r
Nosalty Logó

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

425
Kalória
13.5g
Fehérje
58.8g
Szénhidrátok
14.5g
Zsír
133.8g
Víz
111.8g
Koleszterin
4.7g
Rost
6.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 425 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3383 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 143 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    133.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    164 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 425 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    116.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    894 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6103.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    1183 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    304 mg
  • Foszfor
    1321 mg
  • Nátrium
    3009 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    470.7 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1070.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    945 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    345 mg
  • D vitamin:
    196 micro
  • K vitamin:
    836 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    814 mg
  • Retinol - A vitamin:
    478 micro
  • α-karotin
    211 micro
  • β-karotin
    1311 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3045 micro
Összesen 3383 kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Elkezdjük gyúrni, majd ha a tészta már összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Ha felvette a tészta a zsiradékot, a gombócot deszkára borítjuk és alaposan kidolgozzuk, míg fényes és feszes lesz a felülete. Kiolajozott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A káposztát vékony szálakra vágjuk, az újhagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
  2. Egy nagyobb serpenyőbe olajat öntünk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is és további 1-2 percig pirítjuk. Ekkor jöhet a káposzta, amit először sózunk-borsozunk és fedő alatt párolunk 5-7 percig, majd levéve a fedőt további 10 percig rendszeres kevergetés mellett karamellizáljuk, pirítjuk.
  3. A párolt káposztát egy tálba tesszük, ahol elkeverjük a lereszelt főtt tojásokkal és a felaprított kaporral. Ha kell, a tölteléket sóval-borssal korrigáljuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk (használjunk mérleget), ezeket kigombócozzuk. Az egyes gombócokat sodrófával kézfejnagyságúra nyújtjuk, a közepükre nagyjából 2 evőkanál tölteléket halmozunk.
  5. A tészta szélét szorosan összecsípjük a töltelék fölött, alaposan összenyomkodva, hogy ne maradjon rés sehol. A batyukat megfordítva tesszük a sütőpapíros tepsire, hogy az összecsípett rész lefelé nézzen. Amikor minden batyu a tepsire kerül, meleg helyen, lefedve, 30 percig útókelesztjük őket.
  6. A megkelt batyukat lekenjük tojással, majd 170 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kivettük, a még meleg pirogokat lekenjük egy kocka vajjal: így sokkal puhábbak maradnak. Langyosan vagy hidegen tálaljuk őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, káposztás-újhagymás-tojásos töltelék csak egy a sok közül, megsüthetjük húsos, burgonyás, de almás vagy túrós belsővel is. Egy csésze teával a legfinomabb!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!