Opera torta
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
73g tojás92 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
38g tojásfehérje20 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
33g dió218 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A mokkakrémhez
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
17g víz0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
6 kcal
-
3g likőr11 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
5g víz0 kcal
A kávésziruphoz
-
42g feketekávé4 kcal
-
21g víz0 kcal
-
14g cukor55 kcal
-
5g brandy12 kcal
A Ganache krémhez
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
17g tejcsokoládé89 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
8g likőr27 kcal
A csokibevonathoz
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
33g tejcsokoládé178 kcal
-
63 kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
225g tojásfehérje117 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
A mokkakrémhez
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
100g víz0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g likőr65 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
30g víz0 kcal
A kávésziruphoz
-
250g feketekávé23 kcal
-
125g víz0 kcal
-
85g cukor329 kcal
-
30g brandy69 kcal
A Ganache krémhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g tejcsokoládé535 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
50g likőr164 kcal
A csokibevonathoz
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
200g tejcsokoládé1070 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
14g tojás18 kcal
-
9.5g cukor37 kcal
-
7.2g tojásfehérje4 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
6.4g dió42 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
A mokkakrémhez
-
1.3g tojásfehérje1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.6g likőr2 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
-
1g víz0 kcal
A kávésziruphoz
-
7.9g feketekávé1 kcal
-
4g víz0 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
1g brandy2 kcal
A Ganache krémhez
-
3.2g étcsokoládé17 kcal
-
3.2g tejcsokoládé17 kcal
-
3.2g habtejszín9 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1.6g likőr5 kcal
A csokibevonathoz
-
9.5g étcsokoládé52 kcal
-
6.4g tejcsokoládé34 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 98.6 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 336 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1845.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 379 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 755 mg
-
Nátrium 407 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 175.8 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 202.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 367 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 358 micro
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 179.2 g
Zsír
-
Összesen 591.3 g
-
Telített zsírsav 262 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 159 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 133 g
-
Koleszterin 2018 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11074.2 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 2273 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1432 mg
-
Foszfor 4528 mg
-
Nátrium 2443 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1054.7 g
-
Cukor 776 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1213 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2239 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 341 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 495 micro
-
Kolin: 1438 mg
-
Retinol - A vitamin: 2203 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 448 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2148 micro
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
8 db tojás
-
300 g cukor
-
225 g tojásfehérje
-
1 csomag sütőpor
-
200 g finomliszt
-
200 g dió
A mokkakrémhez
-
1 db tojásfehérje
-
1 ek cukor
-
1 dl víz
-
100 g vaj
-
1 teáskanál citromlé
-
1 csomag vaníliás cukor
-
20 ml likőr
-
2 ek instant kávé
A kávésziruphoz
-
2.5 dl feketekávé
-
1.3 dl víz
-
85 g cukor
-
30 ml brandy
A Ganache krémhez
-
100 g étcsokoládé
-
100 g tejcsokoládé
-
1 dl habtejszín
-
30 g vaj
-
50 ml likőr
A csokibevonathoz
-
300 g étcsokoládé
-
200 g tejcsokoládé
-
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- Joconde-szerű tészta elkészítése:
- Az egész tojásokat a 225 g cukorral habosra keverjük gőz felett (kb. 10 percen keresztül).
- Kissé felverjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a maradék 75 g cukrot, és teljes keményedésig keverjük tovább együtt.
- A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük, óvatosan adagolva váltakozva belekeverjük a két tojásos habot.
- Zsíradékkal és lisztel bevont vagy szilikonos sütőlappal fedett tepsiben 3 vékony lapot sütünk.
- Mokkakrém:
- Megmelegítjük a vizet, beleöntjük a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik, a hőfokot felemeljük, és felforraljuk a szirupot.
- Gőz felett felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzáöntjük a szirupunkat, és keverjük először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton tovább kihűlésig.
- Hozzákeverjük a citromlével és a vaníliás cukorral, kávélikőrrel és feloldott instant kávéval előzőleg alaposan eldolgozott vajat. Majd addig keverjük, míg lágy, sima masszát nem kapunk.
- Közben ha az első tésztalap kihűlt, vékonyan bevonjuk a csokibevonat (kisebb) felével. (Amit természetesen vízgőz felett olvasztunk.) Hűvös helyre tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.
- Kávészirup:
- A vizet és a cukrot a cukor feloldódásáig kevergetve melegítjük, majd felforraljuk.
- Amikor a szirup elkezd forrni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kávét, majd a brandy-t.
- Félretesszük a tésztalapok locsolására.
- Ganache krém:
- A csokoládét darabokra törjük.
- A tejszínt és a vajat melegíteni kezdjük, beletesszük a darabolt csokoládét.
- A krém egyneműsödéséig folyamatosan kevergetve főzzük tovább, majd belekeverjük a kávélikőrt is.
- Szobahőmérsékleten hagyjuk besűrűsödni. (Én a folyamat gyorsítására hűvös helyre tettem a krémet, sőt később kicsit még a fagyasztóba is betettem néhány percre.) Akkor megfelelő, ha kenhető állagú.
- Összeállítjuk a tortát:
- A megdermedt csokibevonatos tésztalapot a csokibevonattal lefelé helyezzük a tálcára (igen, a csoki az alja).
- A tésztát meglocsoljuk kávésziruppal, majd egy réteg mokkakrémmel vonjuk be.
- Erre ismét tészta jön, amit ismét kávésziruppal locsolunk meg.
- Ezen oszlatjuk el egyenletesen a ganache krémet, amelyet a harmadik tésztalappal fedünk le, és ezt kávésziruppal locsoljuk meg.
- A maradék mokkakrémet elsimítjuk a tésztán, és kis időre betesszük a hűtőbe. Kb. 15 perc szükséges ahhoz, hogy a krém kellően megdermedjen a csokibevonat felviteléhez.
- A megdermedt mokkakrémen gyors mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a csokibevonatot. Kihűtjük hűtőben.
- Fehér csokoládából készült Opera felirattal díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 25599
- Feltöltés dátuma: 2011. június 15.
Ajánló
Elég időigényes torta, de finom és különleges. A Kahlúa kávélikőr házi változatával készült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A szüleim 30. házassági évfordulójára szerettem volna valami különleges süteményt készíteni. Az édesanyámmal korábban egy kávézóban ettünk Opera tortát, ami mindkettőnknek ízlett. Arra gondoltam, hogy ezt sütöm meg nekik. Nos, hát úgy tűnik, hogy ez valóban különleges lehet, mert magyarul nem is találtam receptet hozzá... Egy amerikai professzionális szakácsoknak szóló oldalon találtam rá. Bevallom, itt azért elbizonytalanodtam. :) Az eredeti recepten jó néhány ponton változtattam, kicsit egyszerűsítettem, könnyen elérhető hozzávalókat használtam fel. Az eredeti recept itt érhető el, ha valaki az igazi opera tortát szeretné elkészíteni, jelzem, hogy az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségéből egy hadseregnek való adag jön ki.