r
Nosalty Logó

Muszaka 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Muszaka 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

Összesen 622 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

Összesen 3728 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

Összesen 85 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2396.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    526 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    604 mg
  • Nátrium
    1092 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    461.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    92 micro
  • β-karotin
    1046 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9815 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 622 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.1 g

Zsír

  • Összesen
    157.2 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    739 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14380.4 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    3155 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    670 mg
  • Foszfor
    3625 mg
  • Nátrium
    6554 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    278.5 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    2767.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1176 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    271 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    857 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    572 micro
  • Kolin:
    888 mg
  • Retinol - A vitamin:
    631 micro
  • α-karotin
    552 micro
  • β-karotin
    6279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    58887 micro
  • Lut-zea
    3593 micro
Összesen 3728 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    327.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1342 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

Elkészítés

A muszakához

  1. A padlizsánokat felkarikázzuk, kb. 4-5 mm-es vastagságú karikákra. Besózzuk őket, és félrerakjuk 20 percre.
  2. A krumplikat héjastul megfőzzük, mint a rakott krumplihoz, és amikor megfőtt, lehámozzuk a héját, felkarikázzuk kb. 3-4 mm vastagságú karikákra.
  3. A padlizsánkarikákat kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben adagonként megsütjük, mindkét oldalukon kb. 2-2 percig, úgy, hogy piruljanak meg kissé. Kiszedjük őket papírtörlőre. (Egy-két kanál olívaolaj elég egy nagyobb lapos serpenyőbe, éppen csak szétmaszatolni az olajat az alján, és úgy sütni a padlizsánkarikákat, majd rögtön papírtörlöre rakni, hogy szívja le róla a felesleget. Majd a következő adag padlizsán előtt, ha elfogy az olaj, akor tenni újból.)
  4. Elkészítjük a húsos réteghez valót: egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és a lereszelt fokhagymát.
  5. Hozzáadjuk a darált marhahúst, jól átforgatjuk, hogy fehéredjen meg.
  6. Beledobjuk a fahéjat, és a fűszereket, (só, bors, oregánó) valamint a nádcukrot. Átforgatjuk.
  7. Ráöntjük a bort, nagyobb lángon sütjük kb. 4-5 percig, hogy az alkohol illanjon el. Mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és mérsékeljük a lángot, valamint lefedjük. Így pároljuk kb. 15-20 percig, menet közben néha átkavarjuk. A 15. perc környékén levesszük a fedőt, és elpárologtatjuk a felesleges vizet, majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, átkavarjuk vele.
  8. Elkészítjük a besamel öntetet: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet. Mindezt közepes lángon érdemes csinálni.
  9. Amikor a liszt benne van, két percig sütjük, és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet. A tejjel felforraljuk, az első buborékokig. A kevergetésről ne feledkezzünk meg!
  10. Amikor buggyan egyet, beleszórjuk a sajtokat, a szerecsendiót, a fehérborsot, a fahéjat és a sót. Továbbkeverjük szorgalmasan, s addig meg se álljunk a főzésével, míg sűrű krémet nem kapunk, ez kb. 15 percet vesz igénybe. (Csalhatunk: ha túl sűrű, tejet öntünk hozzá, ha túl híg lett, akkor még sajtot.)
  11. Összeállítás: Egy tepsibe kis-közepes méretű tepsibe (az enyém 35X20-as volt,egy kicsit keskenyebb, éskb 5 cm-rel rövidebb tepsiben lehet, hogy kicsit formásabb szeleteket kapunk)a következőképen rétegezünk: a tepsi alját kissé megolajozzuk, majd kirakjuk a krumplikarikákkal. Ráteszünk egy húsréteget, arra pedig a padlizsánkarikák következnek. Erre újból húsréteg jön, majd a tetején elosztjuk a sajtos besamelt. A legvégén pedig megkoronázzuk reszelt feta sajttal.
  12. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Mikor kész, egy kissé hagyjuk meghűlni, hogy jobban szeletelhető legyen, ésfrissen sütött házi kenyérrel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35X20X5
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 625
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 65803
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 15.

Ajánló

Raki előtte, bor utána, és frissen sütött görög olívabogyós kenyér mellé (recept hamarosan)... Jó kis görög zene közben... Csak a tenger lenne közelebb! :-D pH besorolás: közepesen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az első ételeknek, amit természetesen kipróbáltunk, amikor ott jártunk. Itthon pedig el is készítettük, egy kis nosztalgiázás gyanánt. :) Megmondom őszintén, egy nagy probléma van csak vele, nem lehet megúszni a dolgot öt edény-tepsi-serpenyő alatt... Nem is beszélve az egyéb tálakról, és egyebekről. Érdemes egy jó kis ráérős időben elkészíteni (A görög emberek sem nagyon kapkodósak...), mert az eredmény aztán kárpótolja bőven az embert.

Hozzávalók

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...