Linzertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
58g finomliszt212 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
A sütemény belsejéhez
-
58g málnadzsem162 kcal
-
30 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
2g habtejszín5 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
A szóráshoz
-
2g porcukor9 kcal
Összesen
1253
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
300g mandula1770 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A sütemény belsejéhez
-
350g málnadzsem973 kcal
-
30g mandulapehely177 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A szóráshoz
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
7518
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
18.1g vaj129 kcal
-
12g cukor47 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
18.1g mandula106 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
A sütemény belsejéhez
-
21.1g málnadzsem59 kcal
-
1.8g mandulapehely11 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
-
0.6g habtejszín2 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
A szóráshoz
-
0.8g porcukor3 kcal
Összesen
453
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 74 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 220 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 941.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 432 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.8 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 389 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 381 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
1253
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.6 g
Zsír
-
Összesen 444.3 g
-
Telített zsírsav 175 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 190 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 1319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5647.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 1272 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 997 mg
-
Foszfor 2591 mg
-
Nátrium 560 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 803.1 g
-
Cukor 403 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 270.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2333 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 88 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 412 micro
-
Kolin: 802 mg
-
Retinol - A vitamin: 2287 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 725 micro
Összesen
7518
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 339.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
453
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
35 dkg finomliszt
-
20 dkg cukor
-
1 kk sütőpor
-
1 ek tejföl
-
2 db tojássárgája
A sütemény belsejéhez
-
35 dkg málnadzsem
-
3 dkg mandulapehely
-
2 ek zsemlemorzsa
-
10 ml habtejszín
-
1 db tojássárgája
A szóráshoz
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk.
- A fagyos vajat nagyon gyorsan, hogy ki ne engedjen, kis kockákra vágjuk, és a liszthez tesszük.
- Jó alaposan elmorzsoljuk. Nem gyúrjuk, hanem a két tenyerünk között morzsolgatjuk. (Akkor jó az állaga, ha olyan, mint a nagyon apró császármorzsa.)
- Megszórjuk a porcukorral, a sütőporral, a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal.
- A vaníliarúd kikapargatott belsejét belekeverjük a mandula- vagy diódarálékba, és azt is hozzáöntjük(ha dióval dolgozunk, és mi magunk daráljuk, érdemes előtte szárazon serpenyőben pirítgatni kicsit. Sokkal jobban kijön az illata-íze!)
- Ráütjük a tojássárgákat, mellékanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk az egészet. Igyekezzünk az egész műveletet gyorsan végezni, ha ugyanis a vaj túlságosan felmelegszik, a tésztával nem lehet jól dolgozni.
- 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
- Egy kapcsos tortaformát vékonyankikenünk vajjal.
- A cipót lisztezett munkafelületen kb 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tortaforma alját kivesszük, a kinyújtott tésztára helyezzük, és körbevágjuk. A kivágott korongot rátesszük a tortaforma aljára, ésa forma szélét visszakapcsoljuk.
- A tészta szélét vékonyan megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgájával. (Ez ragasztóként fog funkcionálni -ügyeljünk arra, hogy ne kenjük össze a forma oldalát, mert hozzáragadhat a torta.)
- A tésztahulladékot összegyúrjuk, és kb. 80 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hurkát formázunk belőle.
- A hurkát csigaszerűen feltekerjük, majd óvatosan az alaplapra helyezzük, és kitekerjük úgy, hogy az alap ezáltal szegélyt kapjon. Ujjunkkal óvatosan lenyomogatjuk, hogy ne legyen rés a "kosárkánkon". (Ez a csiga dolog fölösleges macerának tűnhet, de nem az. A tészta elég törékeny, és így van a legkisebb esélye a sérülésre.)
- A kosárkánkba kanalazzuk a dzsemet.
- Kivesszük a hűtőből a téglalapunkat, és nyolc egyenlő részre vágjuk.
- Mindegyik részből kis hurkákat gyúrunk, és berácsozzuk vele a süteményt.
- A végén a rácsokat megkenjük a tojássárgával, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
- Középső bordamagasságon, előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
- Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kivesszük a sütőből, a dzsem - bármilyen sütésálló is - kicsit mozogni fog. Ez nem baj, mire a torta kihűl, a dzsem is megszilárdul.
- Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 245
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 38312
- Feltöltés dátuma: 2010. április 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Dacota
536 recept
Ez az egyik kedvenc tortám. Most csináltam először, eddig mindig a Linzertorta-sütést mesteri fokon űző húgom privilégiuma volt. Én eddig neki sem álltam - ha az ember Mozarttal él együtt, ne komponálgasson. Na most nekiveselkedtem, és megcsináltam. Majdnem tökéletes lett! Egyetlen hibája, hogy kevésnek ítéltem a recept által előírt 35 dkg lekvárt, és raktam még bele. Ettől ízre semmi baja nem lett, de szeleteléskor kicsit megrogyott a tetején a rácsozat. Tanulság: az ember hallgasson a mesterekre: a linzerművész húgra, és Lajos Marira. (Mert ez eredetileg az ő receptje.)