Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
loncsi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
83g gomba18 kcal
-
63 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g gulyáskrém2 kcal
-
2 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
5g rétesliszt18 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
42g víz0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
A vajas daragaluskához
-
9g tojás12 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
6g búzadara22 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
253
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
500g gomba107 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
10g gulyáskrém12 kcal
-
13 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
30g rétesliszt109 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
A vajas daragaluskához
-
55g tojás69 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
36g búzadara130 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
Összesen
1509
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
34.9g gomba7 kcal
-
26 kcal
-
18.9g vöröshagyma7 kcal
-
0.7g gulyáskrém1 kcal
-
1.1g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.3g paprikakrém0 kcal
-
2.1g rétesliszt8 kcal
-
10.5g tejföl21 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
17.5g víz0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
A vajas daragaluskához
-
3.8g tojás5 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
2.5g búzadara9 kcal
-
1.4g zsemlemorzsa6 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
Összesen
106
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 184.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 767 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
253
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 39 g
Zsír
-
Összesen 105.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1704.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 835 mg
-
Nátrium 320 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1105.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 485 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 460 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4602 micro
-
Lut-zea 323 micro
Összesen
1509
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 321 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
106
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg gomba
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek gulyáskrém
-
1 ek sűrített paradicsom
-
3 csapott ek rétesliszt
-
150 g tejföl
-
2 teáskanál ételízesítő
-
köménymag ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2.5 dl víz
-
2 ek citromlé
-
só ízlés szerint
A vajas daragaluskához
-
1 db tojás
-
1 teáskanál ételízesítő
-
3 dkg vaj
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A leveshez
- Leves elkészítése:
- Egy 3 literes fazékba megfuttatjuk a szigorúan apróra vágott hagymát az olajon (ha pici sóval hintjük meg közben, kevésbé kaphat oda).
- A párolt hagymára öntjük a fél ujjnyira darabolt, megmosott gombát (ne húzzuk le a héját, mert a gomba legtöbb íze a héjában van).
- A fazekat lefedjük, és félig puhára pároljuk saját levében a gombát, miközben többször megkavarjuk.
- A félig puha gombához adunk minden fűszert, úgymint: köményt, borsot, ételízesítőt, darált paprikát, gulyáskrémet, sűrített paradicsomot és egy pohár vizet, megkeverjük, és teljesen -fedő alatt- puhára pároljuk a gombát (nem hiba, ha gombát picit ropogósra hagyjuk, sőt).
- A levest felöntjük 1,5 l vízzel, fontos, hogy a fazék ne legyen tele, legalább még 3/4 l víznek maradjon még helye.
- A levest fedő nélkül felforraljuk gyöngyözésig.
- A gyöngyöző levesbe szaggatjuk az előre elkészített daragaluskákat, nem kell nagyokat szaggatni, kb. fél tk nagyságúakat készítsünk.
- A levest újra felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, hogy csak gyöngyözzön, fedővel lefedjük, és 15 percig lefedve pároljuk a nokedliket, míg szép ducikra nem "híznak". Közben ne emelgessük a fedőt, mert a gőz elillanhat, és nem lesznek habkönnyűek a galuskáink. Ha nagyon emelgetné a gőz a fedőt, minimálisra mérsékeljük a lángot.
- 3 ek réteslisztet keverjük csomómentesre egy külön tálban vízzel palacsintatészta sűrűségűre, majd keverjünk hozzá 1 pohár (kicsi) tejfölt, ezzel is keverjük egyneműre.
- Sűrű kevergetés közben eresszük bele a levesbe a lisztes-tejfölös habarást, közben vigyázzunk a daragaluskákra. Ne ijedjünk meg, mert ilyenkor a daragaluskák a leves aljára fognak süllyedni, hisz a leves magas zsírtartalma miatt nagyobb lesz a sűrűségük.
- Már ne fedjük le, töltsük fel majdnem tele a fazekat vízzel, és így forraljuk fel. Vigyázzunk, mert a magas zsírtartalom miatt a leves habzani fog, ha így tenne, gyöngyözésig mérsékeljük a lángot, és forraljuk ki a habarást, hogy ne legyen liszt íze a levesünknek (magyarul engedjük benne a keményítőtartalmat megduzzadni). Sűrűn kevergessük, nehogy kifusson, és a galuskák leragadjanak.
- Ha besűrűsödött a leves, adjunk hozzá 2 ek citromlevet (ecet nem jó).
- Sózzuk saját ízlésünk szerint.
- Habkönnyű daragaluska elkészítése:
- A galuskát a főzés előtt min. 1 órával el kell készíteni, hogy a gríznek legyen ideje megduzzadni.
- Egy elektromos aprítóba a következőket tegyük: 1 tojás, vaj, ételízesítő, bors, szerecsendió, petrezselyem, majd 10 másodpercig keverjük egyneműre.
- Utána ide adagoljuk a grízt és a zsemlemorzsát, és szakaszosan további 20 másodpercig keverjük a géppel.
- Ezután egy lapos tálra terítsük szét a masszát kb. 1/2 cm vastagon, majd innen fogjuk a levesbe szaggatni.
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 40085
- Feltöltés dátuma: 2010. március 23.
Ajánló
Főleg a magyaros és fűszeres ízek kedvelőinek ajánlom e receptemet. Tálaláskor, aki szereti, tehet bele extra evőkanál tejfölt. A grízgaluskát minden más levesbe is így készítem. Tényleg könnyű, és mégsem szétesős lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
loncsi
10 recept
Ízletes, fűszeres, sűrű leves. Saját kísérletezés eredménye. Régen nagyon szerettem az ételekkel kísérletezni, és új ízkombinációkat kitalálni. Drága édesanyám, ő tanított engem meg főzni, mindig ezt mondogatta, "az rendben van, hogy kísérletezel, de miért pont akkor, amikor vendégek jönnek?". Sajnos már lassan 10 éve az "égi mezőkön" teszi, de máig is itt cseng a fülemben a hangja. Neki, az ő emlékének ajánlom ezt a receptemet.