Mákosguba torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gubához
-
42g kifli116 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8g méz25 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
3 kcal
-
13g mák66 kcal
-
1g vaj8 kcal
A krémhez
-
21g vajkrém80 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
3 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
21g növényi tejszín52 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
13g víz0 kcal
A díszítéshez
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gubához
-
500g kifli1395 kcal
-
1200g tej672 kcal
-
100g méz304 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
150g mák788 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
250g vajkrém955 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
250g növényi tejszín628 kcal
-
13g zselatin42 kcal
-
150g víz0 kcal
A díszítéshez
Összesen
6119
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gubához
-
14.5g kifli41 kcal
-
34.9g tej20 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
4.4g mák23 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
A krémhez
-
7.3g vajkrém28 kcal
-
1.7g tojássárgája6 kcal
-
5.8g porcukor23 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
7.3g növényi tejszín18 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
4.4g víz0 kcal
A díszítéshez
Összesen
179
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 905.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 376 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.5 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 59.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 148.4 g
Zsír
-
Összesen 288.6 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 686 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10863.6 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 4510 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 683 mg
-
Foszfor 2107 mg
-
Nátrium 3302 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 725.4 g
-
Cukor 436 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 719.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 227 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 801 micro
-
Kolin: 615 mg
-
Retinol - A vitamin: 462 micro
-
α-karotin 65 micro
-
β-karotin 379 micro
-
β-crypt 460 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1176 micro
Összesen
6119
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
179
kcal
Hozzávalók
A gubához
-
10 db kifli
-
1.2 l tej
-
4 ek méz
-
1 tk fahéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
15 dkg mák
A krémhez
-
25 dkg vajkrém
-
3 db tojássárgája
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
12.5 g zselatin
-
1.5 dl víz
A díszítéshez
Elkészítés
A gubához
- A tortaalapot előző nap készítsük el. Ehhez a kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük. Közben a tejet a mézzel, reszelt narancshéjjal, a vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal felforraljuk. Leöntjük vele a kiflikarikákat és rászórjuk a darált mákot. Jól összeforgatjuk, és kivajazott 26 cm-es tortaformába öntjük. Jól megnyomkodjuk, hogy ne maradjanak hézagok.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percig sütjük. Kissé megemelkedik, de aztán a sütőből kivéve összeesik ismét. A formában hagyjuk kihűlni.
- Másnap elkészítjük a krémet: a zselatint a vízzel felmelegítjük, ne forrjon, majd hagyjuk hűlni. Amíg hűl, a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajkrémet, a reszelt narancshéjat és jól kidolgozzuk.
- A tejszínt felverjük. A tojássárgás masszába keverjük a langyosra hűlt zselatint, és amikor már teljesen elkeveredett, beleforgatjuk a tejszínhabot is.
- A tortaforma szélét a mákosguba réteg felett maradt részen körbe kirakjuk félbevágott narancs szeletekkel, és a krémet beletöltjük a formába.
- A tetejét is kirakjuk narancs szeletekkel és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- Mielőtt tálaljuk, meghintjük kevés őrölt fahéjjal és egész fahéjjal díszítjük.
- Az édes krém és a kevésbé édes mákosguba nagyszerűen kiegészíti egymást.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 15339
- Feltöltés dátuma: 2011. január 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Totti barátomnak készítettem szülinapjára ezt a tortát, mert szereti a mákosgubát. Először azt hitte, hülyéskedek, hogy ezt fogok neki készíteni, de amikor meglátta, nagyon megörült neki. Sikerült egy nem csak dekoratív, de igen finom tortát összeállítani. Nagy sikere volt.