Muszaka 2.
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A muszakához
-
200g padlizsán48 kcal
-
83g burgonya48 kcal
-
117g darált marhahús166 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
83g paradicsom15 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
22 kcal
-
2g kockacukor6 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
A besamelhez
-
10g vaj72 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
117g tej65 kcal
-
12g pecorino sajt45 kcal
-
12g parmezán sajt46 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1g só0 kcal
A tetejére
-
12g feta sajt31 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A muszakához
-
1200g padlizsán285 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
700g darált marhahús994 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
160g sűrített paradicsom131 kcal
-
9g kockacukor35 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A besamelhez
-
60g vaj430 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
700g tej392 kcal
-
70g pecorino sajt271 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
8g só0 kcal
A tetejére
-
70g feta sajt186 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A muszakához
-
27.4g padlizsán6 kcal
-
11.4g burgonya7 kcal
-
16g darált marhahús23 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
11.4g paradicsom2 kcal
-
3.4g fehérbor3 kcal
-
3.6g sűrített paradicsom3 kcal
-
0.2g kockacukor1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A besamelhez
-
1.4g vaj10 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
16g tej9 kcal
-
1.6g pecorino sajt6 kcal
-
1.6g parmezán sajt6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.2g só0 kcal
A tetejére
-
1.6g feta sajt4 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.5 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2396.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 526 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 604 mg
-
Nátrium 1092 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 461.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 92 micro
-
β-karotin 1046 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9815 micro
-
Lut-zea 599 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 267.1 g
Zsír
-
Összesen 157.2 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 739 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14380.4 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 293 mg
-
Kálcium 3155 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 670 mg
-
Foszfor 3625 mg
-
Nátrium 6554 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 278.5 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 2767.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1176 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 271 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 857 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 572 micro
-
Kolin: 888 mg
-
Retinol - A vitamin: 631 micro
-
α-karotin 552 micro
-
β-karotin 6279 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 58887 micro
-
Lut-zea 3593 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 327.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 143 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1342 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
A muszakához
-
50 dkg burgonya
-
70 dkg darált marhahús
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
50 dkg paradicsom
-
1.5 dl fehérbor
-
1 db babérlevél
-
1 kk oregánó
-
só ízlés szerint
A besamelhez
-
6 dkg vaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
7 dl tej
-
0.3 kk szerecsendió
-
0.3 kk fahéj
-
0.3 kk fehér bors
-
2 kk só
A tetejére
-
7 dkg feta sajt
Elkészítés
A muszakához
- A padlizsánokat felkarikázzuk, kb. 4-5 mm-es vastagságú karikákra. Besózzuk őket, és félrerakjuk 20 percre.
- A krumplikat héjastul megfőzzük, mint a rakott krumplihoz, és amikor megfőtt, lehámozzuk a héját, felkarikázzuk kb. 3-4 mm vastagságú karikákra.
- A padlizsánkarikákat kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben adagonként megsütjük, mindkét oldalukon kb. 2-2 percig, úgy, hogy piruljanak meg kissé. Kiszedjük őket papírtörlőre. (Egy-két kanál olívaolaj elég egy nagyobb lapos serpenyőbe, éppen csak szétmaszatolni az olajat az alján, és úgy sütni a padlizsánkarikákat, majd rögtön papírtörlöre rakni, hogy szívja le róla a felesleget. Majd a következő adag padlizsán előtt, ha elfogy az olaj, akor tenni újból.)
- Elkészítjük a húsos réteghez valót: egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és a lereszelt fokhagymát.
- Hozzáadjuk a darált marhahúst, jól átforgatjuk, hogy fehéredjen meg.
- Beledobjuk a fahéjat, és a fűszereket, (só, bors, oregánó) valamint a nádcukrot. Átforgatjuk.
- Ráöntjük a bort, nagyobb lángon sütjük kb. 4-5 percig, hogy az alkohol illanjon el. Mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és mérsékeljük a lángot, valamint lefedjük. Így pároljuk kb. 15-20 percig, menet közben néha átkavarjuk. A 15. perc környékén levesszük a fedőt, és elpárologtatjuk a felesleges vizet, majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, átkavarjuk vele.
- Elkészítjük a besamel öntetet: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet. Mindezt közepes lángon érdemes csinálni.
- Amikor a liszt benne van, két percig sütjük, és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet. A tejjel felforraljuk, az első buborékokig. A kevergetésről ne feledkezzünk meg!
- Amikor buggyan egyet, beleszórjuk a sajtokat, a szerecsendiót, a fehérborsot, a fahéjat és a sót. Továbbkeverjük szorgalmasan, s addig meg se álljunk a főzésével, míg sűrű krémet nem kapunk, ez kb. 15 percet vesz igénybe. (Csalhatunk: ha túl sűrű, tejet öntünk hozzá, ha túl híg lett, akkor még sajtot.)
- Összeállítás: Egy tepsibe kis-közepes méretű tepsibe (az enyém 35X20-as volt,egy kicsit keskenyebb, éskb 5 cm-rel rövidebb tepsiben lehet, hogy kicsit formásabb szeleteket kapunk)a következőképen rétegezünk: a tepsi alját kissé megolajozzuk, majd kirakjuk a krumplikarikákkal. Ráteszünk egy húsréteget, arra pedig a padlizsánkarikák következnek. Erre újból húsréteg jön, majd a tetején elosztjuk a sajtos besamelt. A legvégén pedig megkoronázzuk reszelt feta sajttal.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Mikor kész, egy kissé hagyjuk meghűlni, hogy jobban szeletelhető legyen, ésfrissen sütött házi kenyérrel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35X20X5
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 625
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 65803
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 15.
Ajánló
Raki előtte, bor utána, és frissen sütött görög olívabogyós kenyér mellé (recept hamarosan)... Jó kis görög zene közben... Csak a tenger lenne közelebb! :-D pH besorolás: közepesen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az első ételeknek, amit természetesen kipróbáltunk, amikor ott jártunk. Itthon pedig el is készítettük, egy kis nosztalgiázás gyanánt. :) Megmondom őszintén, egy nagy probléma van csak vele, nem lehet megúszni a dolgot öt edény-tepsi-serpenyő alatt... Nem is beszélve az egyéb tálakról, és egyebekről. Érdemes egy jó kis ráérős időben elkészíteni (A görög emberek sem nagyon kapkodósak...), mert az eredmény aztán kárpótolja bőven az embert.