r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Smaragd konyha
Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1230 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 6143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 241 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    69.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1761.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    593 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1230 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    347.6 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    155 g
  • Koleszterin
    260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8807.2 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    4403 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    1105 mg
  • Foszfor
    2965 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    695.4 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    76 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 6143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 241 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, 1 tojássárgáját és a langyos vízben elkevert ecetet lassanként hozzádolgozzuk. Lágy, sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha már elválik a kezünktől.
  2. Lisztezett deszkára kirakjuk a tésztát és pihentetjük kb. 20 percig. Addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, mézet, vaníliarúd kikapart magjait, jól megmosott citrom reszelt héját és levét egy tálba tesszük és a 15 dkg porcukorral elkevert 1,5 dl felforralt, majd kihűtött vízzel leöntjük a mákot. Jól elkeverjük. A kimagozott meggyet leszűrjük.
  3. 3 kanál mangalica zsírt és 2 dl napraforgó olajat összemelegítünk langyosra. Az asztalt leterítjük egy tiszta abrosszal, meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon rá a rétestészta. (Nekem van egy fehér vászon abroszom csak a rétes húzásra.)
  4. Az asztal közepére tesszük a tésztát és egy kanál langyos zsíros olajjal megkenjük a tetejét és kezdhetjük a nyújtást. Először a közepét húzkodjuk szét, majd a széleit gyors mozdulatokkal és bátorsággal az asztal sarkáig húzkodjuk két kézzel hosszában és szélességében is egyformán. A tészta lelógó részeit az egyik saroktól elkezdve a kezünkre tekerve körbe leszedjük és félre tesszük.
  5. Először a mákos tölteléket kanállal szétosztjuk a rétesre, majd a lecsepegtetett meggyet rászórjuk, hogy mindenhova jusson. Meglocsoljuk jól a langyos zsíros olajjal és a rövidebbik felén mindkét oldalán ráhajtjuk a tészta széleit. Megkenjük olajjal és az abrosz segítségével feltekerjük. Elvágjuk három egyenlő részre és gyors mozdulattal belehelyezzük a kizsírozott tepsibe mind a három részét egymás mellé. A tetejét olajjal még kicsit meglocsoljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 percig szép pirosasra sütjük. Ha kész, langyosra hűtjük a tepsiben hagyva, majd felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 300 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4909
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
Smaragd konyha 149 recept

Lánykorom óta szeretek rétest húzni, mert mindig emlékeztet, hogy tanultam meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...