Lengyel céklaleves gombás batyuval
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A leveshez
-
250g cékla72 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g ecet0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
2g citromlé0 kcal
A gombás batyuhoz
-
13g szárított gomba37 kcal
-
175g víz0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
660
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A leveshez
-
1000g cékla288 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
5 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8g citromlé2 kcal
A gombás batyuhoz
-
50g szárított gomba148 kcal
-
700g víz0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2645
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A leveshez
-
20.8g cékla6 kcal
-
3.3g sárgarépa1 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.8g halványító zeller0 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
41.5g víz0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
A gombás batyuhoz
-
3 kcal
-
14.5g víz0 kcal
-
10.4g finomliszt38 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g olívaolaj1 kcal
-
0.8g tojásfehérje0 kcal
-
0.2g zsemlemorzsa1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
54
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 20.9 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 849 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 945.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 369 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 194 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3576 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 827 micro
Összesen
660
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 83.7 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3396.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 479 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 432 mg
-
Foszfor 1206 mg
-
Nátrium 1014 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 534.5 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 3783 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1477 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 776 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1118 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14304 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3309 micro
Összesen
2645
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 70.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
54
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A leveshez
-
1 kg cékla
-
2 db sárgarépa
-
1 db vöröshagyma
-
1 db halványító zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 l víz
A gombás batyuhoz
-
50 g szárított gomba
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 db vöröshagyma
-
1 ek olívaolaj
-
1 db tojásfehérje
-
1 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A szárított gombát fél liter forró vízbe tesszük, majd állni hagyjuk 15-20 percig. Utána félig lefedve, alacsony lángon addig főzzük, míg elpárolog a víz.
- Közben a céklákat és a répát megpucoljuk, a hagymát meghámozzuk.
- Egy nagyobb méretű lábasba dobjuk az előkészített zöldségeket a halványítózellerrel, petrezselyemmel együtt, majd sózzuk, borsozzuk, végül ízlés szerint fűszerezzük az ecettel.
- Felöntjük 2 liter vízzel, és kb. 1 órán át főzzük.
- Amíg a leves fő, visszatérünk a batyukhoz. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleütünk egy tojást, és a meleg vizet fokozatosan hozzáadva tésztát gyúrunk. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől is.
- A tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk, majd kb. 5*5 cm-es négyzeteket szaggatunk. Félretesszük.
- Ha a víz elpárolgott a gomba alól, akkor egy szűrő segítségével lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát felaprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Áthelyezzük egy tálba az aprított gombával, 1 db tojásfehérjével, zsemlemorzsával együtt, majd sóval és borssal fűszerezzük, és jól elkeverjük.
- A gombás keverékből egy teáskanálnyit teszünk a kiszaggatott tésztát közepére, majd óvatosan félbehajtjuk, és a két szélét összecsípjük.
- Lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük a batyukat.
- Ha a zöldségek megpuhultak, kihalásszuk a levesből, majd egy kevés citromlével meglocsoljuk, majd leszűrjük, és a batyukkal együtt tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 6632
- Feltöltés dátuma: 2018. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma. Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok szerint szenteste tilos volt húst fogyasztani. A tilalmat később II. János Pál pápa ugyan feloldotta, sokan a mai napig betartják ezt az ünnepi tradíciót.