Meggyes-mákos kelt rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
67g rétesliszt243 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
83g tej47 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g só0 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
9g tojás12 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
8g disznózsír68 kcal
-
33g tejföl66 kcal
Összesen
1006
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
400g rétesliszt1456 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
500g tej280 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
3g só0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
45g disznózsír406 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
500g meggy225 kcal
A kenéshez
-
45g disznózsír406 kcal
-
200g tejföl396 kcal
Összesen
6022
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
16.2g rétesliszt59 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
20.2g tej11 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.6g tejföl3 kcal
-
1.8g disznózsír16 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
A töltelékhez
-
8.1g mák42 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
20.2g meggy9 kcal
A kenéshez
-
1.8g disznózsír16 kcal
-
8.1g tejföl16 kcal
Összesen
242
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1671.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 654 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 514 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 123.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 588 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
1006
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.5 g
Zsír
-
Összesen 244.1 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10026.7 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 326 mg
-
Kálcium 3924 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 957 mg
-
Foszfor 3085 mg
-
Nátrium 1650 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 801.2 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 739.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 663 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 760 micro
-
Kolin: 375 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3525 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 781 micro
Összesen
6022
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 405.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
242
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
40 dkg rétesliszt
-
4 dkg élesztő
-
5 dl tej
-
2 ek cukor
-
0.5 teáskanál só
-
2 ek tejföl
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
20 dkg mák
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 kk fahéj
-
2 csomag vaníliás cukor
-
50 dkg meggy
A kenéshez
-
2 dl tejföl
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
- A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
- Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
- A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. :) Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
- Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
- Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 423
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 38597
- Feltöltés dátuma: 2011. január 31.
Ajánló
Természetesen ugyanúgy, mint a "sima" rétest, ezt is lehet dióval, túróval, darával stb. tölteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Az egyik legrégibb kelt tészta. Mi zalaiak természetesen azt hisszük, hogy ez tipikus zalai étel, de szerintem máshol is ismerik és készítik... :) Munka- és időigényes, de aki egyszer rászánja magát, nem bánja meg!