r
Nosalty Logó

Lengyel céklaleves gombás batyuval

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
Lengyel céklaleves gombás batyuval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 660 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 2645 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 54 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    945.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    279 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3576 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 660 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    479 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    432 mg
  • Foszfor
    1206 mg
  • Nátrium
    1014 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.5 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    3783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1477 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    776 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1118 micro
  • Kolin:
    368 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14304 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3309 micro
Összesen 2645 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A gombás batyuhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A szárított gombát fél liter forró vízbe tesszük, majd állni hagyjuk 15-20 percig. Utána félig lefedve, alacsony lángon addig főzzük, míg elpárolog a víz.
  2. Közben a céklákat és a répát megpucoljuk, a hagymát meghámozzuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábasba dobjuk az előkészített zöldségeket a halványítózellerrel, petrezselyemmel együtt, majd sózzuk, borsozzuk, végül ízlés szerint fűszerezzük az ecettel.
  4. Felöntjük 2 liter vízzel, és kb. 1 órán át főzzük.
  5. Amíg a leves fő, visszatérünk a batyukhoz. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleütünk egy tojást, és a meleg vizet fokozatosan hozzáadva tésztát gyúrunk. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől is.
  6. A tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk, majd kb. 5*5 cm-es négyzeteket szaggatunk. Félretesszük.
  7. Ha a víz elpárolgott a gomba alól, akkor egy szűrő segítségével lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk.
  8. A vöröshagymát felaprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Áthelyezzük egy tálba az aprított gombával, 1 db tojásfehérjével, zsemlemorzsával együtt, majd sóval és borssal fűszerezzük, és jól elkeverjük.
  9. A gombás keverékből egy teáskanálnyit teszünk a kiszaggatott tésztát közepére, majd óvatosan félbehajtjuk, és a két szélét összecsípjük.
  10. Lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük a batyukat.
  11. Ha a zöldségek megpuhultak, kihalásszuk a levesből, majd egy kevés citromlével meglocsoljuk, majd leszűrjük, és a batyukkal együtt tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6541
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma.  Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok szerint szenteste tilos volt húst fogyasztani. A tilalmat később II. János Pál pápa ugyan feloldotta, sokan a mai napig betartják ezt az ünnepi tradíciót.

Hozzávalók

A leveshez

A gombás batyuhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...