r
Nosalty Logó

Mákos-meggyes zserbó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Mákos-meggyes zserbó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 533 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 5338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 374 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.6 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 533 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.4 g

Zsír

  • Összesen
    245.1 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7291.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    3209 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    976 mg
  • Foszfor
    2613 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    745.5 g
  • Cukor
    396 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    280.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1350 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    432 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1323 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    312 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    501 micro
Összesen 5338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 374 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az1 mk cukrot, ésa meleg tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
  3. Hozzátesszük a tojások sárgáit, afelfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
  4. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk (ha kávédarálón daráljuk, akkor ezt együtt tegyük a cukorral), hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, az őrölt fahéjat, és keverjükössze. Osszuk el egyenlően 3 részre.
  6. Ha a meggylekvár darabos, akkor egy késes botmixerrel vágjuk össze. Ezt is osszuk el 3 részre.
  7. A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 20 x 24 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
  8. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros mákkal, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros mák).
  9. A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen atepsiig beleszúrunk.
  10. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára( nem műanyag, üveg, stb.)borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  12. A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
  13. Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x24
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 930
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 109
  • Össznézettség: 142494
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos-meggyes zserbó
Vicikó 251 recept

A hagyományos zserbó mákrajongóknak készült változata! :-)) A meggy és a mák nagyon nagy barátságban vannak, így nem volt kérdés, hogy ezt teszem bele! A megsült süti megfordítása, hasára fordítása azt a célt szolgálja, hogy gyönyörű sima felületet kapjunk, így szebb lesz a csokibevonat a tetején.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...