r
Nosalty Logó

Mákos-túrós szelet Tomatotree konyhájából

Tomatotree
Mákos-túrós szelet Tomatotree konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A mákos réteghez

A túrós réteghez

644
Kalória
18.6g
Fehérje
67.5g
Szénhidrát
34.1g
Zsír
75.4g
Víz
107.1g
Koleszterin
6g
Élelmi rost
32.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos réteghez

A túrós réteghez

Összesen 644 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos réteghez

A túrós réteghez

Összesen 6438 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos réteghez

A túrós réteghez

Összesen 285 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1285 g
  • Cink
    133 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    103 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 644 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185.7 g

Zsír

  • Összesen
    341 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    1071 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12849.7 g
  • Cink
    1325 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    4634 mg
  • Vas
    1031 mg
  • Magnézium
    1020 mg
  • Foszfor
    3967 mg
  • Nátrium
    578 mg
  • Réz
    55 mg
  • Mangán
    59 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    675.4 g
  • Cukor
    329 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    753.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1676 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    128 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    453 micro
  • Kolin:
    580 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1645 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    345 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    766 micro
Összesen 6438 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    570.3 g
  • Cink
    59 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    27 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 285 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük az élesztős omlós tésztát. A tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne az élesztőt.
  2. A liszthez hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját, a porcukrot, végül az élesztős tejfölt.
  3. Cipót formázunk belőle, és fél órát pihentetjük.
  4. A 2 dl tejet a vajjal feltesszük forrni, közben a darált mákot szárazon elkeverjük a porcukorral, a fűszerekkel és a citrom héjával. Hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, és egyet forralunk rajta. Ha mazsolát is szánunk bele, akkor a végén azt is hozzáadjuk, hűtjük.
  5. A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk.A 2 tojássárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a citromlevet és a tejfölt(joghurtot), majd a pudingport és az áttört túrót. Végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
  6. A tésztát kinyújtjuk, ha nem hűlt le eléggé, akkor csak elnagyoltan, és a sütőpapírral borított tepsiben egyenletesre szétnyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is képződjön. Villával megszurkáljuk.
  7. Elterítjük rajta a mákos réteget. Megkenjük jóféle szilvalekvárral, majd a túrós réteggel beborítjuk.
  8. Közepes tűzön kb. 1 óráig sütjük, hogy a rétegek kellően átsüljenek. Tűpróbával ellenőrizzük!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x30

SzeretJÜK a túrót, mert finom. SzereteEM a mákot, mert függő vagyok. :)  Ha külön-külön is jók, akkor milyen jók lehetnek együtt! - gondoltam, amikor megláttam ezt a receptet évekkel ezelőtt egy Nők Lapjában, Lajos Maritól. És tényleg nagyon finom! Még azoknak is ízlett, akik amúgy nem nagyon rajonganak a mákért.

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Aludttejes prósza lekvárral

Az egyik legkülönlegesebb régies recept, ami aludttejet használ, az a prósza. Ez tulajdonképpen egyfajta tejpite, aminek a tésztája végtelenül egyszerű, az elkészítése pedig még annál ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...