Karamellás mogyorótorta túrókrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
18g tojás23 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
-
25g joghurt15 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
A karamellöntethez
-
25g cukor97 kcal
-
17g víz0 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
-
0g só0 kcal
A túrókrémhez
-
58g habtejszín170 kcal
-
83g tehéntúró123 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
29g tejföl58 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
6 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
917
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
150g joghurt92 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A karamellöntethez
-
150g cukor581 kcal
-
100g víz0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g só0 kcal
A túrókrémhez
-
350g habtejszín1022 kcal
-
500g tehéntúró735 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
5499
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
5.3g tojás7 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
2.4g törökmogyoró15 kcal
-
7.2g joghurt4 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
4.8g finomliszt17 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A karamellöntethez
-
7.2g cukor28 kcal
-
4.8g víz0 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
2.4g habtejszín7 kcal
-
0g só0 kcal
A túrókrémhez
-
16.8g habtejszín49 kcal
-
24g tehéntúró35 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
8.4g tejföl17 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
264
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 58.5 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1066.8 g
-
Cink 218 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 168 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 328 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 180.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 413 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 406 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
917
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.9 g
Zsír
-
Összesen 350.9 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6400.7 g
-
Cink 1306 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 1220 mg
-
Vas 1005 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 1968 mg
-
Nátrium 512 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 47 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 468 g
-
Cukor 382 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1081.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2480 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 445 mg
-
Retinol - A vitamin: 2436 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 512 micro
Összesen
5499
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.8 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
264
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
2 db tojás
-
10 dkg vaj
-
10 dkg finomliszt
-
1 ek sütőpor
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 csipet só
A karamellöntethez
-
1 dl víz
-
2.5 dkg vaj
-
50 ml habtejszín
-
1 csipet só
A túrókrémhez
-
350 ml habtejszín
-
50 dkg tehéntúró
-
175 g tejföl
-
1 csomag zselatinfix
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A piskótához
- A két tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, majd belekeverjük a joghurtot, a darált mogyorót, a felolvasztott vajat és végül a lisztet, amiben előtte elkevertük a sütőport és a szódabikarbónát - egy se nem folyós, de nem szilárd masszát kell kapnunk.
- Zsiradékkal kikenjük vagy sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és egyenletesen beletöltjük a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig (tűpróbáig) sütjük.
- Közben elkészítjük a karamell öntetet. (Ezt mindenki szabadon a saját bevált receptje szerint készítheti, a lényeg, hogy a kihűlt szósz sűrű legyen.) Az alapanyagokat egy edényben közepes lángon összeforraljuk, kicsit kihűtjük.
- Miután kivettük a kész piskótát, kicsit hagyjuk hűlni, majd mikor langyos lesz, a még folyékony (még meleg, de már nem forró) karamell öntet felét lassan (és egyenletesen) ráöntjük a tésztára. Annyit, amennyit magába szív - így a piskóta is enyhén karamell ízű lesz.
- A túrókrémhez a tejszínt géppel kemény habbá verjük.
- Egy másik tálban áttörjük a túrót, majd hozzákeverjük a vaníliamagokat, a tejfölt és a citromhéjat, majd kevergetés közben hozzáadjuk a zselatint. (Én zselatinfixet használtam, lap, vagy másféle zselatin esetében nyilván annak megfelelően kell eljárni.) Ezután keverjük bele a cukrot és a vaníliás cukrot, majd végül beleforgatjuk a felvert tejszínt is.
- A túrókrémet rásimítjuk a mogyorós piskóta tetejére - fontos, hogy ilyenkor még ne szedjük le a tortaforma széléről a gyűrűt, mert a túrókrém a hűtés előtt még kicsit folyékony.
- Hogyha a karamell öntet már teljesen kihűlt és majdhogynem kenhető sűrűségű, a torta tetejére simítjuk utolsó rétegként vagy ha folyósabb, akkor mintát rajzolhatunk vele a tetejére.
- Felvágás és fogyasztás előtt a kész süteményt még legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1746
- Feltöltés dátuma: 2013. március 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A receptet a Nosalty és a Haas Natural receptversenyére találtam ki. A túrótorta volt mindig a kedvencem, ezért úgy gondoltam, hogy az alap karamell-tejszín párosítást a túróval egészítem ki. A piskótát is fel akartam dobni egy kicsit, már régóta szerettem volna kipróbálni a boltban látott darált mogyorót, innen jött a mogyorós piskóta ötlete. A vanília gondolatát pedig napokkal ezelőtt ültették el a fülemben, ezért gondoltam, hogy a szokásos citromos krém helyett most legyen vaníliás. Aki nem ragaszkodik a mogyoróhoz, ki is hagyhatja, vagy variálható, hogy darált diót, mandulát, stb. használunk helyette.