Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Smaragd konyha
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
20g rétesliszt73 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
60g mák315 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
240g meggybefőtt173 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
15g méz46 kcal
-
81 kcal
-
34g napraforgó olaj301 kcal
-
30g víz0 kcal
Összesen
1230
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
100g rétesliszt364 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
300g mák1575 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
1200g meggybefőtt864 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
75g méz228 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
6143
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
3.9g rétesliszt14 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.9g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
11.7g mák62 kcal
-
5.9g porcukor23 kcal
-
46.9g meggybefőtt34 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.6g citromlé0 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
1.8g mangalica zsír16 kcal
-
6.6g napraforgó olaj59 kcal
-
5.9g víz0 kcal
Összesen
241
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 69.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1761.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 881 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 593 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.1 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 82.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
1230
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 347.6 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 155 g
-
Koleszterin 260 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8807.2 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 4403 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 1105 mg
-
Foszfor 2965 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 695.4 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 413.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 76 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 350 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 271 micro
Összesen
6143
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 16.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
241
kcal
Hozzávalók
-
10 dkg rétesliszt
-
15 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 kk ecet
-
30 dkg mák
-
15 dkg porcukor
-
1 db vanília
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
-
3 ek méz
-
3 ek mangalica zsír
-
2 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A liszteket egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, 1 tojássárgáját és a langyos vízben elkevert ecetet lassanként hozzádolgozzuk. Lágy, sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha már elválik a kezünktől.
- Lisztezett deszkára kirakjuk a tésztát és pihentetjük kb. 20 percig. Addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, mézet, vaníliarúd kikapart magjait, jól megmosott citrom reszelt héját és levét egy tálba tesszük és a 15 dkg porcukorral elkevert 1,5 dl felforralt, majd kihűtött vízzel leöntjük a mákot. Jól elkeverjük. A kimagozott meggyet leszűrjük.
- 3 kanál mangalica zsírt és 2 dl napraforgó olajat összemelegítünk langyosra. Az asztalt leterítjük egy tiszta abrosszal, meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon rá a rétestészta. (Nekem van egy fehér vászon abroszom csak a rétes húzásra.)
- Az asztal közepére tesszük a tésztát és egy kanál langyos zsíros olajjal megkenjük a tetejét és kezdhetjük a nyújtást. Először a közepét húzkodjuk szét, majd a széleit gyors mozdulatokkal és bátorsággal az asztal sarkáig húzkodjuk két kézzel hosszában és szélességében is egyformán. A tészta lelógó részeit az egyik saroktól elkezdve a kezünkre tekerve körbe leszedjük és félre tesszük.
- Először a mákos tölteléket kanállal szétosztjuk a rétesre, majd a lecsepegtetett meggyet rászórjuk, hogy mindenhova jusson. Meglocsoljuk jól a langyos zsíros olajjal és a rövidebbik felén mindkét oldalán ráhajtjuk a tészta széleit. Megkenjük olajjal és az abrosz segítségével feltekerjük. Elvágjuk három egyenlő részre és gyors mozdulattal belehelyezzük a kizsírozott tepsibe mind a három részét egymás mellé. A tetejét olajjal még kicsit meglocsoljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 percig szép pirosasra sütjük. Ha kész, langyosra hűtjük a tepsiben hagyva, majd felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 300 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4914
- Feltöltés dátuma: 2014. október 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Smaragd konyha
149 recept
Lánykorom óta szeretek rétest húzni, mert mindig emlékeztet, hogy tanultam meg.