Meggyes-tejszínes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Boszi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
41g tojás52 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
28g finomliszt102 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
3g víz0 kcal
A meggyes krémhez
-
44g meggybefőtt32 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
12 kcal
A vaníliás krémhez
-
21 kcal
-
63g tej35 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g margarin112 kcal
-
1g porcukor3 kcal
A bevonáshoz és a díszítéshez
-
0g habtejszín1 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
3g marcipán12 kcal
Összesen
536
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
24g víz0 kcal
A meggyes krémhez
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
95 kcal
A vaníliás krémhez
-
171 kcal
-
500g tej280 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
7g porcukor27 kcal
A bevonáshoz és a díszítéshez
-
3g habtejszín9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
20g marcipán92 kcal
Összesen
4291
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
16.6g tojás21 kcal
-
12.6g cukor49 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
11.3g finomliszt41 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1.2g víz0 kcal
A meggyes krémhez
-
17.6g meggybefőtt13 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
A vaníliás krémhez
-
2.3g vaníliás pudingpor9 kcal
-
25.1g tej14 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.3g margarin45 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
A bevonáshoz és a díszítéshez
-
0.2g habtejszín0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
-
1g marcipán5 kcal
Összesen
217
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 448.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 188 micro
Összesen
536
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.7 g
Zsír
-
Összesen 145.9 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 1084 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3590.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 1080 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 1233 mg
-
Nátrium 999 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 655.8 g
-
Cukor 354 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 305.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1497 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 239 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 893 mg
-
Retinol - A vitamin: 1433 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 765 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1502 micro
Összesen
4291
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
A piskótához
A meggyes krémhez
-
350 g meggybefőtt
-
4 dkg cukor
-
0.5 db fahéjrúd
-
2.5 dkg étkezési keményítő
A vaníliás krémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
5 dl tej
-
1 csipet só
-
12.5 dkg margarin
A bevonáshoz és a díszítéshez
-
3 ml habtejszín
-
1 csomag habfixáló
Elkészítés
A piskótához
- A tojást a cukorral, vízzel, sóval, citrommal és citromhéjjal habosra keverjük a kézi robottal. Addig robotoljuk, amíg nem lesz az állaga krémes.
- A lisztet a sütőporral összekeverjük, és a krémhez adjuk. Óvatosan elkeverjük. (Én mertem a robot legkisebb fokozatán keverni.)
- A már előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába beleöntjük, és a bemelegített sütő alulról a 2. sínére betesszük, kb. 40 percig kell sütni, de tűpróbával ellenőrizzük.
- Amikor megsült, kicsit hagyjuk a formában, majd körbevágjuk, és kivehető a formából. Rácson hagyjuk kihűlni.
- Amig hűl a piskóta, elkészítjük a meggyes krémet: a befőttet lecsepegtetjük, de a levét felfogjuk.
- A léből 2,5 dl-t kb. 4 dkg cukorral, fahéjjal és citromhéjjal felforralunk.
- Kevés hideg vízben elkeverjük a keményítőt, és beleöntjük a meggybe, és újra felforraljuk. A citromhéjat és fahéjat kivesszük, majd hozzáadjuk a meggyet, és hagyjuk hűlni.
- Elkészítjük a pudingot, és hagyjuk kihűlni. Közben kikeverjük a margarint a porcukorral, és a kihűlt pudinggal összedolgozzuk.
- A piskótát háromba vágjuk, és az alsó lapot egy tálcára tesszük, kicsit a meggyes zselével bekenjük A zselés meggyet középen elkezdjük körberakni váltakozva egy sor pudinggal. A pudingot egyszerűen kiskanállal rakosgattam a meggy mellé. Lehetőleg meggy kerüljön a szélére .
- Rátesszük a 2. lapot, és a "maradékokat" tetszőlegesen elrendezzük, majd mehet rá a 3. lap.
- A tejszínt felverjük jó keményre, teszünk bele habfixálót. Addig verjük, amíg kicsit már szinte darabos, mert a torta dísze lesz a rücskös kinézet.
- Rákenjük a tejszínt a tortára, és eldolgozzuk, már amennyire lehet. Villával, vagy ha van direkt csíkozó díszítőnk, azzal mintát huzigálunk a tejszínre. A rücskösségét őrizzük meg.
- Díszítés. Én a maradék zselével készítettem a feliratot, és pár marcipánvirágot tettem fel.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4680
- Feltöltés dátuma: 2012. június 15.
Ajánló
Ünnepi alkalomra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Boszi
159 recept
Férjem anyukájának a szülinapjára megyünk holnap. A gyümölcsös sütiket szereti, ezért találtam ki ezt a tortát. Ez a piskóta a Mester Kiadó receptes kártyájáról származik (Ananászt torta), de más gyümölccsel akartam. Ez a meggy-puding variáció a Sütigyár Vaníliakrémes meggyes pitéjéről van "koppintva". Kívülről meg jobb ötlet hiányában tejszínt kentem, de örültem, hogy ilyen rücskös lett, mert tetszik. Nem tudom még, hogy holnapra hogyan viselkedik a zselével írt szöveg. Majd beszámolok róla.