Moldvai sárkányfűvel pácolt csirkecombfilé vele sült héjas burgonyával és sült almával
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
csirke pácolása
-
83g csirkecomb93 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17g napraforgó olaj147 kcal
-
133g burgonya77 kcal
-
133g alma62 kcal
-
10g juharszirup26 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
7g mazsola20 kcal
-
7g vörösáfonya3 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
csirke pácolása
-
500g csirkecomb556 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g napraforgó olaj884 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
800g alma374 kcal
-
60g juharszirup156 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
40g mazsola120 kcal
-
40g vörösáfonya18 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
csirke pácolása
-
21.3g csirkecomb24 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
-
34.1g burgonya20 kcal
-
34.1g alma16 kcal
-
2.6g juharszirup7 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1.7g mazsola5 kcal
-
1.7g vörösáfonya1 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 222 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.8 g
Zsír
-
Összesen 143.5 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1731.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 242 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 881 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 284.2 g
-
Cukor 144 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1331.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 215 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 537 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 73.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
csirke pácolása
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 ml napraforgó olaj
-
800 g burgonya
-
800 g alma
-
4 ek juharszirup
-
1 tk fahéj
-
1 tk szegfűszeg
Elkészítés
csirke pácolása
- A páchoz a moldvai sárkányfű leveleit levágjuk a szárról, majd apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, majd lereszeljük. Ebből ne használjunk túl sokat, csak kiegészítjük vele a sárkányfű ízét.
- Mindkét fűszert egy közepes tálba tesszük, majd sót és borsot adunk hozzá. Az olajat is a tálba öntjük, majd egy gyors keverés után bedörzsöljük vele a csirkecombfiléket. A húst egy éjszakán át hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
- A burgonyát megmossuk, gerezdekre vágjuk és egy tepsibe tesszük a pácolt csirkehússal együtt. Ha szeretnénk, tehetünk félre a pácból a burgonya forgatásához is.
- 180°C-ra előmelegített sütőben fedéllel lefedve 60 percet sütjük, majd további 10 percet pirítjuk fedél nélkül.
- Az almát megmossuk, a magházat eltávolítva gerezdekre vágjuk, majd egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk a juharsziruppal, egyenletesen rászórjuk a fűszereket és az aszalványokat.
- 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alma átpuhul. Közben többször átforgatjuk.
- Tálaláskor a csirkét tányérokra szedjük. Melléjük vele sült héjas burgonyát és sült almát teszünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1168
- Feltöltés dátuma: 2023. január 05.
Ajánló
Ha szeretnénk, tartósíthatjuk is a sárkányfüvet. Ehhez a leveleket vágjuk le szárról, mossuk, majd szárítsuk meg és rétegenként tegyük őket egy befőttes üvegbe. A rétegek közé egy-egy csipet sót tegyünk. Az üveget töltsük meg napraforgóolajjal, majd zárjuk le. Ügyeljünk arra, hogy az olaj mindenhol fedje a sárkányfüvet. A sárkányfű így bármikor elővehető a következő szezonig, az olajat pedig ehhez a recepthez is használhatjuk pácként.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A moldvai sárkányfű termesztésével idén foglalkoztam először. Rendkívül sokoldalúan használható fűszer, ami a citromos illatával hódít. Érdemes rá úgy gondolni, hogy édes és sós ételekhez is használhatjuk: kerülhet szörpbe, lekvárba; pácolhatunk vele húsokat és a kovászos uborkához is érdemes tenni belőle néhány ágat. Még decemberben is volt néhány növényem a kertben, így nem hagyhattam ki vele ezt az ünnepi hangulatot idéző, fejedelmi fogást. A sárkányfű finom, citromos ízt ad a csirkének, amit a fokhagyma egészít ki.