Kívül-belül alma kalácskák
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g tej35 kcal
-
18g élesztő18 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
A töltelékhez
-
150g alma70 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10 kcal
-
1g ropi5 kcal
Összesen
975
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
70g élesztő74 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A töltelékhez
-
600g alma281 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
38 kcal
-
5g ropi19 kcal
Összesen
3898
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
27.9g finomliszt102 kcal
-
14g tej8 kcal
-
3.9g élesztő4 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
33.5g alma16 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
5.6g barna cukor21 kcal
-
2.2g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.6g vaníliás pudingpor2 kcal
-
0.3g ropi1 kcal
Összesen
217
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1017.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 277 mg
-
Nátrium 481 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.1 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 167.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
975
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 125.7 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 909 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4070.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 615 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 1107 mg
-
Nátrium 1924 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 616.5 g
-
Cukor 186 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 669.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1066 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 797 micro
-
Kolin: 613 mg
-
Retinol - A vitamin: 1028 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 389 micro
-
β-crypt 86 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 911 micro
Összesen
3898
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
7 dkg élesztő
-
1 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
-
10 dkg vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
3 közepes db alma
-
2 dkg vaj
-
10 dkg barna cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
1 ek vaníliás pudingpor
-
5 db ropi
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
- A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 1/2 kk sót, a cukrot, hozzáadjuk még a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat
- Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk (viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk).
- A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
- Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, megmérjük, nyolc nagyobb vagy tizenhat kisebb almát formázhatunk belőle (nálam a nagy forma 1,5 dl űrtartalmú cakkos szélű, a kicsi pedig egyszerű kosárkaforma volt). A formákat készítsük elő, vajazzuk ki, és liszttel hintsük meg. A tészta darabokat tenyérrel gömbölygessük meg, majd egy sodrófa segítségével nyújtsuk kör alakúra, kb. 15 cm átmérőjű legyen. Tegyünk egy evőkanál tölteléket a közepére, majd fogjuk össze, mint egy batyut, és a széleket alaposan nyomkodjuk össze, utána helyezzük a formába úgy, hogy a gömbölyű fele legyen felül.
- Ha elkészültünk a formázással, minden alma közepébe szúrjunk egy darabka ropit, ha van maradék tészta, készíthetünk leveleket is. Konyharuhával letakarva, 15 percig ismét kelni hagyjuk, majd megkenjük tojássárgával, néhány perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 21-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljünk rá, ha nagyon gyorsan barnulna a teteje, fedjük le sütőpapírral.
A töltelékhez
- Az almákat meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, enyhén kinyomkodjuk a levét.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzátesszük az almát, a fűszereket és a cukrot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk egy kanál pudingport vagy egy kanál étkezési keményítőt, és alaposan elkeverjük. Hűlni hagyjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1021
- Feltöltés dátuma: 2015. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Isteni almás-fahéjas illatot áraszt sütés közben, kiadós, olcsó, édes kalács... és még csinos is! :)