Malacrolád római módra
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g sertéshús415 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
18g rozmaring24 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
2g zsálya5 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
13g olívaolaj113 kcal
-
40g alaplé3 kcal
-
6 kcal
Összesen
990
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
2500g sertéshús4150 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
180g rozmaring236 kcal
-
300g fokhagyma402 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
15g zsálya47 kcal
-
750g fehérbor615 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
300g disznózsír2706 kcal
-
128g olívaolaj1127 kcal
-
400g alaplé28 kcal
-
57 kcal
Összesen
9878
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
43.7g sertéshús73 kcal
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
5.6g sárgarépa2 kcal
-
6.3g fehérrépa4 kcal
-
3.1g rozmaring4 kcal
-
5.2g fokhagyma7 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
0.3g zsálya1 kcal
-
13.1g fehérbor11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.2g disznózsír47 kcal
-
2.2g olívaolaj20 kcal
-
7g alaplé0 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
Összesen
173
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 57.1 g
Zsír
-
Összesen 65.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1337.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 355.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 311 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 990 micro
-
β-karotin 2868 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 607 micro
Összesen
990
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 571.4 g
Zsír
-
Összesen 652.2 g
-
Telített zsírsav 211 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 393 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 100 g
-
Koleszterin 1885 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13379.1 g
-
Cink 54 mg
-
Szelén 711 mg
-
Kálcium 1955 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1172 mg
-
Foszfor 6547 mg
-
Nátrium 2881 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 287.5 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 3553.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3114 micro
-
B6 vitamin: 24 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 341 mg
-
D vitamin: 831 micro
-
K vitamin: 1925 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 151 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 711 micro
-
Kolin: 1740 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 9902 micro
-
β-karotin 28684 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 6075 micro
Összesen
9878
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 173 micro
-
β-karotin 502 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
173
kcal
Hozzávalók
-
4 db vöröshagyma
-
4 db sárgarépa
-
4 db fehérrépa
-
1 csokor rozmaring
-
5 fej fokhagyma
-
2 csokor petrezselyem
-
1 csokor zsálya
-
só ízlés szerint
-
300 g disznózsír
-
1.5 dl olívaolaj
-
4 dl alaplé
Elkészítés
- Először is hentesünktől kérjünk egy egész császárhúst, a bordacsontokat pedig távolíttassuk el.
- Készítsünk fűszerpácot. A zöldfűszereket (petrezselyem, zsálya)aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze, a rozmaring ágról távolítsuk el a tűleveleit, majd vágjuk durvára, végül mindezeket tegyük bele olívaolajba, és hagyjuk állni legalább egy fél órát.
- Fektessük a császárhúst a bőrös felével lefelé egy vágódeszkára, alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Ezt követően kenjük meg a páccal, jól masszírozzuk bele a húsba, majd fedjük le egy fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.
- A sütés előtt egy órával vegyük ki a húst a hűtőből, majd a hosszanti oldalától elindulva formázzunk belőle roládot. Ha a bőr nem érne össze az sem gond, az lesz a rolád alja. Hurokkötéssel rögzítsük a formát, a képen is látható módon.
- A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) vágjuk karikára, a vörös és fokhagymákat pedig félbe, a héjukat nem kell eltávolítani. Tegyünk olvasztott zsírtegy sütő tepsibe, majd béleljük kia karikázott zöldségekkel, és egy-két szál friss rozmaringággal.Afelezett hagymákat avágott felületükkel lefelé fektessük a tepsibe.
- Fektessük a húst a zöldségágyra, a bőrét locsoljuk meg kevés olvasztott zsírral, majd sózzuk meg. Öntsük a hús alá a bor felét, majd fedjük le fóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe. Kilónként számoljunk 1-1 és 1/4 óra sütési időt a párolási szakaszban, tehát hagyjuk sütőben lefedve 3 óra hosszat.
- 3 óra elteltével vegyük le a fóliát, a bőrt locsoljuk meg a pecsenyelével, majd süssük tovább a roládot. Nem kell emelni a hőmérsékletet, ha időközben a pecsenyelé apad, pótoljuk fehérborral.
- Süssük a bőrét ropogósra és szép pirosra, közben negyedóránként locsoljuk a saját pecsenyelevével. Ha tartozika tepsihez sütőrács is, ebben a periódusban a roládot már kitehetjük a rácsra is sülni.
- Amikor a bőr is megpirult, a sütést befejeztük, azonban a pecsenyelét is készítsük el. A roládot emeljük ki egy vágódeszkára,a tepsit pedig tegyük láng fölé. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá egy kevés (kb. 4 dl) alaplevet, és oldjuk fel a sütéskor a tepsire leragadt ízanyagokat.
- Forraljuk lassan, a fokhagyma belsejét villával nyomjuk bele a pecsenyelébe. Amikor a pecsenyelé kezd sűrűsödni, szűrjük le, majd a felesleges zsírt távolítsuk el. Ha nem érezzük kellően sűrűnek a pecsenyelét, kevés étkezési keményítővel sűrítsük.
- A kész malacroládot tálaláskor éles késsel szeleteljük, majd locsoljuk meg a pecsenyelével.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 300 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 142
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 23828
- Feltöltés dátuma: 2012. március 18.
Ajánló
Köretként rozmaringos sültburgonyát készíthetünk mellé, ahogy az olaszországi Osteria-k is kínálják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Olaszországban Lazio, Toscana és Umbria tartomány híres malacroládjairól, igaz az ottaniak kicsivel nagyobbak, mivel egész, csontozott süldő malacból készítik. Ez a recept a legkisebb, egyben legegyszerűbb, otthon is könnyen elkészíthető változata. A porchetta azért nagyszerű étel, mert főfogásként melegen legalább annyira ízletes, mint másnap egy friss óriás zsemlében vagy friss kenyérszelet tetején. Ezzel a recepttel valóban elhozhatjuk családunknak, barátainknak az olasz gasztronómia egyik remekművét.