátuma: 2012. január 08.
Ajánló
Legutóbb nem tettem hozzá barackkompótot, hanem vastagon megszórtam cukros fahéjjal. Ami a sülés alatt jól rá karamellizálódott.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Míg Grazban tanultam, kaptam ezt a receptet egy kiló almához. :) Mikor hazajöttem lefordítottam, első alkalommal el is készítettem. A család nagy örömére. Vaníliasodóval tálaltam, szerintem jól kiegészítette, és így még különlegesebb volt.