Mákos-túrós szelet Tomatotree konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos réteghez
-
25g mák131 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
20g tej11 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g szilvalekvár16 kcal
A túrós réteghez
Összesen
644
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos réteghez
-
250g mák1313 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
A túrós réteghez
Összesen
6438
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
11.1g finomliszt40 kcal
-
4.4g tejföl9 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
5.5g vaj40 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos réteghez
-
11.1g mák58 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8.9g tej5 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
2.2g mazsola7 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
4.4g szilvalekvár7 kcal
A túrós réteghez
Összesen
285
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 34.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1285 g
-
Cink 133 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 463 mg
-
Vas 103 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 397 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.5 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 13 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 60 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
644
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 185.7 g
Zsír
-
Összesen 341 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 82 g
-
Koleszterin 1071 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12849.7 g
-
Cink 1325 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 4634 mg
-
Vas 1031 mg
-
Magnézium 1020 mg
-
Foszfor 3967 mg
-
Nátrium 578 mg
-
Réz 55 mg
-
Mangán 59 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675.4 g
-
Cukor 329 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 753.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1676 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 128 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 453 micro
-
Kolin: 580 mg
-
Retinol - A vitamin: 1645 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 345 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 766 micro
Összesen
6438
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 570.3 g
-
Cink 59 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 27 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
285
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1 dl tejföl
-
1 dkg élesztő
-
12.5 dkg vaj
-
1 ek porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
A mákos réteghez
A túrós réteghez
-
2 db tojás
-
1 db tojásfehérje
-
12.5 dkg porcukor
-
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A tésztához
- Elkészítjük az élesztős omlós tésztát. A tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne az élesztőt.
- A liszthez hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját, a porcukrot, végül az élesztős tejfölt.
- Cipót formázunk belőle, és fél órát pihentetjük.
- A 2 dl tejet a vajjal feltesszük forrni, közben a darált mákot szárazon elkeverjük a porcukorral, a fűszerekkel és a citrom héjával. Hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, és egyet forralunk rajta. Ha mazsolát is szánunk bele, akkor a végén azt is hozzáadjuk, hűtjük.
- A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk.A 2 tojássárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a citromlevet és a tejfölt(joghurtot), majd a pudingport és az áttört túrót. Végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
- A tésztát kinyújtjuk, ha nem hűlt le eléggé, akkor csak elnagyoltan, és a sütőpapírral borított tepsiben egyenletesre szétnyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is képződjön. Villával megszurkáljuk.
- Elterítjük rajta a mákos réteget. Megkenjük jóféle szilvalekvárral, majd a túrós réteggel beborítjuk.
- Közepes tűzön kb. 1 óráig sütjük, hogy a rétegek kellően átsüljenek. Tűpróbával ellenőrizzük!
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 5637
- Feltöltés dátuma: 2013. március 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tomatotree
262 recept
SzeretJÜK a túrót, mert finom. SzereteEM a mákot, mert függő vagyok. :) Ha külön-külön is jók, akkor milyen jók lehetnek együtt! - gondoltam, amikor megláttam ezt a receptet évekkel ezelőtt egy Nők Lapjában, Lajos Maritól. És tényleg nagyon finom! Még azoknak is ízlett, akik amúgy nem nagyon rajonganak a mákért.