Marcipántobozos feketeerdő-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótákhoz
-
110g tojás138 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
13 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
A pudingos krémhez
-
58g meggybefőtt42 kcal
-
15g pudingpor57 kcal
-
83g tej47 kcal
-
8g cukor32 kcal
A tejszínes krémhez
-
209 kcal
-
3g habfixáló10 kcal
Az oldalához
-
33g fehér csokoládé180 kcal
-
33g tejcsokoládé178 kcal
A tetejére
-
17g fehér csokoládé90 kcal
-
4 kcal
A tobozhoz
-
4 kcal
-
17g marcipán77 kcal
Összesen
1340
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótákhoz
-
660g tojás831 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
46 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
24g sütőpor12 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
A pudingos krémhez
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
90g pudingpor343 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g cukor194 kcal
A tejszínes krémhez
-
500g növényi habtejszín1255 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
Az oldalához
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
-
200g tejcsokoládé1070 kcal
A tetejére
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
25 kcal
A tobozhoz
-
23 kcal
-
100g marcipán462 kcal
Összesen
8046
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótákhoz
-
20.6g tojás26 kcal
-
5.6g finomliszt20 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0.9g sertészsír8 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
A pudingos krémhez
-
10.9g meggybefőtt8 kcal
-
2.8g pudingpor11 kcal
-
15.6g tej9 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
A tejszínes krémhez
-
15.6g növényi habtejszín39 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
Az oldalához
-
6.2g fehér csokoládé34 kcal
-
6.2g tejcsokoládé33 kcal
A tetejére
-
3.1g fehér csokoládé17 kcal
-
0.3g növényi habtejszín1 kcal
A tobozhoz
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
3.1g marcipán14 kcal
Összesen
249
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 28.5 g
Zsír
-
Összesen 65.9 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 385 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2191.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 619 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 822 mg
-
Nátrium 622 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.1 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 80.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 321 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 497 micro
Összesen
1340
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 171 g
Zsír
-
Összesen 395.3 g
-
Telített zsírsav 246 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 2308 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13147.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 280 mg
-
Kálcium 3711 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 4933 mg
-
Nátrium 3734 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 948.4 g
-
Cukor 575 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 483.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1074 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 507 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 1928 mg
-
Retinol - A vitamin: 1074 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2983 micro
Összesen
8046
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
249
kcal
Hozzávalók
A piskótákhoz
-
12 db tojás
-
12 evőkanál finomliszt
-
12 ek cukor
-
5 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
2 csipet só
-
2 késhegynyi szódabikarbóna
-
2 csomag sütőpor
A pudingos krémhez
-
350 g meggybefőtt
-
5 dl tej
-
5 ek cukor
A tejszínes krémhez
-
5 dl növényi habtejszín
-
2 csomag habfixáló
Az oldalához
-
20 dkg fehér csokoládé
-
20 dkg tejcsokoládé
A tetejére
-
10 dkg fehér csokoládé
A tobozhoz
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg marcipán
Elkészítés
A piskótákhoz
- Elsőként elkészítjük a piskótákat. A tojásokat (6 db) szétválasztjuk, a sárgájukat habosra verjük 6 ek cukorral és a vaníliás cukorral, majd a fehérjét egy csipet sóval. Ezután a sütőport hozzákeverjük a 6 ek liszthez egy külön edénykében, és hozzáadjuk a 2 ek kakaóport, valamint a késhegynyi szódabikarbónát is. (A fehérjéből egy kanállal kivesszük, és jól elkeverjük a sárgájával, hogy könnyebb legyen a masszánk és ne nagyon törjük össze a fehérjét.) Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is, és kanalanként szétszórva hozzáadagoljuk a sütőporos-kakaós lisztet a tojásokhoz.
- A tortaformát zsírral kikenjük, megszórjuk liszttel, a felesleget kiütögetjük belőle. Nagyszerű tipp, hogy a piskótát még mielőtt betesszük a sütőbe, ütögessük le az asztalnál, hogy a légbuborékok eltávozzanak belőle, így biztosan nem fog ferde lenni a torta :)
- Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük (sütőtől függ), 15 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a piskóta összeesik. 15 perc után egy hústűt szúrjunk bele a piskóta közepébe. Ha a tűn vannak morzsák, akkor még nyers a piskóta. Ha a tű sima, a piskóta készen van. :) 5 percenként a 15 perc után nyugodtan ellenőrizgethetjük.
