Norvég halleves
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hal alapléhez
-
250g hal144 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
A leveshez
-
375g hal alaplé26 kcal
-
100g lazac127 kcal
-
25g garnéla18 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
94g tejföl186 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
10g citromlé2 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hal alapléhez
-
1000g hal576 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
A leveshez
-
1500g hal alaplé105 kcal
-
400g lazac508 kcal
-
100g garnéla71 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
375g tejföl743 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hal alapléhez
-
21.7g hal12 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
1.3g fehérrépa1 kcal
-
3.5g zeller1 kcal
-
1.7g sárgarépa1 kcal
-
3.3g fehérbor3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
A leveshez
-
32.5g hal alaplé2 kcal
-
8.7g lazac11 kcal
-
2.2g garnéla2 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
4.3g póréhagyma1 kcal
-
1.7g sárgarépa1 kcal
-
2g fehérrépa1 kcal
-
8.1g tejföl16 kcal
-
2.2g főzőtejszín3 kcal
-
0.2g étkezési keményítő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.7 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 238 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2882.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 784 mg
-
Nátrium 1617 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 496.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 620 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 622 micro
-
K vitamin: 227 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 253 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3783 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1142 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 238.6 g
Zsír
-
Összesen 155.4 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 952 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11529.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 430 mg
-
Kálcium 965 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 504 mg
-
Foszfor 3138 mg
-
Nátrium 6467 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1984.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2481 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 144 mg
-
D vitamin: 2488 micro
-
K vitamin: 909 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 493 micro
-
Kolin: 871 mg
-
Retinol - A vitamin: 1011 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 15133 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4568 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 249.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 107 micro
-
β-karotin 328 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
A hal alapléhez
-
1 kg hal (feje, gerince, maradék húsa. Ha lazacot is használunk, ne tegyük bele a bőrét és uszonyát, mert attól kellemetlen, olajos ízű le)
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 kis db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 db sárgarépa
-
5 szem bors
-
1 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
A leveshez
-
1.5 l hal alaplé
-
40 dkg lazac (vegyes tengeri halfilé tőkehal, tengeri sügér, stb. (az eredeti recept fehér húsú halakat ír, de a se rontja el))
-
4 dkg vaj
-
1 közepes db póréhagyma
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
100 ml főzőtejszín
-
1 csapott ek étkezési keményítő
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 db babérlevél
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A hal alapléhez
- Alaplé:
- A póréhagymát és a zellert apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpároljuk.
- Hozzáadjuk a megroppantott, de egészben hagyott fokhagymát, és felöntjük a borral.
- Amikor a borból kiforraltuk az alkoholt, hozzáadjuk a halcsontokat, és felöntjük két liter vízzel.
- Amikor felforrt, hozzáadjuk a gyökeret, sárgarépát és a borsszemeket.
- Lassú tűzön gyöngyözve forraljuk 30-40 percig.
- Sűrű szűrőben leszűrjük, és lehűtjük.
- A tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt és habot, a tiszta levet felhasználásig félretesszük.
- Hűtőben 1-2 napig eláll, de jobb minél előbb felhasználni, mert az íze állás közben halványul. Ha nagyobb adagot készítettünk, kiadagolva le lehet fagyasztani.
- Halleves
- Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta az apróra vágott póréhagymát.
- Adjuk hozzá a karikára vágott répát és gyökeret, és egy percig pároljuk a hagymával.
- Öntsük fel az alaplével, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal. Adjunk hozzá 1 babérlevelet.
- Amikor a zöldségek már félig megfőttek, adjuk hozzá a csíkokra vágott halfiléket.
- A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a keményítővel, és sűrítsük be vele a levest.
- Amikor felforrt a tejszínes leves, dobjuk bele a rákhúst, és még egy percig forraljuk.
- Ízlés szerint ízesítsük citromlével.
- Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 18455
- Feltöltés dátuma: 2012. január 06.
Ajánló
Tartalmas, sűrű leves, téli estékre vacsorának vagy ebédre, ha egy könnyebb második fogást párosítunk hozzá. A hozzávalók bármikor beszerezhetőek, így évszaktól függetlenül készíthető. Legjobban fehérbor illik hozzá, száraz furmint vagy hárslevelű, esetleg chardonnay.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Először Norvégiában találkoztam ezzel az étellel. Érdekes, hogy Norvégiában a „fiskesuppe” legalább akkora népszerűségnek örvend, és annyira büszkék rá, mint mi a halászlére. Hasonlóképpen a halászléhez számos változata létezik tájegységenként. Vicces látvány, hogy a norvég szupermarketek polcain a magyar halászlékockához meghökkentően hasonlító „fiskesuppe” instant porokat és kockákat lehet találni. A különbség annyi, hogy terméket díszítő képen a leves nem piros színű, hanem fehér. Itthon többször elkészítettem és mindig sikere volt. Norvég ismerőseink hosszan taglalták, hogy milyen halakból érdemes készíteni, lehetőleg többféle, fehér húsú tengeri halat használjunk fel hozzá. Magyarországon sajnos gyakran szűk keresztmetszet a boltok kínálata, abból kell főzni, amihez hozzá tudunk jutni. Én már pangasiusból is készítettem, és az sem rontotta el. A fényképen látható adagban lazac és pangasius főtt, és nagyon finom volt. Rákot is bátran tehetünk a levesbe, de nem kötelező. Arra kell figyelni, hogy a rák már főzve kerül forgalomba, nem szabad sokáig főzni, mert akkor gumiszerűvé válik, inkább csak forrósítsuk át az ételben. A leves sűrítésénél ne használjunk túl sok keményítőt, és alkalmazzuk a „hőkiegyenlítést”, nehogy összekapja a tejfölt a forró leves.