Mézeskalács Audrey konyhájából
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
A mézeskalácshoz
-
50g finomliszt182 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
25g méz76 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
2 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
4g tojásfehérje2 kcal
A díszítéshez
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
A mézeskalácshoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
250g méz760 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0 kcal
-
23 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
A díszítéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
3g citromlé1 kcal
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
A mézeskalácshoz
-
36.2g finomliszt132 kcal
-
7.2g vaj52 kcal
-
18.1g méz55 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
-
8g tojás10 kcal
-
0.9g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
2.9g tojásfehérje2 kcal
A díszítéshez
-
2.9g tojásfehérje2 kcal
-
14.5g porcukor56 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 537.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 96.8 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5375.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1091 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 2043 mg
-
Nátrium 1801 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 900.2 g
-
Cukor 508 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 275.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 840 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 363 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 582 micro
- 6% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 388.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
A mézeskalácshoz
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg méz
-
2 db tojás
-
1 csomag sütőpor
-
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (az alábbi fűszerek kiválthatóak 1 csomag fűszerkeverékkel, de lehet keveset azok mellé is hozzátenni)
-
1 csipet só
A kenéshez
A díszítéshez
-
1 db tojásfehérje
-
1 teáskanál citromlé
Elkészítés
A mézeskalácshoz
- Olvasszuk fel és keverjük el a vajat a mézzel, a cukorral, valamint a narancs- és citromhéjjal, majd hagyjuk kicsit kihűlni (nem kell megvárni, míg teljesen kihűl és megkeményedik).
- Közben keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, sót.
- A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojásokat és a lisztes keveréket, majd dolgozzuk össze kézzel, amíg el nem válik az edény falától. Ne ijedjünk meg, ha kicsit ragacsos a tészta, mert a hűtőben fog még keményedni. Szórjuk meg egy kis liszttel a tetejét, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni!
- Másnap a szaggatáshoz szedjünk ki kis cipókat a tésztából, kicsit gyúrjuk át és lisztezett deszkán kb. 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk (minél nagyobb figurát szeretnénk, annál vastagabbra hagyhatjuk, de vigyázzunk mert meg fognak még dagadni sütéskor). Szaggassunk formákat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzünk.
- Kenjük meg őket vékonyan tojásfehérjével (ettől szép fényesek lesznek), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (kb. 6-10 perc).
- Miután kihűltek, díszíthetjük őket tojáshabbal: a tojásfehérjét keverjünk el 1 tk citromlével és folyamatosan keverjünk hozzá porcukrot egészen addig, amíg kellően sűrű nem lesz (kb. 15-20 dkg). Akkor jó, ha a kanálról már nem folyik folyamatosan, hanem lassan csepeg a máz. Zacskóba szoktam tenni, aminek az egyik sarkára nagyon pici (kb. 1 mm-es) lyukat vágok. Kellő sűrűségű máznál nem folyik ki a lyukon magától, csak nyomásra.
- Ha megszáradt rajtuk a máz, tegyük őket dobozba és ott tartsuk őket, hogy ne száradjanak ki. Tegyünk a dobozba egy gerezd almát vagy vizes zsebkendőt, és akkor garantáltan puhák maradnak. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9346
- Feltöltés dátuma: 2013. december 03.
Ajánló
Sütés előtt is díszíthetjük a mézeskalácsokat magokkal, miután megkentük tojásfehérjével (mandulaforgács, szeletelt, szegfűszeg, tökmag, napraforgómag, szezámmag). Mi zacskót szoktunk használni a díszítéshez, beletesszük a tojáshabot, az egyik sarkát kilyukasztjuk, vagy nagyon-nagyon picit levágjuk. Ételfestékkel meg is színezhetjük a tojáshabot, és a habra szórhatunk színes cukorkákat, cukorgyöngyöket is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
SZÉP, FINOM és még PUHA is :) Nálunk nincs karácsony mézeskalács nélkül. Gyerekként még anyuval sütöttük, évek óta pedig minden évben összejövünk barátnőimmel, tesómmal, és együtt készítjük. Ez az élmény mindig meghozza a karácsonyi hangulatot, amiben persze a forralt bor is közrejátszik, amit készítés közben iszogatunk. :) Én szoktam mindenkinek előre begyúrni a tésztát, tehát jó sok adagot. Az évek alatt sok receptet kipróbáltam már, sokat kísérletezgettem, volt amelyik nagyon kemény volt, inkább dísznek volt csak jó, aztán volt, hogy finom puha volt, de nem mutatott túl jól a fán, vagy kemény lett, nehezen tudtunk vele dolgozni. Sok kísérletezgetés és módosítgatás után ez lett végül a tuti mézeskalács recept, ami nagyon szép (formás, szép színe van és fényes) de közben hihetetlenül finom is és kellően puha. Így bátran ajándékozhatom azoknak, akik megenni szeretik és azoknak is, akik csak a fát díszítik vele. :)