- Miután a piskóta készen van, vegyük ki a tepsiből úgy, hogy a biztonság kedvéért éles késsel vágjuk körbe, nehogy leragadjon. Ha egy mód van rá, rácsra rakjuk ki, hogy alul is tudjon szellőzni, különben a piskóta leragad. 3 percenként fordítsuk meg a piskótákat, hogy mindkét oldaluk hűljön. Ha kihűlt, vágjuk ketté éles késsel. Ezután a fent leírt módon elkészítjük a második piskótánkat is. A piskótákat tejes rummal óvatosan locsolgassuk meg a tenyerünkből. Így nem szárad ki a piskótánk, de ne vigyünk túlzásba, mert akkor elázik.
- A krémhez a pudingport kevés hideg tejjel csomómentesen elkeverjük. Adjunk hozzá 4-5 ek cukrot, a többi tejet, majd tegyük a tűzre, és addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
- A tejszínes krémhez az 5 dl Hulalát robotgéppel egy kissé felverjük, majd hozzáadjuk a 2 cs habfixálót és kemény habbá verjük fel. Kis cukrot is nyugodtan lehet hozzáadni, de igazából nem szükséges, hiszen a tejszín önmagában édeskés.
- A torta oldalára kerülnek majd felváltva a barna-fehér csokisávok, amiket a következőképpen készítünk el. A csokoládékat víz felett külön-külön felmelegítjük, majd egy folpackba csomagolt tepsi hátuljára öntjük, és egyenletesen elkenjük rajta a csokit. Figyeljünk, hogy ne csurogjon le. Hűtőbe rakjuk, majd 4-5 perc után éles késsel jelöljük be, hogy hol szeretnénk eltörni a csokilapot. 3-4 cm széles lapokat vágunk. Hossza pedig legyen hosszabb, mint a tortánk. Hagyjuk dermedni. Semmi baj, ha nem egyenesre sikerül, mert úgy sokkal szebb lesz a torta.
- Ha kihűltek a piskóták, az alsó réteget helyezzük vissza a tortaformába, majd a pudingos krémet habnyomó zsák segítségével a piskóta külsejétől befelé haladva körökben nyomjuk rá. Amely részek kimaradtak, azokat pedig a tejszínnel pótoljuk ki. Így körkörösen lesz a töltelék. (Tökéletesen megfelel a habnyomónak egy kisebb zacskó is, aminek lyukat szúrunk a csücskébe). Ha készen vagyunk a töltelékkel, akkor a pudingos körökre helyezhetjük a lecsepegtetett meggyszemeket. Ezután tesszük a formába a következő piskótát. Ugyanígy betöltjük, majd addig folytatjuk, amíg el nem fogy a piskóta :)
- A torta tetejére 1 kanál tejszínt keverjünk el 1 tábla fehér csokoládéval, így nem keményedik meg rajta a csoki, és nagyon finom is lesz tőle :) Óvatosan terítsük szét a torta tetején.
- A tortát vonjuk be a megmaradt tejszínnel. Semmi baj, ha az oldala nem olyan szép, a csokilapok úgyis el fogják takarni.
- A megdermedt csokikat törjük meg, ahogy már előzőleg sávokban bejelöltük, majd felváltva (fehércsoki-tejcsoki) helyezzük a torta oldalára őket.
- A marcipántobozt az alábbi módon készítjük el: A marcipánt kakaóval szórjuk meg, majd jól gyúrjuk össze. Ha sötétebb barnát szeretnénk, több kakaót tegyünk hozzá. Ha homogén anyaggá gyúrtuk, akkor kúp alakúra formázzuk, majd az ujjunkkal megformázott teknő alakú tobozpikkelyeket a kúpra -pici víz segítségével- odaragasszuk (vékonyka ecset segítségével). Ha elkészült, a torta tetejére helyezzük. El is készültünk :)
- Jó étvágyat kívánok! :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 32 cm
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3629
- Feltöltés dátuma: 2012. november 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A piskóta elkészítését Édesanyámtól tanultam. Mindenki retteg az elkészítésétől. Eleinte én is tartottam tőle, de sorban készítem a finomabbnál finomabb tortákat. Most leírtam az elronthatatlan piskóta receptjét, hiszen részletesen mindent leírtam. Igenis tessék kipróbálni, mert biztosan sikerülni fog! :) A tobozt azért gondoltam erre a tortára, mert akár még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét, és ha már a Fekete-erdőben járunk, gondoljunk picit a természetre is.