Osso buco vegyes gombasalátával
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
375g marhalábszár480 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2 kcal
-
88g édeskömény20 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
21 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
14g salottahagyma9 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
5g dióolaj44 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
13g rukkola3 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
1500g marhalábszár1920 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
10 kcal
-
350g édeskömény78 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
56g salottahagyma37 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
600g gomba128 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
20g dióolaj177 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
50g rukkola13 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
48.8g marhalábszár62 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
2.6g halványító zeller0 kcal
-
11.4g édeskömény3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.3g sűrített paradicsom3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
3.3g fehérbor3 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
0g só0 kcal
A salátához
-
1.8g salottahagyma1 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
19.5g gomba4 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0.7g dióolaj6 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
-
1.6g rukkola0 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.6 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1729.1 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 985 mg
-
Nátrium 320 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 577.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 252 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1461 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7191 micro
-
Lut-zea 1505 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 358.3 g
Zsír
-
Összesen 134.2 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 650 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6916.5 g
-
Cink 110 mg
-
Szelén 330 mg
-
Kálcium 753 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 447 mg
-
Foszfor 3941 mg
-
Nátrium 1280 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.3 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2311 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 688 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 50 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 1006 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 113 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 213 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 5843 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 28764 micro
-
Lut-zea 6021 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 935 micro
-
Lut-zea 196 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
1.5 kg marhalábszár
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes szár halványító zeller
-
1 közepes db édeskömény
-
3 gerezd fokhagyma
-
10 dkg sűrített paradicsom
-
3 db babérlevél
-
3 szál kakukkfű
-
1 dl fehérbor
-
rózsabors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
A salátához
-
2 db salottahagyma
-
1.5 ek olívaolaj
-
30 g vaj
-
60 dkg gomba
-
1 ek citromlé
-
2 ek dióolaj
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A húshoz
- A húsokat hártyázzuk le, majd kötözzük körbe, hogy a sütés közben ne essenek szét. Jól dörzsöljük be sóval, különös figyelemmel a csont két oldalára, különben kifolyik a velő sütés közben. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, benne minden oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálra.
- A hagymát, zellerszárakat, édesköményt és a fokhagymát turmixgépben durvára pürésítjük, majd a serpenyőben ezt is megpirítjuk, hozzáadjuk paradicsompürét, barnulásig főzzük. Ráöntjük a bort, visszatesszük az osso bucocat, beletesszük a babérleveleket, kakukkfűágakat, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- Felforraljuk, majd lefedve előmelegített sütőbe toljuk, és 1 órán át pároljuk. Kivesszük a sütőből, kissé megmozgatjuk, majd ismét 1 órára letakarva visszatesszük a sütőbe.
- A második 1 óra elteltével levesszük a fedőt, és még 30 percig sütjük.
- Majd kivesszük a húst, a pecsenyelét leszűrjük, ha szükséges, a zsírt leszűrjük róla, majd ha híg lenne, lassú tűzön elpárologtatjuk a felesleges levet, azaz besűrítjük.
- Tálaláskor ne felejtsük el levenni a zsineget a húsokról. Ha jól dolgoztunk, a velő szépen benne marad a csontban, és a tányérunkon szépen ki tudjuk ütögetni belőle.
- A gombasaláta: Széles serpenyőt felforrósítunk, majd közepes lángon az olívaolajon a vékonyra szelt salottát 4-6 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vajat, és ha felhabzik, a serpenyőbe dobjuk a vékonyra szeletelt gombákat, erős lángon 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A gombának világosbarnára kell sülnie, és a levét el kell párolni.
- A pirított hagymás gombát tálra tesszük, citromlét csavarunk rá, és meglocsoljuk a dióolajjal. Hozzákeverjük a petrezselymet, esetleg utánaízesítjük sóval, borssal.
- A rukkolát vagy a salátaleveleket közvetlen tálalás előtt keverjük össze kevés citromlével, kevés dióolajjal.
- Tálaláskor tegyünk egy kevés salátát a tányérra, és arra merjünk a gombasalátából. Burgonyapürét kínálhatunk még hozzá. A mártást se felejtsük el az étel mellé kínálni!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 150 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3541
- Feltöltés dátuma: 2013. április 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Imádom a velőt. Egyszer láttam a tv-ben hasonló velős csontos hús készítését, de nem emlékeztem már az elkészítésére, de nagyon szerettem volna már kipróbálni. Jobb henteseknél már lehet kapni osso buco-t, hát elzarándokoltam kedvenc hentesemhez, és sikerült begyűjteni ezeket a gyönyörűségeket. Már csak az elkészítést kellett kitalálni. Sok receptet olvastam, azok vegyítésével, átalakításával született a sajátom. Nem akartam szimplán burgonyapürével tálalni, ezért nagy kedvencem - Gordon Ramsay - meleg gombasalátáját készítettem mellé. Kissé felturbózva salátával és zsázsacsírával. Mennyei lett! Az erdei gombákat szárított változatban is használhatjuk, sajnos a legtöbbször csak így tudunk hozzájutni. Öblítsük le, majd langyos vízben áztassuk 20 percig, kivétel a rókagombát, ő egy kicsit több időt igényel a vízfürdőben, úgy 40-45 percet. Aztán csepegtessük le, de az áztató levet ne öntsük ki, mert elképesztően aromás lesz, vagy az ételünkbe használjuk fel, vagy készítsünk gombalevest, és öntsük ahhoz. Nagyon meg fogja bolondítani.