Karácsonyi stollen Samiyatól
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
33g aszalt szilva80 kcal
-
80 kcal
-
25g édes vörösbor21 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
7 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
17g tej9 kcal
-
6 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
54 kcal
-
54 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
12g vaj84 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
200g aszalt sárgabarack482 kcal
-
150g édes vörösbor123 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
322 kcal
-
322 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
70g vaj502 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
11.1g aszalt szilva27 kcal
-
11.1g aszalt sárgabarack27 kcal
-
8.4g édes vörösbor7 kcal
-
20.9g finomliszt76 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
5.6g tej3 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
18 kcal
-
18 kcal
-
5.6g mandula33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 45.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 591.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.8 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 79.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 384 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 305 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 922 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.7 g
Zsír
-
Összesen 272.9 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3546.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 761 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 537 mg
-
Foszfor 1562 mg
-
Nátrium 474 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 808.9 g
-
Cukor 425 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 478.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2305 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 1832 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 5531 micro
-
β-crypt 205 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 873 micro
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 308 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
-
200 g aszalt szilva
-
200 g aszalt sárgabarack
-
150 ml édes vörösbor
-
40 g friss élesztő
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
180 g vaj
-
100 g kandírozott citromhéj
-
100 g kandírozott narancshéj
-
1 csipet só
-
1 csipet gyömbér
-
1 csipet szerecsendió
-
1 csipet szegfűszeg
Elkészítés
- Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra vágjuk, és pár órára vörösborban áztatjuk.
- A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az életsztőt. Megszórjuk egy teáskanál cukorral, és felöntjük a meleg tejjel. A mélyedés széléről vett kevés liszttel összedolgozzuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, sót, fűszereket, a tojást és a puha vajat, majd sima tésztává összegyúrjuk.
- Beledolgozzuk a gyümölcsöket, az apróra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mandulát. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő. A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük.
- A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
- A tésztát lisztezett deszkán kb. 30x25 cm-es téglalappá kinyújtjuk. Hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele. A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, így alakítunk ki egy kis dudort rajta. Tepsibe téve, tovább kelesztjük, mikor megnő, csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és megsütjük.
- Kb. 70 g vajat felolvasztunk, és megkenjük vele a stollent. Rácsra téve, hűlni hagyjuk, majd jó vastagon megszórjuk porcukorral.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 14899
- Feltöltés dátuma: 2011. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A "Legyünk jóban az aszalt gyümölcsökkel" projektemből nem maradhatott ki a híres karácsonyi stollen sem. Ahogy nálunk a bejgli, úgy a németeknél a stollen a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ma már számtalan formában létezik. Készítik marcipánnal, túróval, csokoládéval, mákkal és dióval is. Lényegében, ha sütünk egy jó gyümölcskenyeret, lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk porcukorban, nyugodtan nevezhetjük stollennek. A legelterjedtebb hozzávalója a mazsola és az aranymazsola, amit rumban áztatnak meg. Én azonban számomra sokkal szimpatikusabb gyümölcsöket választottam, mégpedig az aszalt szilvát és sárgabarackot, amiket méghozzá nem rumban, hanem vörösborban áztattam. Nagyon kiváncsi voltam, vajon milyen lesz, megkóstolni persze muszáj volt még karácsony előtt. Nagy megkönnyebülésemre nem okozott csalódást, nagyon ízlett mindenkinek. Egy kis történelem érdekességként: A kezdetekben a stollen egy böjti étel volt, amit a szászok zablisztből olajjal sütöttek. Hiába kérték a pápát, oldja fel a tilalmat, hogy böjti ételhez nem lehet vajat használni, hallani sem akart róla. Öt pápa mondott nemet, mire végre 1490-ben VIII. Ince pápa engedett a kérésnek, viszont így adót kellett fizetni minden egyes stollen után. Később már aszalt gyümölcsöket is kevertek a tésztába, és hamarosan Drezda lett a stollen fővárosa. A drezdai kalács ősi receptje 10 kg liszthez 7 kg aszalt gyümölcsöt, 1 kg mandulát, 3 kg vajat, továbbá kandírozott citrom- és narancshéjat ír elő. :)