Lúdláb alagút
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához (12 szelet)
-
13g finomliszt49 kcal
-
13 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
6 kcal
-
8 kcal
-
2g porcukor9 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
83g habtejszín243 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
13 kcal
-
67g meggybefőtt48 kcal
-
2g zselatin6 kcal
-
3g rum6 kcal
-
5g meggylé2 kcal
A díszítéshez
-
17g habtejszín49 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
33g tortabevonó182 kcal
-
35 kcal
Összesen
999
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához (12 szelet)
-
80g finomliszt291 kcal
-
76 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
46 kcal
-
14g porcukor54 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
400g meggybefőtt288 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
16g rum37 kcal
-
30g meggylé12 kcal
A díszítéshez
-
100g habtejszín292 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
200g tortabevonó1092 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
5990
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához (12 szelet)
-
4g finomliszt14 kcal
-
4 kcal
-
10.9g tojás14 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
9.9g étcsokoládé54 kcal
-
24.7g habtejszín72 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
4 kcal
-
19.8g meggybefőtt14 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
1.5g meggylé1 kcal
A díszítéshez
-
4.9g habtejszín14 kcal
-
0.4g habfixáló1 kcal
-
9.9g tortabevonó54 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
Összesen
296
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 59.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 686.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.5 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 92.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 332 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
999
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 77.4 g
Zsír
-
Összesen 356.5 g
-
Telített zsírsav 201 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1418 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4120.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 786 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 767 mg
-
Foszfor 1810 mg
-
Nátrium 585 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 626.8 g
-
Cukor 409 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 554.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1992 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 297 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 680 mg
-
Retinol - A vitamin: 1954 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1120 micro
Összesen
5990
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
296
kcal
Hozzávalók
A piskótához (12 szelet)
-
8 dkg finomliszt
-
2 dkg étkezési keményítő
-
4 db tojás
-
10 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A krémhez és a töltelékhez
-
5 dl habtejszín
-
5 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 ek rum
-
30 ml meggylé
A díszítéshez
-
1 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
20 dkg tortabevonó
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A piskótához (12 szelet)
- A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőbe. Ezzel a felmelegítéssel és lehűtéssel azt érjük el, hogy a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz.
- A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk: Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
- A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
- Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
- A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
- A tésztából vágjunk le kb. 11×30 cm-es darabot (a maradékot használjuk el egyéb célra vagy csak egyszerűen majszoljuk el).
- A csokoládés tejszínt habüstbe tesszük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, visszatesszük a tűzre, és olvadásig keverjük. Majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a habhoz adjuk, és kemény habbá verjük (pár perc).
- Kibélelünk folpackkal egy 30 cm hosszú őzgerinc formát, és a hab 2/3-át beletesszük, megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel (a díszítéshez tegyünk félre 10-12 szemet), majd tegyük rá a maradék habot. A rummal keverjünk el 2-3 ek meggylevet, és ezzel locsoljuk meg a piskótát, majd helyezzük rá a habra, ez lesz az alagút alapja kiborítás után.
- Legalább 6 órára tegyük hidegre.
- Díszítés előtt kb. 40 perccel vegyük ki a hűtőből az alagutat, borítsuk ki az őzgerinc formából, hántsuk le róla a folpackot. A bevonáshoz a tortabevonó étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 2-3 ek étolajjal, majd az alagútra öntjük, bevonjuk vele. Kicsit dermedni hagyjuk.
- A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákkal habrózsákat nyomunk a csokival bevont alagútra, majd egy-egy meggyszemmel „megkoronázzuk”.
- Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük fel.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Tepsi mérete: 20×30
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 261
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 31768
- Feltöltés dátuma: 2012. november 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A férjem születésnapjára készítettem el a klasszikusnak számító lúdláb torta alagút változatát. A tavalyi szülinapi tortája Feketeerdő-alagút volt, mivel kedvencei a meggyes sütik/torták. Elkészítési fázisfotókat itt találtok.