Mézeskalács csokoládéval bevonva
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
94g finomliszt341 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
38g méz114 kcal
-
4g víz0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
25g tortabevonó137 kcal
-
27 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
994
kcal
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
18g narancshéj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
300g méz912 kcal
-
32g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
200g tortabevonó1092 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
7944
kcal
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
36.2g finomliszt132 kcal
-
12.1g cukor47 kcal
-
7.2g vaj52 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.9g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
14.5g méz44 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A díszítéshez
-
9.6g tortabevonó53 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
1.9g tojásfehérje1 kcal
-
9.6g porcukor37 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
383
kcal
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 810.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 331 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 175.2 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
994
kcal
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 103.4 g
Zsír
-
Összesen 225.6 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 736 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6482.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 301 mg
-
Kálcium 1260 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 487 mg
-
Foszfor 2644 mg
-
Nátrium 1737 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1401.6 g
-
Cukor 794 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 299.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1188 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 265 micro
-
Kolin: 420 mg
-
Retinol - A vitamin: 1158 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 660 micro
Összesen
7944
kcal
- 5% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
383
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
75 dkg finomliszt
-
25 dkg cukor
-
1 csipet só
-
30 dkg méz
-
4 ek víz
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 csomag sütőpor
-
1 tk szódabikarbóna
A díszítéshez
-
20 dkg tortabevonó
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 db tojásfehérje
-
5 csepp ecet
Elkészítés
A tésztához
- A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majdlehűtjük.
- A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával,a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
- A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
- Másnap kb. 3mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
- 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
- Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
- Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
- Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
- Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
- A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
- Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
- Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 235
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 138
- Össznézettség: 28047
- Feltöltés dátuma: 2012. október 21.
Ajánló
Ha nem fogyna el, hónapokig is elállna.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
Bjkata
96 recept
Ha valaki szeretne még jóval az ünnepek előtt kísérletezni a mézeskalácssütéssel, itt egy egyszerű változat.