Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
350 ml tej
-
1 ek cukor
-
20 g friss élesztő
-
30 g napraforgó olaj
A töltelékhez
-
800 g káposzta
-
3 db újhagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 ek napraforgó olaj
-
3 db főtt tojás
-
0.5 csokor kapor
425
Kalória
13.5g
Fehérje
58.8g
Szénhidrátok
14.5g
Zsír
133.8g
Víz
111.8g
Koleszterin
4.7g
Rost
6.5g
Cukor
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g só0 kcal
-
44g tej25 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3 kcal
-
33 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g vaj18 kcal
A töltelékhez
-
100g káposzta20 kcal
-
35g újhagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
35 kcal
-
23g főtt tojás35 kcal
-
11g kapor5 kcal
Összesen
425
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
6g só0 kcal
-
350g tej196 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
30g napraforgó olaj265 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g vaj143 kcal
A töltelékhez
-
800g káposzta160 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
180g főtt tojás279 kcal
-
90g kapor39 kcal
Összesen
3383
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
21g finomliszt76 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
14.7g tej8 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
1.3g napraforgó olaj11 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A töltelékhez
-
33.6g káposzta7 kcal
-
11.6g újhagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
7.6g főtt tojás12 kcal
-
3.8g kapor2 kcal
Összesen
143
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 762.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 376 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 133.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 381 micro
Összesen
425
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 107.7 g
Zsír
-
Összesen 116.2 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 894 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6103.1 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 1183 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 1321 mg
-
Nátrium 3009 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 470.7 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 38 mg
Víz
-
Összesen 1070.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 945 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 345 mg
-
D vitamin: 196 micro
-
K vitamin: 836 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 906 micro
-
Kolin: 814 mg
-
Retinol - A vitamin: 478 micro
-
α-karotin 211 micro
-
β-karotin 1311 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3045 micro
Összesen
3383
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 126 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
143
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Elkezdjük gyúrni, majd ha a tészta már összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Ha felvette a tészta a zsiradékot, a gombócot deszkára borítjuk és alaposan kidolgozzuk, míg fényes és feszes lesz a felülete. Kiolajozott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
- A káposztát vékony szálakra vágjuk, az újhagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nagyobb serpenyőbe olajat öntünk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is és további 1-2 percig pirítjuk. Ekkor jöhet a káposzta, amit először sózunk-borsozunk és fedő alatt párolunk 5-7 percig, majd levéve a fedőt további 10 percig rendszeres kevergetés mellett karamellizáljuk, pirítjuk.
- A párolt káposztát egy tálba tesszük, ahol elkeverjük a lereszelt főtt tojásokkal és a felaprított kaporral. Ha kell, a tölteléket sóval-borssal korrigáljuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk (használjunk mérleget), ezeket kigombócozzuk. Az egyes gombócokat sodrófával kézfejnagyságúra nyújtjuk, a közepükre nagyjából 2 evőkanál tölteléket halmozunk.
- A tészta szélét szorosan összecsípjük a töltelék fölött, alaposan összenyomkodva, hogy ne maradjon rés sehol. A batyukat megfordítva tesszük a sütőpapíros tepsire, hogy az összecsípett rész lefelé nézzen. Amikor minden batyu a tepsire kerül, meleg helyen, lefedve, 30 percig útókelesztjük őket.
- A megkelt batyukat lekenjük tojással, majd 170 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kivettük, a még meleg pirogokat lekenjük egy kocka vajjal: így sokkal puhábbak maradnak. Langyosan vagy hidegen tálaljuk őket.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 perc
- Főzés ideje: 25 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, káposztás-újhagymás-tojásos töltelék csak egy a sok közül, megsüthetjük húsos, burgonyás, de almás vagy túrós belsővel is. Egy csésze teával a legfinomabb!
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!