Omlós almás kocka házi vaníliamártásban
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g vaj17 kcal
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
32 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
A vaníliamártáshoz
-
67g tej37 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
Összesen
936
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g vaníliás cukor194 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
A vaníliamártáshoz
-
400g tej224 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
Összesen
5611
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
11.2g finomliszt41 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
3.7g porcukor14 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
A töltelékhez
-
37.2g alma17 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
1.9g vaníliás cukor7 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
A vaníliamártáshoz
-
14.9g tej8 kcal
-
3.7g habtejszín11 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
Összesen
208
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 43.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 346 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 498.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.3 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 185.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 392 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 380 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 313 micro
Összesen
936
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 261.4 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 2077 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2988.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 912 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 1151 mg
-
Nátrium 548 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 746.1 g
-
Cukor 476 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1113.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2354 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 324 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 323 micro
-
Kolin: 1255 mg
-
Retinol - A vitamin: 2281 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 757 micro
-
β-crypt 145 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1876 micro
Összesen
5611
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
208
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
1 kg alma
-
10 dkg cukor
-
5 dkg vaníliás cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
2 db tojásfehérje
A vaníliamártáshoz
-
4 dl tej
-
1 dl habtejszín
-
4 db tojássárgája
-
10 dkg cukor
-
1 db vanília
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, és összemorzsoljuk a (hideg!) vajjal. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy a kéz melegtől a vaj ne olvadjon meg. Hozzáadjuk a tojások sárgáját,cukrot, csipet sót és a citrom reszelt héját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha a tésztánk összeállt, folpackba csomagoljuk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és lereszeljük. Kevés cukrot karamellizálunk, és rátéve a reszelt almát puhára pároljuk. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével.
- A fel nem használt tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a már kihűlt töltelékhez keverjük.
- A tészta 2/3-ad részét lisztezett deszkán kinyújtjuk a kellő nagyságra, és kivajazott tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük.
- A sütőből kivéve ráhalmozzuk az almatölteléket, majd a tetejére nyújtjuk a maradék tésztánkat. Tojással lekenjük, és villával megdíszítjük a tetejét, majd kb. 170 fokon készre sütjük.
- Simára keverjük a következő anyagokat: 1 dl tej, tejszín, cukor, vaníliás cukor, tojások sárgája. A maradék tejet a vaníliarúddal és kikapart belsejével felforraljuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Vékony sugárban állandóan keverve az összekevert anyagokhoz adjuk, majd a tűzre visszatéve alacsony hőmérsékleten pár alatt besűrítjük. Ha kicsit csomós maradna, szitán átszűrhetjük.
- A vaníliamártást még melegen egy tálba merjük, és ráfektetjük a már kihűlt (ekkor szebben szeletelhető) kockára vágott almás lepényt.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4482
- Feltöltés dátuma: 2013. március 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A kis gasztronauta
142 recept
A vaníliamártásba tehetünk kevés fahéjat is, én sajnos itt kihagytam. :)