r
Nosalty Logó

Pazi Sarmasi (töltött mángold)

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Pazi Sarmasi (töltött mángold)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1187 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 7122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 26 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15810 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    2059 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    3184 mg
  • Foszfor
    2075 mg
  • Nátrium
    8299 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    3719.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    12022 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    1197 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32073 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    706 micro
  • Kolin:
    794 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1739 micro
  • β-karotin
    140969 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6712 micro
  • Lut-zea
    423772 micro
Összesen 1187 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    577.5 g

Zsír

  • Összesen
    164.6 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    517 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94859.9 g
  • Cink
    113 mg
  • Szelén
    448 mg
  • Kálcium
    12356 mg
  • Vas
    461 mg
  • Magnézium
    19104 mg
  • Foszfor
    12451 mg
  • Nátrium
    49793 mg
  • Réz
    44 mg
  • Mangán
    90 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1118.8 g
  • Cukor
    278 mg
  • Élelmi rost
    390 mg

VÍZ

  • Összesen
    22317.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    72131 micro
  • B6 vitamin:
    28 mg
  • B12 Vitamin:
    26 micro
  • E vitamin:
    448 mg
  • C vitamin:
    7183 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    192438 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    23 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    149 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4235 micro
  • Kolin:
    4764 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    10432 micro
  • β-karotin
    845813 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    40270 micro
  • Lut-zea
    2542629 micro
Összesen 7122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    724 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    3181 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    151 micro
  • Lut-zea
    9563 micro
Összesen 26 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mángold leveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levél) forrásban lévő vízbe helyezzük őket 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük őket. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk őket. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket. A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.
  2. Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk. A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalma szirupot is beletesszük (nar eksisi, 2 ek). Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk.
  3. A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.
  4. Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.
  5. A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.
  6. A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 2148
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pazi Sarmasi (töltött mángold)
NapsütötteVidékünkön 174 recept

A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás. A mángoldot a mutatóssága miatt kezdtem el termelni és, amikor elkezdte hozni a nagyobb leveleit azt mondtam: te jó ég, mit fogok készíteni belőle? A Pazi Sarma receptjét, azaz a török töltött mángoldot főztem meg és állíthatom, hogy ez a legjobb dolog, ami a mángolddal történhet. Ehhez az ételhez Törökországban a zöld mángoldleveleket használják, így ebből készítettem én is, a vörösek keményebbek és vastagabb a főerük. A vaj nagyon fontos ennél a fogásnál, hiszen ez adja meg a krémességet a leveleknek. A szárma tálalása sűrű joghurttal történik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...