Mákos álom citromkupolában
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Marcsux
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
mákos financier lap készítése
-
9g vaj63 kcal
-
6g méz19 kcal
-
4g mandula26 kcal
-
4g finomliszt16 kcal
-
2g mák10 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
mákkrém készítése
-
38g tej21 kcal
-
13g mák66 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
21 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
6g méz19 kcal
-
1g citromlé0 kcal
meggyzselé készítése
-
10g meggylekvár28 kcal
-
19g víz0 kcal
-
1g zselatin4 kcal
citromburkolat készítése
-
14g tojás17 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g zselatin4 kcal
összeállítás
Összesen
604
kcal
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
mákos financier lap készítése
-
70g vaj502 kcal
-
50g méz152 kcal
-
35g mandula207 kcal
-
35g finomliszt127 kcal
-
15g mák79 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
mákkrém készítése
-
300g tej168 kcal
-
100g mák525 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
171 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g méz152 kcal
-
8g citromlé2 kcal
meggyzselé készítése
-
80g meggylekvár222 kcal
-
150g víz0 kcal
-
10g zselatin34 kcal
citromburkolat készítése
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
100g víz0 kcal
-
10g zselatin34 kcal
összeállítás
Összesen
4844
kcal
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
mákos financier lap készítése
-
4.1g vaj29 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
2g mandula12 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
0.9g mák5 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4.7g tojásfehérje2 kcal
mákkrém készítése
-
17.4g tej10 kcal
-
5.8g mák31 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g vaníliás pudingpor10 kcal
-
8.7g vaj63 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
meggyzselé készítése
-
4.7g meggylekvár13 kcal
-
8.7g víz0 kcal
-
0.6g zselatin2 kcal
citromburkolat készítése
-
6.4g tojás8 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
5.8g cukor23 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
2.3g citromlé1 kcal
-
5.8g víz0 kcal
-
0.6g zselatin2 kcal
összeállítás
Összesen
283
kcal
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 635.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 286 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.9 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 260 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 255 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
604
kcal
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.8 g
Zsír
-
Összesen 306.4 g
-
Telített zsírsav 151 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5087.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 2285 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 541 mg
-
Foszfor 1583 mg
-
Nátrium 544 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 463.5 g
-
Cukor 341 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 559.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2078 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 229 micro
-
Kolin: 546 mg
-
Retinol - A vitamin: 2041 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 447 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 722 micro
Összesen
4844
kcal
- 6% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
283
kcal
Hozzávalók
mákos financier lap készítése
-
7 dkg vaj
-
2 ek méz
-
3.5 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
mákkrém készítése
-
3 dl tej
-
1 csipet fahéj
-
1 csipet só
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
5 dkg porcukor
-
2 ek méz
-
1 ek citromlé
meggyzselé készítése
-
4 ek meggylekvár
-
1.5 dl víz
-
1 dkg zselatin
citromburkolat készítése
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
10 dkg cukor
-
5 dkg vaj
-
2 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 dl víz
-
1 dkg zselatin
összeállítás
Elkészítés
mákos financier lap készítése
- 7 dkg vajat 2 ek. mézzel összeolvasztunk, és kissé pirítjuk, hogy szép világosbarna legyen, de ne égjen meg! Langyosra hűtjük.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: 3,5 dkg darált mandula, csipet só, 3,5 dkg liszt, 1,5 dkg szemes mák, 5 dkg porcukor, 1/2 vanília magja.
- A 2 db tojás fehérjéből lágy habot verünk, majd beleforgatjuk a száraz anyagokat.
- Végül belekeverjük a mézes masszát is. Hűtőbe tesszük 1/2 órára.
- Papírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába vagy egy 20x24 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Ha karikában sül, kicsit több idő kell neki! Ha tepsiben sütjük, 8-10 bomba alapja fog kijönni belőle. Attól függ, mekkora formánk van. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk ki a korongokat.
mákkrém készítése
- Kevés tejjel kikeverjük a pudingport.
- A többi tejet felforraljuk a sóval, hozzáadjuk a mákot, és 2-3 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a pudingot, és (pillanatok alatt) sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük!
- A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, citromot, vaníliát.
- Végül a mákos masszával jól összedolgozzuk (én a mákos részt először külön kikeverem, hogy lazuljon).
meggyzselé készítése
- A meggylekvárhoz adunk 1,5 dl vizet, és ebben átmelegítjük. Ha darabos, szűrjük át. Hígabb állagú kell legyen.
- 1 dkg zselatint feloldunk benne, és forrásig melegítjük.
- Egy kis méretű tálcát kibélelünk folpackkal (akkorát, hogy kb. fél cm vékony legyen benne a meggy, ha beleöntjük). Beleöntjük a zselét. A tetejére is simítunk folpackot. Így dermesztjük. Majd a tésztakorongoknál 1/2 cm-rel kisebb korongokat szaggatunk belőle.
citromburkolat készítése
- Gőz fölött 10 dkg cukrot 5 dkg vajjal olvasztunk 2 db citrom reszelt héja + egynek a levével.
- Az egész tojásokat és + 1 egynek a sárgáját kikeverjük, majd apránként a citromos masszához adjuk. Óvatosan, nehogy kicsapódjon. Én inkább leveszem a tűzről, és úgy keverem hozzá. Gőz fölött főzzük tovább 8-10 percig.
- Ha elég sűrű és selymes, levehetjük. Egy lábasba teszünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a krémet, és belekeverünk 1 dkg zselatint. Összemelegítjük, és mehet a sütikre! Ezt már csak akkor kezdjük csinálni, ha a bomba készen áll.
összeállítás
- A 6 mélyedéses, félgömb alakú (szilikon)formát vékonyan kiolajozzuk. A krémmel nyomózsákból félig töltjük a mélyedéseket, belehelyezünk 1-1 meggykorongot, rá annyi krémet, hogy majdnem szintbe legyen. Végül a mákos tésztalapot. Kicsit lenyomkodjuk a tésztát, így kinyomjuk az felesleges levegőt vagy krémet.
- Így tegyük a fagyasztóba 2-3 órára. Utána szépen kifordítjuk őket egy rácsra, és a még langyos citromglazúrral gyorsan körbecsurgatjuk őket. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar köt a zselatin. Ha már húz, tegyük vissza kicsit melegíteni, és úgy folyassuk a bombákra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x24
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 4510
- Feltöltés dátuma: 2018. március 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Marcsux
1 recept
Egy kedves barátom vendégvárásra készültem. Imádja a mákot, és szerettem volna valami új desszertet készíteni neki. Láttam már hasonló típusú sütiket, és nagyon megtetszett a különlegessége. Egy kicsit utánanéztem, és kis ötletelgetés, gondolkodás után megszületett a Mákos álom, citromkupolában! Nagyon sikert aratott!