Lakodalmas barackok
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
60g finomliszt218 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g tojássárgája1 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Töltelék
Befejezés
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
0 kcal
-
10g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g menta0 kcal
-
3g étcsokoládé16 kcal
Összesen
744
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Töltelék
-
100g vaj717 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
222 kcal
-
40g tej22 kcal
-
10g rumaroma0 kcal
Befejezés
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
20g vérnarancs aroma0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g menta0 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
Összesen
7463
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
32.9g finomliszt120 kcal
-
13.7g cukor53 kcal
-
0.2g tojássárgája1 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
Töltelék
-
5.5g vaj39 kcal
-
4.4g porcukor17 kcal
-
0 kcal
-
5.5g dió36 kcal
-
4.4g sárgabaracklekvár12 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
0.5g rumaroma0 kcal
Befejezés
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
1.1g vérnarancs aroma0 kcal
-
5.5g víz0 kcal
-
11g cukor43 kcal
-
0g menta0 kcal
-
1.6g étcsokoládé9 kcal
Összesen
410
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.8 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 202 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
744
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 83.3 g
Zsír
-
Összesen 325.5 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 680 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2725.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 346 mg
-
Foszfor 1354 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1078.2 g
-
Cukor 588 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 255.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2065 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 277 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 2024 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 497 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 160 micro
Összesen
7463
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
410
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
600 g finomliszt
-
250 g cukor
-
200 g vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
Töltelék
-
100 g vaj
-
80 g porcukor
-
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek sárgabaracklekvár
Befejezés
-
20 g mandulaaroma
-
20 ml vérnarancs aroma
-
100 ml víz
-
200 g cukor
-
30 db menta
Elkészítés
Tészta
- A tésztához keverőüstbe öntjük a vajat, cukrot, és kihabosítjuk. Mehetnek bele a tojások sárgái, majd 2-3 adagban hozzákeverjük a lisztet is. Végül hozzáöntjük a kimért tejet. Egy masszív, de könnyedén gyúrható tésztát kapnunk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és kb. 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihent tésztából 18-20 grammos gombócokat formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, nekünk háromra fért el. (kb. 60 golyónk lesz, azaz 30 darab süti).
- Betoljuk az előmelegített sütőbe, 3 körben 12-14 perc alatt megsütjük őket. A gombócokat ne tegyük túl közel egymáshoz, mert a sütés közben megnőnek és elterülnek picit.
- A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, majd egy kis hámozókés segítségével, alulról kivájjuk a tészta belsejét, így csinálva egy kis mélyedést. Ebbe kerül majd a töltelék.
- A golyókból kivágott tésztát egy tálban gyűjtsük össze.
Töltelék
- Egy tálban a vajat habosra keverjük, a porcukorral és a kakaóporral. Majd hozzákeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a rumaromát. Végül a kikapart tésztamorzsát is hozzáadjuk. Ha nagyon tömör lenne a massza, kevés tejjel lazíthatjuk. Töltsük habzsákba és töltsük meg a tészta mélyedéseit, majd két felet nyomjunk össze, így megkapjuk a barackformát.
Befejezés
- Az aromákat külön-külön 50 ml vízzel elkeverjük, és egy kis, tiszta festőecsettel megkenjük a sütiket, egyik oldalt zöldre, a másikat narancssárágra vagy akár össze-vissza. Lényeg, hogy a két szín ne nagyon keveredjen, mert különben barnás színük lesz és ugyebár „romlott barackokat” nem akarunk.
- Ezután a barackokat kívülről meghempergetjük kristálycukorban, majd egy éjszakára hűtőben hagyjuk állni, hogy megpuhuljon a tészta és az ízek összeérjenek.
- Másnap olvasztott étcsokiból kaptak szárat és (mentalevél híján) oregánóból levelet.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 89
- Össznézettség: 11737
- Feltöltés dátuma: 2022. december 14.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
aprósütemények és sós vendégváró receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A lakodalmas barackok a mulatós lagzik, egyik elmaradhatatlan, ám szinte ehetetlenül tömény aprósüteménye, amit persze mindenki imád. Legalábbis egyet biztosan megeszik belőle, mert mutatós és csábító, aztán cukorsokk után további energiát ad a bulihoz. Szinte bármilyen jeles alkalomkor elkészíthető, de a hiperaktivitását elkerülendően, gyerekeknek csak óvatosan kínáljuk.