Kelt almás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Marcsisef
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
17g sertészsír150 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g sertészsír23 kcal
A töltelékhez
-
250g alma117 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
37 kcal
A tetejére
-
9g tojás12 kcal
-
6 kcal
Összesen
655
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
A töltelékhez
-
1500g alma702 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
222 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3935
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
4.1g sertészsír37 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
6.1g tej3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g sertészsír5 kcal
A töltelékhez
-
60.8g alma28 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
2g mazsola6 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.2g sárgabaracklekvár9 kcal
A tetejére
-
2.2g tojás3 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
160
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 221.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
655
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.6 g
Zsír
-
Összesen 134.1 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 469 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2019.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 426 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 921 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 628.6 g
-
Cukor 249 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1330.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 197 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 451 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 365 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 951 micro
Összesen
3935
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
160
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg sertészsír
-
1 db tojás
-
2.5 dkg élesztő
-
1.5 dl tej
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
5 dkg mazsola
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 ek sárgabaracklekvár
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Az almát megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, majd lereszeljük. Cukorral ízlés szerint ízesítjük, puhára pároljuk. A megmosott mazsolát, citrom reszelt héját, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat a párolt almához keverjük.
- Amíg hűl az alma, addig elkészítjük a tésztát. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral. A zsírt a lisztben elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk az egyik tojást, csipet sót és az élesztős tejet. Jól össze dolgozzuk, ½ órát pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük. Megfelelő nagyságú tepsit zsírral kikenünk, majd liszttel megszórjuk.
- A tésztát két felé osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket a tepsibe helyezzük. Tetejét baracklekvárral megkenjük, és az almatölteléket elosztjuk rajta, majd rákerül a másik tészta lap.
- A másik tojást a tetejére kenjük, több helyen villával megszurkáljuk, készre sütjük. Tűpróba szükséges.
- Ha kihűlt, szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x24x6
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 57 alkalommal
- Receptkönyvben: 388
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 243
- Össznézettség: 86508
- Feltöltés dátuma: 2012. február 14.
Ajánló
Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral. Jó étvágyat kívánok!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Marcsisef
217 recept
Amikor még olyan almák is teremtek kertjeinkben, mint savanyú alma, rétes alma, borízű alma, stb., sokkal könnyebb volt sütemény töltelékeket készíteni. Én ezzel a pitével nosztalgiázom.