r
Nosalty Logó

Mézeskalács csokoládéval bevonva

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Mézeskalács csokoládéval bevonva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 7944 kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 383 kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    810.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.2 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    103.4 g

Zsír

  • Összesen
    225.6 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    736 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6482.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1260 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    487 mg
  • Foszfor
    2644 mg
  • Nátrium
    1737 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1401.6 g
  • Cukor
    794 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1158 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    660 micro
Összesen 7944 kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 383 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majdlehűtjük.
  2. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával,a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
  4. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
  5. Másnap kb. 3mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
  7. 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
  8. Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
  9. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
  10. Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
  11. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
  12. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
  13. Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
  14. Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 235
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 138
  • Össznézettség: 28047
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 21.

Ajánló

Ha nem fogyna el, hónapokig is elállna.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha valaki szeretne még jóval az ünnepek előtt kísérletezni a mézeskalácssütéssel, itt egy egyszerű változat.

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...