r
Nosalty Logó

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Egyszerű pirog: káposztával töltött, kelt tésztás sült batyuk
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

425
Kalória
13.5g
Fehérje
58.8g
Szénhidrátok
14.5g
Zsír
133.8g
Víz
111.8g
Koleszterin
4.7g
Rost
6.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 425 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3383 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    133.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    164 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 425 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    116.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    894 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6103.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    1183 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    304 mg
  • Foszfor
    1321 mg
  • Nátrium
    3009 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    470.7 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1070.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    945 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    345 mg
  • D vitamin:
    196 micro
  • K vitamin:
    836 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    814 mg
  • Retinol - A vitamin:
    478 micro
  • α-karotin
    211 micro
  • β-karotin
    1311 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3045 micro
Összesen 3383 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Elkezdjük gyúrni, majd ha a tészta már összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Ha felvette a tészta a zsiradékot, a gombócot deszkára borítjuk és alaposan kidolgozzuk, míg fényes és feszes lesz a felülete. Kiolajozott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A káposztát vékony szálakra vágjuk, az újhagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
  2. Egy nagyobb serpenyőbe olajat öntünk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is és további 1-2 percig pirítjuk. Ekkor jöhet a káposzta, amit először sózunk-borsozunk és fedő alatt párolunk 5-7 percig, majd levéve a fedőt további 10 percig rendszeres kevergetés mellett karamellizáljuk, pirítjuk.
  3. A párolt káposztát egy tálba tesszük, ahol elkeverjük a lereszelt főtt tojásokkal és a felaprított kaporral. Ha kell, a tölteléket sóval-borssal korrigáljuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk (használjunk mérleget), ezeket kigombócozzuk. Az egyes gombócokat sodrófával kézfejnagyságúra nyújtjuk, a közepükre nagyjából 2 evőkanál tölteléket halmozunk.
  5. A tészta szélét szorosan összecsípjük a töltelék fölött, alaposan összenyomkodva, hogy ne maradjon rés sehol. A batyukat megfordítva tesszük a sütőpapíros tepsire, hogy az összecsípett rész lefelé nézzen. Amikor minden batyu a tepsire kerül, meleg helyen, lefedve, 30 percig útókelesztjük őket.
  6. A megkelt batyukat lekenjük tojással, majd 170 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kivettük, a még meleg pirogokat lekenjük egy kocka vajjal: így sokkal puhábbak maradnak. Langyosan vagy hidegen tálaljuk őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, káposztás-újhagymás-tojásos töltelék csak egy a sok közül, megsüthetjük húsos, burgonyás, de almás vagy túrós belsővel is. Egy csésze teával a legfinomabb!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Retró sajtos tallér

Ropogós, aranybarna és ellenállhatatlanul sajtos – ez a házi sajtos tallér, amit könnyedén elkészíthetsz otthon is. Mindössze néhány alapanyag, egy hagyományos tallérsütő és egy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!