Pazi Sarmasi (töltött mángold)
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
4183g mángold731 kcal
-
100g darált marhahús142 kcal
-
42g rizs149 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
30g kapor13 kcal
-
19 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g jégkocka0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
25100g mángold4387 kcal
-
600g darált marhahús852 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g jégkocka0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
94.4g mángold17 kcal
-
2.3g darált marhahús3 kcal
-
0.9g rizs3 kcal
-
0.7g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g olívaolaj1 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0.7g kapor0 kcal
-
0.5g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g jégkocka0 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.2 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15810 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 2059 mg
-
Vas 77 mg
-
Magnézium 3184 mg
-
Foszfor 2075 mg
-
Nátrium 8299 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 3719.6 g
Vitaminok
-
Összesen 3
-
A vitamin (RAE): 12022 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 75 mg
-
C vitamin: 1197 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32073 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 706 micro
-
Kolin: 794 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1739 micro
-
β-karotin 140969 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6712 micro
-
Lut-zea 423772 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 577.5 g
Zsír
-
Összesen 164.6 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 517 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 94859.9 g
-
Cink 113 mg
-
Szelén 448 mg
-
Kálcium 12356 mg
-
Vas 461 mg
-
Magnézium 19104 mg
-
Foszfor 12451 mg
-
Nátrium 49793 mg
-
Réz 44 mg
-
Mangán 90 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1118.8 g
-
Cukor 278 mg
-
Élelmi rost 390 mg
VÍZ
-
Összesen 22317.8 g
Vitaminok
-
Összesen 3
-
A vitamin (RAE): 72131 micro
-
B6 vitamin: 28 mg
-
B12 Vitamin: 26 micro
-
E vitamin: 448 mg
-
C vitamin: 7183 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 192438 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 23 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 149 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4235 micro
-
Kolin: 4764 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 10432 micro
-
β-karotin 845813 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 40270 micro
-
Lut-zea 2542629 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 724 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 3181 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 151 micro
-
Lut-zea 9563 micro
Hozzávalók
-
600 g darált marhahús
-
250 g rizs
-
2 db vöröshagyma
-
3 ek olívaolaj
-
1 csokor petrezselyem
-
1 csokor kapor
-
140 g sűrített paradicsom
-
70 g vaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2 marék jégkocka
Elkészítés
- A mángold leveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levél) forrásban lévő vízbe helyezzük őket 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük őket. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk őket. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket. A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.
- Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk. A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalma szirupot is beletesszük (nar eksisi, 2 ek). Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk.
- A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.
- Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.
- A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.
- A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2175
- Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás. A mángoldot a mutatóssága miatt kezdtem el termelni és, amikor elkezdte hozni a nagyobb leveleit azt mondtam: te jó ég, mit fogok készíteni belőle? A Pazi Sarma receptjét, azaz a török töltött mángoldot főztem meg és állíthatom, hogy ez a legjobb dolog, ami a mángolddal történhet. Ehhez az ételhez Törökországban a zöld mángoldleveleket használják, így ebből készítettem én is, a vörösek keményebbek és vastagabb a főerük. A vaj nagyon fontos ennél a fogásnál, hiszen ez adja meg a krémességet a leveleknek. A szárma tálalása sűrű joghurttal történik.