Olasz húsgombóc paradicsomszósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A húsgombóchoz
-
125g darált marhahús178 kcal
-
63g ricotta94 kcal
-
25g fenyőmag168 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
A paradicsomszószhoz
-
200g konzerv paradicsom32 kcal
-
31g száraz vörösbor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1040
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A húsgombóchoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
250g ricotta375 kcal
-
100g fenyőmag673 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g olívaolaj1768 kcal
A paradicsomszószhoz
-
800g konzerv paradicsom128 kcal
-
125g száraz vörösbor103 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4158
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A húsgombóchoz
-
22.6g darált marhahús32 kcal
-
11.3g ricotta17 kcal
-
4.5g fenyőmag30 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
2.3g parmezán sajt9 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.9g zsemlemorzsa4 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g olívaolaj80 kcal
A paradicsomszószhoz
-
36.2g konzerv paradicsom6 kcal
-
5.7g száraz vörösbor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
188
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 43.8 g
Zsír
-
Összesen 85.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1632.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 667 mg
-
Nátrium 370 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 388.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 188 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 564 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5490 micro
-
Lut-zea 235 micro
Összesen
1040
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 175.3 g
Zsír
-
Összesen 342.2 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 190 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 642 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6531.3 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 1541 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 555 mg
-
Foszfor 2668 mg
-
Nátrium 1480 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1554.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 668 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 203 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 753 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2254 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 21960 micro
-
Lut-zea 938 micro
Összesen
4158
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 993 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
188
kcal
Hozzávalók
A húsgombóchoz
-
500 g darált marhahús
-
250 g ricotta
-
100 g fenyőmag
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 szál rozmaring
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek zsemlemorzsa
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
200 ml olívaolaj
A paradicsomszószhoz
-
125 ml száraz vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A húsgombóchoz
- A fenyőmag felét száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a másik felét durvára vágjuk. Ugyanebben a serpenyőben, 80 ml olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, félretesszük.
- A ricottát, parmezánt, a citromhéjat, a tojást, az apróra vágott fokhagymát és rozmaringot, a zsemlemorzsát összekeverjük, hozzáadjuk a darált marhahúst, a megfuttatott vöröshagymát és a fenyőmagot. Sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük és alaposan összeforgatjuk az egészet, fóliával letakarjuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
- Míg a húsmassza a hűtőben pihen, elkészítjük a paradicsomszószt: a konzervek tartalmát és a vörösbort egy vastag falú serpenyőbe vagy lábasba öntjük, sóval, borssal ízesítjük, felmelegítjük, és mérsékelt tűzön néhány percig rotyogtatjuk. (Ha nem darabolt a hámozott paradicsom, akkor kicsit szétnoymkodjuk a paradicsomokat.) Melegen tartjuk, míg a húsgombócok elkészülnek.
- Fél óra elteltével a masszából (szilvás gombóc nagyságú) golyókat formálunk, egy nagy serpenyőben a maradék olívaolajat felhevítjük, és két-három adagban kisütjük a húsgombócokat. Egy adag sütése körülbelül 14 percet vesz igénybe. A kész gombócokat a meleg paradicsomszószba tesszük, és összemelegítjük vele pár perc alatt. Azonnal tálaljuk.
- Sütés ideje: 14 perc
- Receptkönyvben: 306
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 55316
- Feltöltés dátuma: 2008. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Olaszország északi részén ettünk először hasonló húsgombócokat, és nagyon megörültem, mikor az egy falat… Olaszország című könyvben találtam ezt a receptet. Nosztalgiáztunk egy vacsora erejéig. Nem szeretném a fasírt népszerűségét aláásni, de: ellenben a fasírttal, ez a húsgombóc közel nem tartalmaz annyi zsemlemorzsát, és a bő napraforgóolajban sütés helyett, kevés olívaolajon történik elkészítése, ráadásul paradicsommal körítve. Kampánybeszéd vége.