Májgaluskaleves
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
250g levescsont0 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
A májgaluskához
-
44g csirkemáj52 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
14g zsemle37 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g búzadara14 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
Összesen
229
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
1000g levescsont0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A májgaluskához
-
176g csirkemáj209 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g búzadara54 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
Összesen
918
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
24.2g levescsont0 kcal
-
5.8g sárgarépa2 kcal
-
4.4g fehérrépa3 kcal
-
3.9g zeller1 kcal
-
2.4g paprika0 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
48.4g víz0 kcal
A májgaluskához
-
4.3g csirkemáj5 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
1.3g zsemle4 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.5g vöröshagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g búzadara1 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
Összesen
22
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1084.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 280 mg
-
Nátrium 599 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 699.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1919 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 1467 micro
-
α-karotin 1866 micro
-
β-karotin 4492 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 18 micro
-
Lut-zea 279 micro
Összesen
229
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 53.2 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 787 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4339 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 437 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 209 mg
-
Foszfor 1120 mg
-
Nátrium 2396 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2797.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7677 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 158 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1288 micro
-
Kolin: 541 mg
-
Retinol - A vitamin: 5868 micro
-
α-karotin 7463 micro
-
β-karotin 17967 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 73 micro
-
Lut-zea 1116 micro
Összesen
918
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 105 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 181 micro
-
β-karotin 435 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
22
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 kg levescsont
-
3 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 db paprika
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
15 szem bors
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
A májgaluskához
-
4 db csirkemáj
-
1 db tojás
-
1 db zsemle
-
majoranna ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 púpozott ek búzadara
-
1 púpozott ek finomliszt
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A húsos csontot alaposan megmossuk.
- Hidegvízbe tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni, időnként a habját leszedjük.
- Ha már nem habziktovább, akkor megsózzuk, beletesszük a nagyobb darabokra felvágott leveszöldséget, vöröshagymát, fokhagymákat, az egész borsszemeket és a paprikát. A hús puhulásáig főzzük.
- Amíg a leves elkészül, összekeverjük a májgaluskát: a zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Egy tálban összekeverjük a tojást, a zsemlét, az apróra vágott májat, a lisztet, a búzadarát és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát.Őrölt borssal, sóval, majoránnával fűszerezzük. Rúdmixerrel pépesítjük. 1 órát a hűtőben pihentetjük.
- Az 1 óra elteltével vizet forralunk, beledobunk 2 leveskockát és ebbe szaggatjuk bele teáskanállal a galuskákat. Kb. 5-10 percig főzzük (mérettől függően).
- A levest leszűrjük, tésztát főzünk bele és ebbe tesszük a megfőtt májgaluskákat. (Nem érdemes közvetlenül a levesbe szaggatni, mert zavarossá válik tőle.)
- Receptkönyvben: 331
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 160
- Össznézettség: 130542
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Kezdő háziasszonyként sokat foglalkoztatott a májgaluska elkészítése. A puha és a kemény közötti ideális állag elérése "némi" kísérletezés után (pár száz szétmállott és pár száz "kőgombóc" után) sikerült!