r
Nosalty Logó

Mézeskalács Audrey konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Audrey
Mézeskalács Audrey konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Összesen 468 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Összesen 4677 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Összesen 339 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 468 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    96.8 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5375.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    1091 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    2043 mg
  • Nátrium
    1801 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    900.2 g
  • Cukor
    508 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    275.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    363 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    582 micro
Összesen 4677 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    388.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Elkészítés

A mézeskalácshoz

  1. Olvasszuk fel és keverjük el a vajat a mézzel, a cukorral, valamint a narancs- és citromhéjjal, majd hagyjuk kicsit kihűlni (nem kell megvárni, míg teljesen kihűl és megkeményedik).
  2. Közben keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, sót.
  3. A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojásokat és a lisztes keveréket, majd dolgozzuk össze kézzel, amíg el nem válik az edény falától. Ne ijedjünk meg, ha kicsit ragacsos a tészta, mert a hűtőben fog még keményedni. Szórjuk meg egy kis liszttel a tetejét, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni!
  4. Másnap a szaggatáshoz szedjünk ki kis cipókat a tésztából, kicsit gyúrjuk át és lisztezett deszkán kb. 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk (minél nagyobb figurát szeretnénk, annál vastagabbra hagyhatjuk, de vigyázzunk mert meg fognak még dagadni sütéskor). Szaggassunk formákat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzünk.
  5. Kenjük meg őket vékonyan tojásfehérjével (ettől szép fényesek lesznek), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (kb. 6-10 perc).
  6. Miután kihűltek, díszíthetjük őket tojáshabbal: a tojásfehérjét keverjünk el 1 tk citromlével és folyamatosan keverjünk hozzá porcukrot egészen addig, amíg kellően sűrű nem lesz (kb. 15-20 dkg). Akkor jó, ha a kanálról már nem folyik folyamatosan, hanem lassan csepeg a máz. Zacskóba szoktam tenni, aminek az egyik sarkára nagyon pici (kb. 1 mm-es) lyukat vágok. Kellő sűrűségű máznál nem folyik ki a lyukon magától, csak nyomásra.
  7. Ha megszáradt rajtuk a máz, tegyük őket dobozba és ott tartsuk őket, hogy ne száradjanak ki. Tegyünk a dobozba egy gerezd almát vagy vizes zsebkendőt, és akkor garantáltan puhák maradnak. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 68
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9346
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 03.

Ajánló

Sütés előtt is díszíthetjük a mézeskalácsokat magokkal, miután megkentük tojásfehérjével (mandulaforgács, szeletelt, szegfűszeg, tökmag, napraforgómag, szezámmag). Mi zacskót szoktunk használni a díszítéshez, beletesszük a tojáshabot, az egyik sarkát kilyukasztjuk, vagy nagyon-nagyon picit levágjuk. Ételfestékkel meg is színezhetjük a tojáshabot, és a habra szórhatunk színes cukorkákat, cukorgyöngyöket is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

SZÉP, FINOM és még PUHA is :) Nálunk nincs karácsony mézeskalács nélkül. Gyerekként még anyuval sütöttük, évek óta pedig minden évben összejövünk barátnőimmel, tesómmal, és együtt készítjük. Ez az élmény mindig meghozza a karácsonyi hangulatot, amiben persze a forralt bor is közrejátszik, amit készítés közben iszogatunk. :) Én szoktam mindenkinek előre begyúrni a tésztát, tehát jó sok adagot. Az évek alatt sok receptet kipróbáltam már, sokat kísérletezgettem, volt amelyik nagyon kemény volt, inkább dísznek volt csak jó, aztán volt, hogy finom puha volt, de nem mutatott túl jól a fán, vagy kemény lett, nehezen tudtunk vele dolgozni. Sok kísérletezgetés és módosítgatás után ez lett végül a tuti mézeskalács recept, ami nagyon szép (formás, szép színe van és fényes) de közben hihetetlenül finom is és kellően puha. Így bátran ajándékozhatom azoknak, akik megenni szeretik és azoknak is, akik csak a fát díszítik vele. :)

Hozzávalók

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...