Mángold

A mángoldot már a Földközi-tenger népei is termesztették az i.e. V-IV. században, mára azonban csaknem feldésbe merült, méltatlanul. A cukorrépa és a cékla közeli rokona, és a kerten kívül akár balkonládában is termeszthető leveles zöldségnövény.
A mángold valódi egészségbomba: egy tányérnyi mángoldból készült étellel fedezhetjük a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosát, levele és szára értékes vitaminokat, nyers cukrot, pektineket tartalmaz. Alacsony energia- és magas rosttartalma miatt a tudatosan táplálkozók és a diétázók, fogyókúrázók étrendjébe illesztve is megállja a helyét.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi, de jótékony hatásai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak kedvelték. Dél- és Nyugat-Európában is termesztik, úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.
A mángold egyesíti magában a spenót, a sárgarépa és a spárga legjobb tulajdonságait. Különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban is – utóbbi okán fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára. K-vitamin-tartalma hozzájárul a csontok erősítéséhez, továbbá antioxidánsokban is bővelkedik. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és előnyös a cukorbetegek számára is, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.
Kora tavasztól általában nyár végéig elérhető. Vásárlóként talán nem mindig könnyű felismerni, mivel színe sokféle lehet, és a magyar boltokban is elég ritkán találkozunk vele, ezért inkább őstermelőknél, piacokon keressük. Levele a világos zöldtől a haragos, mély zöldig terjedhet, a levél erezete és a levélnyél pedig lehet hófehér, vöröses, pinkes – ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni.
Csakis friss, roppanva törő, erős, élénk zöld levelű egyedeket válasszunk. Levelei hamar fonnyadásnak indulnak, ezért hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg! Blansírozás után mélyhűtőbe is tehetjük.
Alaposan mossuk meg a húsos leveleket, mert sokszor lehetnek földesek, illetve lehetnek rajtuk rovarok, bogarak, csigák. A leveleket illetve a nyelet meg a főerezetet válasszuk szét, mert utóbbi kettő lassabban puhul főzéskor. Ennek ellenére ne dobjuk ki a keményebb részeket és a szárat se, mert a rebarbarához hasonlóan kompótnak és süteménybe is mehetnek!
A mángold enyhén kesernyés, sós ízű. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, és csak ezután folytassa az étel készítését.
Ajánlott a gyors forralás is, mivel az oxálsavak szabadulásával eltűnik a keserű íz. A párolás és dinsztelés a mángold esetében előfőzés nélkül nem ajánlott!
Érdekesség, hogy a mángold pont akkor érik, amikor a spenót szezonja lejár, és ugyanúgy is érdemes felhasználni. Megy hozzá a fokhagyma, majoránna és más, ízlésünknek megfelelő (zöld)fűszer.
A nyélből főhet magában vagy más levélzöldséggel keverten főzelék, de olaszos rakottas ételekben, sőt spárga helyett is bevethetjük!
Süthetünk belőle mángoldos sós muffint, tehetjük tőtikébe, a szára mehet levesbe, készülhet vele sajtkrémes-leveles tésztás tart, köleses quiche, krémes mángoldpüré, lazacfilé alá zöldségágy, gnocchi, sőt, még krumplisalátában is finom! Tölthetjük tortillába, lepénybe, szára salátába is belekerülhet, sőt, vannak, akik a mángold nyelét spárgasípok helyett használják!
Még több mángoldos receptért görgess lejjebb!
Késő tavasztól kezdődően gyakorlatilag egész nyáron megvásárolható.
Hamar megfonnyad, hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
fehérjetartalom
1.8 g
zsírtartalom
0.14 g
szénhidráttartalom
3.74 g
víztartalom
92.66 g
Nátrium
213 mg
Magnézium
81 mg
Kalcium
51 mg
Foszfor
46 mg
B6 vitamin
0.099 g
C vitamin
30 mg
Kolin
18 mg
Lutein+zeaxantin
11000 µg
fehérje
1.8 g
Zsír
telített zsírsav
0.03 g
egyszeresen telített zsírsav
0.04 g
többszörösen telített zsírsav
0.07 g
ásványi anyagok
Kalcium
51 mg
Vas
1.8 mg
Magnézium
81 mg
Foszfor
46 mg
Nátrium
213 mg
Cink
0.36 mg
Réz
0.179 mg
Mangán
0.366 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.1 g
víz
92.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.04 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.172 mg
Folát
14 µg
Kolin
18 mg
Alfa-karotin
45 µg
Béta-karotin
3647 µg
Lutein+zeaxantin
11000 µg
E vitamin
1.89 mg
K vitamin
830 µg
A vitamin
306 µg
C vitamin
30 mg
B6 vitamin
0.099 g
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
NosaltyNe hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
NosaltyKülönleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?
Németh OrsiUgyan már csak hét üzlete maradt, azt is bezárja az egykor népszerű élelmiszerlánc.
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
A sonkatekercsek és töltött tojások szomszédságában gyakran találhatók majonézes saláták a húsvéti asztalon. Ha idén szeretnénk őket egy kissé gatyába rázni, egyszerűen kövessük az alábbi lépéseket.
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!