Mángoldszár-saláta zölbabbal, hagymával
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
2008g mángold351 kcal
-
25g zöldbab7 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
23g snidling7 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
475
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
16064g mángold2808 kcal
-
200g zöldbab55 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3803
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
95.1g mángold17 kcal
-
1.2g zöldbab0 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
1.1g snidling0 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
22
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7406.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 992 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1519 mg
-
Foszfor 885 mg
-
Nátrium 3942 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1789.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 5734 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 582 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15491 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 306 micro
-
Kolin: 340 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 847 micro
-
β-karotin 68340 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203743 micro
Összesen
475
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 279.7 g
Zsír
-
Összesen 117.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59249.1 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 7935 mg
-
Vas 276 mg
-
Magnézium 12148 mg
-
Foszfor 7080 mg
-
Nátrium 31534 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 56 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 603.8 g
-
Cukor 184 mg
-
Élelmi rost 253 mg
VÍZ
-
Összesen 14318.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 45874 micro
-
B6 vitamin: 16 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 293 mg
-
C vitamin: 4656 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 123926 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 14 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2445 micro
-
Kolin: 2721 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6772 micro
-
β-karotin 546718 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1629941 micro
Összesen
3803
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 84.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 272 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 734 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 3236 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9647 micro
Összesen
22
kcal
Hozzávalók
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek ecet
-
1 dl olívaolaj
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 csokor petrezselyem
-
1 csokor snidling
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A félretett mángold levél-szárat felaprítjuk, olyan 2-3 cm hosszú darabokra.
- Levágjuk a zöldbab végeit, mindig 'tesztelve': nincsen vajon fás szál, amely a végekkel könnyen távozik. A zöldbabot is 2 - 3 cm hosszú darabokra szeljük (hosszabbra, mint leveshez vagy főzelékhez!).
- Ecetes forró vízbe dobjuk a darabolt mángold-szárat és zöldbabot (só nincs!), pár percig főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. (Az ecetes lé elveszi a mángoldlevél szárának keserűségét és megőrzi a zöldbab hüvelyénak zöldjét!)
- A hagymát félkarikára vágjuk, a petrezselyemzöldet durvára vágjuk, a snidlinget centiméternyi darabokra.
- Elkészítjük a dresszinget: az olívaolajhoz adjuk a citromlevet, az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket.
- Egy tálban összekeverünk mindent, a hagyma essen szálakra, sót és frissen őrölt borsot adunk még hozzá, kóstoljuk. Készen van.
- Receptkönyvben: 89
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 27509
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 17.
Ajánló
Saláta - nem éppen rossz! A lila mángoldlevél szárával és a zöldszínű babbal nagyon mutatós!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Harmathy Ildikó
313 recept
A mángold levelének zöld része és a levél szára két nagyon különböző anyag. A levél zöld része alig kíván feldolgozást, inkább a spenótttal rokon élelmi anyag, míg a szár igenis kívánja a törődést: inkább a fejes káposzta rokona, néha a káposzta torzsáé. A sajtos rizzsel töltött mángold leírásánál utaltam rá, hogy a mángold szárából majd salátát készítünk: erről írok most. Még egy apróság: a friss bazsalikom és a szárított bazsalikom két teljesen különböző fűszer!!!