r
Nosalty Logó

Marcipántobozos feketeerdő-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Marcipántobozos feketeerdő-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótákhoz

A pudingos krémhez

A tejszínes krémhez

Az oldalához

A tetejére

A tobozhoz

Összesen 1340 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótákhoz

A pudingos krémhez

A tejszínes krémhez

Az oldalához

A tetejére

A tobozhoz

Összesen 8046 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótákhoz

A pudingos krémhez

A tejszínes krémhez

Az oldalához

A tetejére

A tobozhoz

Összesen 249 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    65.9 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    385 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2191.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    619 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    822 mg
  • Nátrium
    622 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.1 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    321 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    497 micro
Összesen 1340 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    171 g

Zsír

  • Összesen
    395.3 g
  • Telített zsírsav
    246 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    2308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13147.7 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    280 mg
  • Kálcium
    3711 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    4933 mg
  • Nátrium
    3734 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    948.4 g
  • Cukor
    575 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    483.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1074 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    507 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    1928 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1074 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2983 micro
Összesen 8046 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

A piskótákhoz

A pudingos krémhez

A tejszínes krémhez

Az oldalához

A tetejére

A tobozhoz

Elkészítés

A piskótákhoz

  1. Elsőként elkészítjük a piskótákat. A tojásokat (6 db) szétválasztjuk, a sárgájukat habosra verjük 6 ek cukorral és a vaníliás cukorral, majd a fehérjét egy csipet sóval. Ezután a sütőport hozzákeverjük a 6 ek liszthez egy külön edénykében, és hozzáadjuk a 2 ek kakaóport, valamint a késhegynyi szódabikarbónát is. (A fehérjéből egy kanállal kivesszük, és jól elkeverjük a sárgájával, hogy könnyebb legyen a masszánk és ne nagyon törjük össze a fehérjét.) Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is, és kanalanként szétszórva hozzáadagoljuk a sütőporos-kakaós lisztet a tojásokhoz.
  2. A tortaformát zsírral kikenjük, megszórjuk liszttel, a felesleget kiütögetjük belőle. Nagyszerű tipp, hogy a piskótát még mielőtt betesszük a sütőbe, ütögessük le az asztalnál, hogy a légbuborékok eltávozzanak belőle, így biztosan nem fog ferde lenni a torta :)
  3. Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük (sütőtől függ), 15 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a piskóta összeesik. 15 perc után egy hústűt szúrjunk bele a piskóta közepébe. Ha a tűn vannak morzsák, akkor még nyers a piskóta. Ha a tű sima, a piskóta készen van. :) 5 percenként a 15 perc után nyugodtan ellenőrizgethetjük.
  4. Miután a piskóta készen van, vegyük ki a tepsiből úgy, hogy a biztonság kedvéért éles késsel vágjuk körbe, nehogy leragadjon. Ha egy mód van rá, rácsra rakjuk ki, hogy alul is tudjon szellőzni, különben a piskóta leragad. 3 percenként fordítsuk meg a piskótákat, hogy mindkét oldaluk hűljön. Ha kihűlt, vágjuk ketté éles késsel. Ezután a fent leírt módon elkészítjük a második piskótánkat is. A piskótákat tejes rummal óvatosan locsolgassuk meg a tenyerünkből. Így nem szárad ki a piskótánk, de ne vigyünk túlzásba, mert akkor elázik.
  5. A krémhez a pudingport kevés hideg tejjel csomómentesen elkeverjük. Adjunk hozzá 4-5 ek cukrot, a többi tejet, majd tegyük a tűzre, és addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínes krémhez az 5 dl Hulalát robotgéppel egy kissé felverjük, majd hozzáadjuk a 2 cs habfixálót és kemény habbá verjük fel. Kis cukrot is nyugodtan lehet hozzáadni, de igazából nem szükséges, hiszen a tejszín önmagában édeskés.
  7. A torta oldalára kerülnek majd felváltva a barna-fehér csokisávok, amiket a következőképpen készítünk el. A csokoládékat víz felett külön-külön felmelegítjük, majd egy folpackba csomagolt tepsi hátuljára öntjük, és egyenletesen elkenjük rajta a csokit. Figyeljünk, hogy ne csurogjon le. Hűtőbe rakjuk, majd 4-5 perc után éles késsel jelöljük be, hogy hol szeretnénk eltörni a csokilapot. 3-4 cm széles lapokat vágunk. Hossza pedig legyen hosszabb, mint a tortánk. Hagyjuk dermedni. Semmi baj, ha nem egyenesre sikerül, mert úgy sokkal szebb lesz a torta.
  8. Ha kihűltek a piskóták, az alsó réteget helyezzük vissza a tortaformába, majd a pudingos krémet habnyomó zsák segítségével a piskóta külsejétől befelé haladva körökben nyomjuk rá. Amely részek kimaradtak, azokat pedig a tejszínnel pótoljuk ki. Így körkörösen lesz a töltelék. (Tökéletesen megfelel a habnyomónak egy kisebb zacskó is, aminek lyukat szúrunk a csücskébe). Ha készen vagyunk a töltelékkel, akkor a pudingos körökre helyezhetjük a lecsepegtetett meggyszemeket. Ezután tesszük a formába a következő piskótát. Ugyanígy betöltjük, majd addig folytatjuk, amíg el nem fogy a piskóta :)
  9. A torta tetejére 1 kanál tejszínt keverjünk el 1 tábla fehér csokoládéval, így nem keményedik meg rajta a csoki, és nagyon finom is lesz tőle :) Óvatosan terítsük szét a torta tetején.
  10. A tortát vonjuk be a megmaradt tejszínnel. Semmi baj, ha az oldala nem olyan szép, a csokilapok úgyis el fogják takarni.
  11. A megdermedt csokikat törjük meg, ahogy már előzőleg sávokban bejelöltük, majd felváltva (fehércsoki-tejcsoki) helyezzük a torta oldalára őket.
  12. A marcipántobozt az alábbi módon készítjük el: A marcipánt kakaóval szórjuk meg, majd jól gyúrjuk össze. Ha sötétebb barnát szeretnénk, több kakaót tegyünk hozzá. Ha homogén anyaggá gyúrtuk, akkor kúp alakúra formázzuk, majd az ujjunkkal megformázott teknő alakú tobozpikkelyeket a kúpra -pici víz segítségével- odaragasszuk (vékonyka ecset segítségével). Ha elkészült, a torta tetejére helyezzük. El is készültünk :)
  13. Jó étvágyat kívánok! :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 32 cm
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3629
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A piskóta elkészítését Édesanyámtól tanultam. Mindenki retteg az elkészítésétől. Eleinte én is tartottam tőle, de sorban készítem a finomabbnál finomabb tortákat. Most leírtam az elronthatatlan piskóta receptjét, hiszen részletesen mindent leírtam. Igenis tessék kipróbálni, mert biztosan sikerülni fog! :) A tobozt azért gondoltam erre a tortára, mert akár még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét, és ha már a Fekete-erdőben járunk, gondoljunk picit a természetre is.

Hozzávalók

A piskótákhoz

A pudingos krémhez

A tejszínes krémhez

Az oldalához

A tetejére

A tobozhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...